Demokrasi ve Özgürlükler Adası Gezilecek Yerleri | Ulaşım Bilgileri
Demokrasi ve Özgürlükler Adası (Yassıada)’nın yeni yapıları ve gezilecek yerleri yanı sıra burası nerede ve nasıl gidilir? gibi sorulara cevap olabilmek için biz de adayı sil baştan tanıtmak istedik.
27 Mayıs 2020 tarihinde açılışı gerçekleşen ve Türk tarihi için önemli bir yere sahip olan Demokrasi ve Özgürlükler adası İstanbullular için yeni bir cazibe merkezi olarak ön plana çıkıyor.
Prens Adaları, İstanbul’daki Adalara bağlı olan ve daha önce Yassıada adı ile anılan bu adanın geçmişi oldukça acıklı hikayelere sahne olmuştur.
Uzun bir süre izole bir halde kalan ve yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında bugünkü halini alan adanın artık turistik bir cazibe merkezi olduğunu vurgulamak gerekir.
Bu yazımızda sizlere Demokrasi tarihinin en önemli mekanlarından olan Demokrasi ve Özgürlükler Adası hakkında bilgi verirken burada neler yapılabileceğini de detaylı bir şekilde açıklayacağız.
Demokrasi ve Özgürlükler Adası (Yassıada)’nın Tarihi
2013 yılında büyük bir dönüşüm sürecinin başlatıldığı ve İstanbul’a gelen turistler için bir cazibe merkezi yaratılması amacı ile restorasyonuna başlanan Yassıada ile ilgili ilk yenilik Demokrasi ve Özgürlük Adası adının tercih edilmesi olmuştur.
Adaya bu ismin verilmesinde 27 Mayıs 1960’ta gerçekleşen darbe sonrasında burada gerçekleşen yargılamalar ile zarar gören demokrasiye vurgu yapılmaya çalışılmıştır.
Tarihimizde 1960 darbesi olarak da geçen dönüm noktası sonrasında Demokrat Parti hükümeti ve Cumhurbaşkanı Celal Bayar; devlete ihanet suçlaması ile yargılanmıştır. Yargılamalar sonrasında Yassıada; demokrasi tarihinde bir kara leke olarak kabul edilen 3 idama sahne olmuştur.
Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın idam edilmesi ile tarihe geçen bu adan uzun bir süre izole bir şekilde kalmıştır. Eni 185 metre boyu ise 740 metre olan ve yaklaşık 103 bin 750 m2 bir alana sahip bu ada artık yeni çehresi ile ziyaretçilerini ağırlıyor.
Adadan Kısa Bir Video
Fotoğraf ve Video: DHA ve AA aittir. Desteklerinden ötürü kendilerine Teşekkür ederiz.
Demokrasi ve Özgürlükler Adası Gezilecek Yerleri
Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda yeni yapılan yerler ve gezilecek yerleri hakkında tüm bilgileri sil baştan sizlerle paylaşacağız. Görülmesi gereken bu yerleri okuduğunuzda buraya mutlaka gitmek isteyeceksiniz. Lafı daha fazla uzatmadan listemize hemen başlıyorum.
Kısa bilgi: İstanbul’u bir turist edasıyla gezmek isterseniz İstanbul’da gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemizi mutlaka görmelisiniz.
1. Fatih Rüştü Zorlu Camii
İmara açılmadan önce birkaç yapı ve yoğun yeşil alanın bulunduğu Yassıada’da 2013’te alınan imar kararı ile birlikte adeta yeni bir adaya doğru evrim başladı. Bu süreçte Cumhurbaşkanlığı öncülüğünde gerçekleşen dönüşümde adaya 1200 kişi kapasiteli oldukça görkemli bir cami yapıldı. Adaya ziyaretçi olarak gelenlerin ibadet edebilmesi adına inşa edilen Fatih Rüştü Zorlu Camii mimari açıdan da oldukça gösterişli olduğu söylenebilir.
2. Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi
Eski adı ile Yassıada şimdiki adı ile Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda en dikkat çekici yeniliklerden bir tanesi de 27 Mayıs yargılamalarının gerçekleştirildiği salonda yapılan yenilikler oluyor. Bir müze olarak açılan bu bölümde o günkü yargılamaların canlandırılabilmesi adına mahkeme başkanı Selim Başol ve diğer üyelerin bal mumları salona yerleştirilmiştir. Ayrıca salonda bulunan dev ekran ile o gün yaşananların aktarılması sağlanırken 27 Mayıs yargılamalarının yakından anlaşılabileceği etkileyici bir ortam yaratılmıştır.
Ayrıca müzede; Özlem, Çaresizlik-Halüsinasyon, Sessizlik-İntihar, Dava Arkadaşları, Dava Devam Ediyor, Ölüm Korkusu adlı odalar da bulunuyor.
Müze içerisinde Adnan Menderes’in doğduğu eve benzer bir kısım ve eski Başbakan’ın Yeter Söz Milletindir! ifadesi dikkatleri çekiyor.
3. Yerine Ulaşmayan Mektuplar Anıtı
Yerine ulaşmayan mektuplar anıtı aslında 27 Mayıs Darbesi sonrasında Yassıada’da yargılanan ve aileleri ile iletişim kurma konusunda izolasyona uğrayan mağdurları anmak adına dikilmiş bir anıt olarak adadaki yerini alıyor. Darbe mağduru siyasetçilerin aileleri ile iletişimlerini kesmek ve psikolojik olarak onları yıldırmak adına uygulanan bu yöntem sahibine ulaşmayan pek çok mektubun yazılmasına neden olmuştur.
Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ndaki bu anıt bir dramı ifade ederken o dönemin meşhur psikolojik işkencelerine de ışık tutmayı amaçlıyor. Etrafı dikenli tellerle çevrili mektuplar ve büyük bir kalem şeklinde inşa edilen bu anıtı kesinlikle görmenizi öneriyoruz.
4. Karanlıktan Aydınlığa Açık Hava Sergisi
Adanın uç kısmında bulunan Karanlıktan Aydınlığa Açık Hava Sergisi; 27 Mayıs Darbesi ile burada yaşanan trajediye dikkat çekilmesini sağlıyor. O döneme ait sözler ve hatırların keşfedilebildiği bu sergiye hem tarih meraklılarının hem de o dönemi merak eden bireylerin ilgi göstermesi bekleniyor. Karanlığın aydınlığa çıkması için oluşturulan bu sergiyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
5. Adnan Menderes Kongre Merkezi
Adanın en dikkat çekici yerine konumlandırılan Adnan Menderes Kongre Merkezi; meşum bir şekilde asıla Adnan Menderes’in anısını yaşatmak adına harika bir mimari ile dikilmiştir. 500 kişilik devasa bir kongre merkezi olarak inşa edilen bu yapının hem anma törenlerinde hem de farklı organizasyonlarda kullanılarak adanın canlı tutulması hedefleniyor.
6. Demokrasi Feneri
Ada üzerinde inşa edilen yeni yapıların hepsi birbirinden özel olsa da adada geçmişten bugüne varlığını sürdüren deniz fenerinin oldukça önemli olduğunu ifade etmek gerekir. Ayrıca burada yeşil alanların korunması ile ortaya çıkan dinlenme alanlarının turistlere rahat bir nefes alma imkânı sunduğunu da vurgulamak gerekecektir.
7. Demokrasi Meydanı
Ada tekrar çevre düzenlemesi yapıldı ve tekrar ağaçlandırıldı. Bir yeni yol ve ulaşım sağlanabilmesi yeni bir liman inşaat edildi. Zamanla bu yapıların yerine oturacağını düşünüyoruz şuan için her şey çok yeni ve bazı şeyler burayı ziyaret eden kişiler ile şekillenecektir.
8. Hasan Polatkan Spor Salonu ve 27 Mayıs Müzesi
Üzücü bir çok olayın ve darbe yargılamalarına sahne olan bu yer müze haline dönüştürüldü. Müze girişinde dava dosyalarından çıkarılan kararlar sergisini de gezmek mümkün.
9. Ada Restoran
Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na geldiğinizde tarih ve dram kokan mekanları ziyaret ettikten sonra harika bir ziyafet çekebileceğiniz Ada Restoran’ı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Adanın konseptine uygun bir şekilde dizayn edilen ve Marmara Denizi manzarası ile dikkatleri çekmeyi başaran restoranın dünya mutfağından lezzetleri sizlerle buluşturduğunu bilmelisiniz.
10. Kongre Oteli
Adanın en güzel yerine konumlandırılmış olan otel. Görkemli mimarisi, Suit ve ada manzaralı odaları ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. Kongre Oteli 123 odası ile ada ziyaretçilerini en iyi hizmeti sunmak için beklemekte.
Demokrasi ve Özgürlükler Adası Sokakları
Adanın gezilecek sokakları ve diğer yapıları ise şöyle; Şato yapısı, seyir terasları, Tarihi Bizans sarnıcı ve zindanları, tarihi subay gazinosu, iskele idare ve kriz yönetim yapısı, karşılama yapısı, helikopter pisti, engelliler için yatay asansör, restoran ve personel yatakhanesi ile yönetim binası gibi Demokrasi Adasında görülmesi gereken bir çok yapı vardır.
İnsanların kısa bir tarih turu yapmak ve Türk tarihindeki dönüm noktalarından bir tanesine yakından tanıklık etmek için gelebileceği bu adada en dikkat çekici özellik yeşilin korunarak yeni yapıların inşa edilmiş olmasıdır. Özellikle Adnan Menderes Kongre Merkezi ve 27 Mayıs Müzesi bu kara parçası üzerindeki en dikkat çekici detaylar oluyor.
Demokrasi ve Özgürlükler Adası Giriş Ücreti: 2024
- Giriş bileti: 250 TL
- 25 yaşının altındaki öğrenciler: 125 TL
- 65 yaş ve üzeri ziyaretçiler: 125 TL
Demokrasi ve Özgürlükler Adası ziyaret saatleri
Ada, pazartesi hariç her gün saat 10.00 ile 16.00 arasında ziyaret edilebiliyor.
Nerede ve Nasıl Gidilir? Yeni Ulaşım Bilgileri
Adres: Pk: 34970 – Adalar / İstanbul – Konum bilgisi.
Ulaşım: Uzun yıllardır izole bir şekilde varlığını sürdüren Demokrasi ve Özgürlükler Adası; yeni çehresi ile insanlarla buluşmaya hazırlanırken seyahat severler ve tarih meraklıları için bu adaya nasıl gidileceği de oldukça ilgi çekici konular arasında yer almaya başladı.
(Şuanda seferler daha başlamadı. Adaya seferler başladığında burada ulaşım bilgilerini ayrıntılı bir şekilde paylaşacağız.)
Nasıl gidilir?: Klasik Ada seferlerinde olduğu gibi buraya gelmek için de İDO ve Vapur Seferleri ile ulaşım mümkündür.