Dara Antik Kenti | Tarihi, Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti – MARDİN
Dara Antik Kenti, Mardin’de nerede olduğu merak edilen tarihi ile ün yapmış muhteşem bir yer. Medeniyetlerin ve kültürlerin harmanı Mardin’de, dünyanın ilk ve tek açık hava mezarlığını, dünyanın ilk su barajlarını yakından görüp tarihe tanıklık etmek için vakit kaybetmeden rotanızı Dara Antik Kenti’ne çevirin.
Mardin’in kendine has doğasını görmek isteyen hemen hemen herkesin mutlaka görmesi gereken yerler arasında olan Dara’yı siz de mutlaka keşfe çıkmalısınız. Görselliği ve mistik özellikleriyle dikkat çeken Dara’da sizi bekleyen birbirinden gizemli antik kalıntıları daha yakından incelemenin ve tarihin derinliklerine inmenin tam zamanı!
Kısa bilgi: Doğu bölgesinin taçsız kralı Mardin‘e kadar gelmişken, buradaki kısıtlı zamanınızı eşsiz kılacak; Mardin gezilecek yerler listemizi de mutlaka bir göz atın.
Dara’dan Kısa bir video
Dara Antik Kenti Hakkında Tarihi Bilgiler
Antik kent adını Pers Kralı III. Darius’tan almaktadır. Persler ve Romalılar arasında gerçekleşen savaşta Darius’un öldürüldüğü yer olması bu antik kenti oldukça önemli kılar. 13. yüzyılda yaşamış Süryani tarihçi Bar Hebraeus tarafından aktarıldığına göre Darius’un ölümünden sonra bu bölgenin Dara olarak anıldığı bilinmektedir.
Romalılar tarafından Sasanilere karşı koruma amacıyla bir garnizon şehri olarak kurulan kentin binlerce yıllık tarihi vardır. Bu özelliğiyle günümüze kadar taşınmış olması ve dikkat çekici kalıntıları da sınırları içerisinde barındırması da oldukça değerlidir.
Kısaca Bura ile ilgili Tarih’te Yaşanan En Önemli Olaylar
- Dara Antik Kenti, Türkiye’nin Mardin ilinde yer almaktadır ve Orta Çağ’da önemli bir şehir olarak kabul edilmiştir.
- Şehir, Pers İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir ve sonraki dönemlerde Romalılar, Bizanslılar, Sasaniler ve Araplar tarafından fethedilmiştir.
- Dara, Bizans İmparatoru Anastasios’un 505 yılında Pers İmparatorluğu’na karşı kazandığı zaferin ardından inşa edildi.
- Şehir, Bizans İmparatorluğu döneminde önemli bir askeri ve ticari merkezdi ve surlar, kiliseler, saraylar ve su kemerleri gibi birçok yapı inşa edildi.
- Dara, 7. yüzyılda İslam fetihleri sırasında Araplar tarafından fethedildi ve daha sonra Abbasiler, Hamdaniler ve Selçuklu Türkleri gibi çeşitli dönemlerde farklı hükümdarlar tarafından kontrol edildi.
- Şehir, 12. yüzyılda Moğol istilası sırasında büyük ölçüde yıkılmıştır ve daha sonra terk edilmiştir.
- Günümüzde, Dara Antik Kenti önemli bir arkeolojik alan olarak kabul edilmekte ve birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Dara Antik Kenti’nde Yapılabilecek Aktiviteler
Dara aslında bir tarihi kalıntı olmasıyla görülmesi gereken pek çok noktayı sınırları içerisinde barındırmaktadır. Bu yönüyle de Dara Antik Kenti’ne gelen hemen herkesin aşağıdaki yerleri görebileceği bilinmelidir. Siz de Mardin’i keşfe çıkan bir tarih sever olarak mutlaka bu alanları titizlikle gezmelisiniz.
