Tarihi Çandarlı Kalesi İzmir Dikili’ye bağlı olan Çandarlı mahallesinde yer almaktadır. Aiolis ve İonia uygarlıklarının bölgede hakimiyet sürdüğü zamanlar dikkate alınarak kalenin M.Ö. 6. yy döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Son restorasyonu 2009 yılında başlayıp, 2014 yılında tamamlandı. 2013 yılında Çandarlı Kalesi UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi içerisine eklendi.
Dikili gezilecek yerler arasında yerini alan kale, UNESCO tarafından dünyaya tanıtılınca yerli turist dışında yabancı turist de ağırlamaya başlamıştır. Çandarlı Kalesi tarihi özelliklerini yıllar boyu barındırmıştır ve bakım ve kontrolleri düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Dilerseniz kale önünde yer alan mavi bayraklı Çandarlı Halk Plajı’nda da denizin keyfini çıkartabilirsiniz.
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Çandarlı Kalesi Tarihi & Mimarisi
Birçok farklı kültürün birleşimiyle meydana gelmiş olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çandarlı Kalesi’nde yapılan araştırmalar sırasında toplanan taşlar incelendiği zaman kalenin birkaç defa yıkımının yapılıp yeniden inşa edildiği anlaşılıyor. Duvardan toplanan taşlar arasında M.Ö. 2. yüzyıl döneminden kalma taşlar da bulunmuştur.

Hangi yıl inşa edildiği bilinmeyen kalenin 14.yüzyılda Cenevizliler tarafından restore edildiği ve bugünkü mimari planlamasını yaptıkları bilinmektedir. Cenevizliler bu dönem içinde şimdiki Çandarlı ve Foça bölgeleriyle aynı alanda yer alan Pitane içinde de gözetleme kuleleri ve korunaklı kaleler inşa etmiştir. Kale şu anda kareye yakın yapısı, mazgalları, beş kulesi ve duvarlarıyla 2.230 m² alanda yer almaktadır. Kaleyi Halil Paşa tam korunaklı hale getirmiştir ve kalenin adı Çandarlı Halil Paşa’dan gelmektedir.
Çandarlı Halil Paşa Kimdir?
Çandarlı Halil Paşa 1439 ve 1453 yılları arasında II. Murat döneminde sadrazamlık görevini gerçekleştirmiş olan Osmanlı devlet adamlarından biridir. Devlet politikasında denizciliği benimsemiş ve donanma ile birlikte kıyıdaki kentlere de önem göstermiştir.
Soylu aileden geldikleri bilinmekte olan Çandarlılar, Osmanlı döneminde I.Murat itibariyle çeşitli görevlerde bulundular. Ankara Cendere Köyü’ne dayanan kökleri, kolay söylenişi açısından Çandarlı olarak devam etmiştir.
Pitane’ye özel ilgisi olan Çandarlı Halil Paşa bölgede bulunan güvenlik sorununu sıfıra indirmek için Çandarlı Kalesi’nde inşa çalışması başlatmış. 16 metre yüksekliğinde inşa edilen kale, düşman tarafından yapılacak olan top atışları için payanda ve taş bloklarla koruması arttırılmıştır.
Yönetimden yana sergilediği tutumu ve yapıcı eleştirileriyle sevilen Halil Paşa’ya, sonraki dönemlerde bazı kişilerin kışkırtmaları sebebiyle kin duyulmaya başlanmış. İstanbul’un fethini istemediği, Fatih Sultan Mehmet’e karşı olduğu, Bizans’la iş birliği yaptığı, orduyu Haçlı ordusuyla karşı karşıya getireceğine dair söylentiler yayılmıştır. İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet idam ettirmiştir. Osmanlı tarihindeki idam edilmiş olan ilk sadrazamdır.
Çandarlı Kalesi Restorasyon ve Turizm
Çandarlı Kalesi restorasyon işlemleri dönemin belediyesi tarafından özenli bir şekilde yapılmıştır. Osmanlı Dönemi’nde 50 yılda bir olan yenileme işlemi uzun zamandır gerçekleşmediği için kalenin yıkılmak üzere olduğunu gören belediye harekete geçmiş. Antika taşları restorasyon sırasında yeniden kullanılmış, iki kulesi de eski haline kavuşturulmuştur. Merdivenler yapılarak, insanların kaleye çıkması sağlanmıştır.
Kaleye çıkan kişilerin ya da küçük çocukların düşmesini engellemek için de korkuluklar eklenmiştir. Yapılan taban kazıları sırasında ortaya bir sarnıç çıkmış ve görülebilmesi için taban camla kaplanmıştır. Orijinal halinin kaybedilmesine izin verilmeyen restorasyondan sonra halka açılan kalenin, Çandarlı mührü olarak devamlılığını sürdürmesi hedeflenmiştir.
Kalenin çevresinde denizin soğuk suyuyla anın tadını çıkartabilirsiniz. Aynı zamanda kale içerisinde yapılan kültür sanat etkinlikleri, yaz aylarında düzenlenen konserler de kalenin ziyaretçi sayısını arttırmaktadır.

Çandarlı manzarasını tamamen görebilmeniz için kale içerisindeki tüm merdivenleri çıkmanız önerilmektedir. İhtişamını asla kaybetmemiş olan kalenin, içi ve dışı ayrı ayrı güzellikler taşımaktadır.
Çandarlı Kalesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti – 2022
Giriş ücreti: Şuan için girişlerde ücret alınmaktadır. Aksi bir durum olursa ücret tarifesi yazımıza eklenecektir.
Ziyaret saatleri: Sahilde bulunan kaleyi 14.00-17.30 saatleri arasında haftanın her günü ziyaret etmeniz mümkündür.
Çandarlı Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Çandarlı, Kale Sk., 35985 – Dikili / İzmir
Telefon: (0232) 671 40 20
Nasıl gidilir?: İzmir şehir merkezinden direkt olarak kaleye ulaşmak istiyorsanız terminalden kalkan otobüslere binebilirsiniz. Otobüsler saat başı kalkmaktadır. Dikili’den gitmek isterseniz de merkezden Çandarlı’ya giden şehir içi otobüs hatları bulunmaktadır.
Araçla Çandarlı kalesine gitmek isterseniz de Dikili’ye ulaştıktan sonra Şehir Sami Akbulut caddesi üzerinden çıkıp, Çandarlı yolunu takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz. Konum bilgisi için tıklayın.