Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi
Çanakkale ruhunun bu topraklarda diri tutulması asla vazgeçilemez bir devlet siyaseti olmalı. Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Gelibolu yarımadası Milli Parkına 70 milyon lira harcanarak inşa edilen Tanıtım Merkezi, Çanakkale ruhunun daha iyi anlaşılabilmesine hizmet edecek bir yer oldu.
2012 senesinden beri hizmette olan tanıtım merkezinin Çanakkale’ye gelir gelmez gezinmesi gerekli. Şehitler Anıtına gitmeden evvel buraya gelinmesi, Şehitler Anıtında yapılan mücadelelerin daha iyi kavranmasına ve anlaşılmasına sebep olacak.
3 Boyutlu Gösterimler
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezini önemli kılan hususlardan birisi 3 boyutlu teknolojiden yararlanılarak sizi Çanakkale savaşına götürmüş olması. 11 tane odaya sahip olan tanıtım merkezinin iki odasında 3 boyutlu gösteri sizleri bekliyor. İlk oda Harbe Giriş ismiyle Osmanlı Devletinin neden savaşa katıldığına dair bilgileri veriyor. Savaşın sembolü haline gelen Nusrat Mayın Gemisi adlı salonda, Nusrat ve komutanlarının başarısı anlatılıyor. İtilaf devletlerinin muharebe planları adlı oda da çok şey yaşayacaksınız. Burada itilaf devletlerinin en büyük gemisi olan Ocean top atışlarıyla batırılması var. Atılan topların patlamasıyla meydana gelen sarsıntıyı iliklerinize kadar hissediyorsunuz.
Seyit Onbaşının Yanında Olmak!
Mecidiye tabyasında Seyit Onbaşı, tek başına 250 okkadan ağır topu namluya sürükledi. Bunun ne anlama geldiğini derinden hissetmek adına Seyit Onbaşının yanında olduğunuz hissini yaşatan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezini mutlaka ziyaret etmeniz gerek. Burada yazılan tarihin, yaşanılanların bizlere yeniden yaşatılmış olması önemli bir kazanç.
Kara muharebeleri salonu içerisinde haritalar üzerinde savaş mükemmel bir şekilde anlatılıyor. Dönüm noktası salonunda 261 rakımlı tepede meydana gelen savaşlar yaşatılıyor. Siper muharebeleri salonunda ise Çanakkale mücadelesinde bir siperde bulunmanın ne anlama geldiğini anlıyorsunuz. Bu kadar salonu gezdikten sonra yorulmamak elde değil. Bu nedenle gök kubbeden Gelibolu salonunda oturacağınız yerler var. Burada tava yansıtılan savaş sahneleri izletiliyor. Çanakkale geçilmez salonunda İngiliz ve Anzak’lı askerlerin nasıl geri çekildiğine yer veriliyor.
Ortalama bir saat kadar süren gezinti, Çanakkale ruhunu mükemmel şekilde yaşatıyor. Çıktıktan sonra konuşacak çok fazla konunuz oluyor. Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezinde 150 kişilik birde konferans salonu var. Ayrıca Çanakkale’de kullanılan malzemelerin bulunduğu birde müze yer alıyor. Salonları gezerken fotoğraf çekemiyorsunuz. Zaten bu yasak ve bunu yapacak zamanınız olmayacak. Müzede fotoğraf çekebilirsiniz.
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti 2024
Burası Kültür Bakanlığına bağlı olmadığı için müze kart geçmiyor. Giriş 30 TL. Aynı zamanda rezervasyon yaptırmanız gerekli. Rezervasyona ihtiyaç duyulmasının sebebi salonun 30 kişilik olması. Her giriş için 30 işi alıyorlar ve öncelik rezervasyon yaptıranlara veriliyor. Rezervasyon yaptırmadan giderseniz girme şansınız çok düşük. Yoğun olmadığı bir ana denk gelmiş olmanız gerekir. Ancak Çanakkale’ye her uğrayan kişi buraya mutlaka rezervasyon yaptırıyor. Bu nedenle rezervasyon yaptırmadan girmeniz güç biraz.
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi Resimleri
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi Merkezi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Bigalı / Eceabat / Çanakkale
Telefon: (0286) 810 00 50
Nasıl Gidilir?: Gelibolu yarımadası, Eceabat ilçesinde yer alan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Milli Park sınırları içerisinde kalıyor. Kilitbahir feribot iskelesinden yaklaşık olarak 14 km kadar uzaklıkta olan Çanakkale tanıtım merkezine hemen ulaşabilirsiniz. Arabası olmayan kişiler Kilitbahir feribot seferlerinin yapıldığı noktada bulunan minibüsleri kullanarak merkeze ulaşabilirler. Konum bilgisi için tıklayın.