Nekropol – Mezarlık Alan: Dara Antik Kenti sınırları içerisindeki en etkileyici alanlardan bir tanesi de Nekropol’dür. Oğuz Köyü’ne ulaştığınızda hemen solunuzda kalan Nekropol’de 3 tip mezar bulunmaktadır.
Kaya mezarlar, lahit tipi mezarlar ve basit tipte sanduka mesajlar antik kentin en ilgi çekici yönlerindendir. Pagan ve Mitra kültürüne göre Tanrı Mitra’nın kayadan doğduğu inanışı vardır. Bu inanıştan dolayı da ölülerin yeniden dirilişi kayadan gerçekleştirecekleri düşüncesiyle ölüler kayalara gömülmektedir.
Büyük Galeri Mezar: Dara Antik Kenti’nin en görkemli alanlarından bir tanesi de Büyük Galeri Mezar’dır. Ana kayaya oyularak hazırlanan bu alanın 577 yılında Sasaniler tarafından öldürülen Romalılar anısına 591 yılında inşa edildiği kabul edilmektedir.
Bu yapıda binlerce insan kemiği ve kafatasının olması bölgeyle alakalı en ilgi çekici detaylardan bir tanesidir. Bu nedenle de bu alana girdiğinizde bir ürperti kaplaması oldukça doğal!
İslami Özellikli Mezatlar: Dara Antik Kenti, tarihi bir yer olsa da 1870 Rus – Çeçen Savaşı’ndan kaçan insanların bölgeye sığınmaları ve sonrasında yaşamlarını kaybetmeleriyle buraya gömülmeleri sonrasında bu mezarlar yaptırılmıştır.
Günümüz standart İslami mezarlarına oldukça benzer özellikler gösteren bu mezarlar antik kentin en ilginç yanlarından bir tanesi olmayı başarır.
Batı Sarnıcı – Zindan: 1500 m3 su kapasitesiyle inşa edilen bu sarnıç şehrin dışında kalan kervanlara ve nekropol kısmına hizmet etmek amacıyla inşa edilmiştir. Batı Sarnıcı olarak bilinen bu yapının en önemli yanlarından bir tanesi de bir dönem zindan olarak kullanılmasıdır.
Yerin metrelerce altında bulunması ve günümüze kadar dimdik ayakta kalması oldukça özeldir. Kendine has yapısı ve ışıklandırmasıyla insanların ilgisini çekmeyi başarmaktadır.
Su Sarnıcı: Romalılar döneminde kullanılan kentin Sasaniler tarafından kuşatıldığı dönemlerde şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla Su Sarnıcı inşa edilmiştir.
Bugün kalıntılarını hala görebildiğiniz bu sarnıç otlar ve bitkilerle kaplı olsa da dönemin mimarisiyle alakalı bilgi vermeyi başarmaktadır.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Giriş ücreti: Açık alan bir yer olması nedeniyle ücretsiz bir şekilde içeri girebilirsiniz.
Ziyaret saatleri: Antik kente girişler ücretsizdir ancak Nekropol kısmının akşam saatlerinde kapalı olması nedeniyle saat 18.00 sonrasında bölge ziyarete kapalıdır.
Dara Antik Kenti Ulaşım Bilgileri
Adres: Dara Yolu, Pk: 47100 – Artuklu / Mardin
Nerede?: Mezopotamya coğrafyasının Efes’i olarak bilinen Dara Antik Kenti, %90’ı toprak altında kalan oldukça ilgi çekici bir yapıdır. Bu yönüyle de oldukça dikkat çekici olan kente ulaşmak için Mardin şehir merkezinden Nusaybin yolu istikametinde ilerlemek gerekir.
Nasıl gidilir?: Akıncılar Köyü’ne ulaştıktan sonra sola ayrılan yoldan 10 km ilerlemek gerekir. Oğuz Köyü’ne ulaşana kadar yolu takip ettikten sonra burada birbirinden özel kalıntıları keşfedebileceksiniz.