Sırça Saray veya Kasr-ı Kâşi olarak da bilinen Çinili Köşk Müzesi bu yazımızda sizlere. 1472 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından Sarayburnu’ndaki korulukta ve Topkapı Sarayı Suru içinde yaptırılmıştır. Mimari ise bilinmemektedir.
Çinili Köşk, Selçuklu etkisinde yapılmış, Osmanlı sivil mimarisinin İstanbul’daki tek örneğidir. Ayrıca sütunlarla hareketlendirilmiş cephesi, eyvanlı terası ve kesme çini dekoru ile Selçuklu tesirinde bir erken Osmanlı örneğini teşkil eder.
Çinili Köşk Müzesi Tarihi
1880 yılında İmparatorluk Müzesi tarafından arkeolojik ve İslami eserlerin sergilenmesi için kullanılan yapı 1939 yılında ise Topkapı Sarayı’na bağlanmış, içinde bulunan eserler çeşitli müzelere dağıtılmış ve o dönemde müze işlevini yitirmiştir. 1981 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne bağlanmıştır. Günümüzde ise Türk İslam Çini sanatına ait eserler bölgesel ve kronolojik olarak sergilenmektedir.
Çinili Köşk Müzesi Mimari Yapısı
Köşkün giriş cephesi tek katlı iken arka tarafı ise iki katlıdır. Girişte 14 sütunlu mermer bir revak bulunur. Giriş eyvanı mozaik çinilerle süslüdür. Giriş duvarında uzun kitabe yer almıştır. Giriş bölümü, üzeri kubbeli bir mekân olup, yanlarda tonozlu odalar yer vardır. 6 oda ve bir orta salondan oluşan köşkte arkeolojik kazılarda bulunan, satın alma, bağış ve müsadere yoluyla giren 2000’ yakın eser sergilenmektedir.
Çinili Köşk Müzesi Sergisi
Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’ne bağlandığında mevcut olan eserler ile arkeolojik kazılarda bulunan, satın alma, bağış ve müsadere yoluyla müzeye giren 11. – 20. yüzyıl başlarına tarihlenen Selçuklu ve Osmanlı Dönemine ait yaklaşık 2000 eser sergilenmektedir.
Bu eserler girişin solundaki odada Selçuklu Dönemi eserleri, sol taraftaki dışa açılan eyvanda Slip teknikli ve Milet işi eserleri, orta salon ile birlikte beş köşeli çıkıntılı odada İznik yapımı eserler, Gülhane Parkı’na bakan sağ köşe odada Kütahya yapımı eserler ve dışa açılan sağ eyvanda ise Çanakkale yapımı eserler olmak üzere girişin solundan başlayarak devam eden bir yerleşim düzeni içinde sergilenmektedir.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti: 2024
Ziyaret saatleri: Müze her gün kapılarını ziyaretçilere açmaktadır. Ziyaret etmek isteyenlerin müzenin kapanış saatinden en az 45 dakika önce bilet almaları ve hangi sezonda olduklarına dikkat etmeleri gerekir.
Kış Sezonu (30 Ekim – 15 Nisan) içerisinde ziyaret saatleri 09:00 – 16:45 iken gişe kapanış saati 16:00, Yaz Sezonu (15 Nisan – 30 Ekim) içerisinde ziyaret saatleri 09:00 – 18:45 iken gişe kapanış saati 18:00 olarak belirlenmiştir.
Giriş ücreti: İstanbul Arkeoloji Müzesine bağlı olarak hizmet veren köşke giriş ücreti
Kişi Başı : Geçici olarak kapatılmıştır.
18 yaş altı ve 65 yaş üzeri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, şehit ve gazi yakınları, er ve erbaşlar, engelliler ve refakatçileri ile Müzekart sahibi olanlar için girişler ücretsiz.
Çinili Köşk Müzesi Nerede? ve Nasıl Gidilir?
Adres: Cankurtaran Mh. Osman Hamdibey Yokuşu – Fatih / İSTANBUL
Ulaşım: Toplu taşıma ile gelmek isteyenler; Eminönü’ne geldikten sonra Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı’nı kullanarak Gülhane Durağında inildikten sonra yaklaşık 10 dakikalık yürüyüş sonunda buraya ulaşabilirler.
Özel araç ile gelmek isteyenlere; tavsiyemiz ise araçları ile Eminönü’ne gelip araçlarını buraya park ederek yürümeleridir. Zira köşke yakın noktada yeterince park alanı bulunmamaktadır. Konum bilgisi için tıklayın.
Dipnot: Hazır buralara kadar gelmişken İstanbul’daki Müzelere bir göz geçirmek isterseniz sizi şöyle alalım yada Fatih’e kadar gelmişken, Fatih gezilecek yerler için oluşturduğumuz gezi listemize göz atmak isterseniz de şöyle buyurun. :)