Dolmabahçe Sarayı | Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti
Dolmabahçe Sarayı nerede? tarihi bilgiler, ziyaret saatleri ve giriş ücreti hakkında bilgiler içerene İstanbul’da gezilecek yerler serimize devam ediyoruz. Gerek konumu ve tarihi, gerekse de mimari yapısı ile Beşiktaş’ta gidilecek yerler arasında ilk sırada bulunan Dolmabahçe Sarayını sizlerle beraber gezelim istedik.
Dolmabahçe Sarayı Tarihi
Yapımına Sultan Abdülmecid Han’ın emri ile, 1843 yılında, Mimar Garabet Balyan tarafından başlanan Dolmabahçe Sarayı, 13 yıllık çalışmanın ardından 1856 yılında tamamlanmıştır. Saray’ın şuanda bulunduğu konum daha önceleri deniz şenliklerinin yapıldığı alan olarak kullanılmaktaydı.
Zamanla buranın bataklık haline gelmesinden sonra 1800’lü yılların başında doldurulmaya başlandı. Sonrasında spor müsabakaları için kullanılmıştır. Günümüzde ise yerli ve yabancı turistlerinin akınına uğrayan müze olarak kullanılmaktır.
Topka Sarayı, o zamalar da yapılan toplantılar için artık yetersiz kalmasında dolayı yaptırılan Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı Devleti’nin zor günlerinde yapılmış olmasına rağmen oldukça göz kamaştırıcıdır. Dönemin yabancı bankalarından alınan borçlar ile yaptırılan Saray en son Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılmıştır. Atatürk’ün gözlerini yumduğu odası günümüzde de en çok ziyaret edilen yerlerden birisidir.
Dolmabahçe Sarayı Bölümleri
Saray Haremlik ve Selamlık bölümleri olmak üzere iki bölüme ayrılır. Selamlık kısmında, Resmi Odalar ve Merasim Salonu bulunurken, Haremlik kısmında padişah ve ailesinin özel eşyaları bulunur.
Saray’da Kristal Merdiven, Mavi Salon, Süfera Salonu, Pembe Salon, Zülvecheyn Salonu, Elçi Kabul Odası, Sedefli Oda, Kırmızı Oda (Has Oda), Muayede Salonu, Kütüphane, Saat Koleksiyonu, Aydınlatma Araçları, Hat Sanatı ve Yazı takımları Koleksiyonu bölümleri bulunmaktadır.
Saray’ın en çok ziyaret edilen bölümleri ise; Kristal Merdiven, Bab-ı Hümayun Kapası, Kuğulu Havuz, Merasim Salonu, Padişah Hamamı ve Atatürk’ün gözlerini yumduğu Atatürk Yatak Odası gelmektedir.
Dolmabahçe Sarayı Mimari Yapısı
Konum olarak Boğaza Sıfır yaptırılan ve yaklaşık 250.000 m² alan üzerine inşa edilen sarayın, 3 katta toplam 285 odası ve 43 salonu bulunmaktadır. Saraya giriş için öncelikle iki büyük saltanat kapılarından geçmek gerekiyor. Sarayın iç ve dış süslemeleri için Marmara Adaları’ndan çıkarılmış olan pek çok değerli taş, su mermeri ve somaki gibi taşlar kullanılmıştır.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti 2024
Ziyaret saatleri: Hemen hatırlatalım yaz ve kış farklı ziyaret saatleri uygulanmaktadır. Detaylı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Şu an için 09:00 – 16:00 arasında ziyaretçi kabul edilmektedir. Pazartesi ve Perşembe günleri hariç diğer günler ziyarete açıktır. Saray içerisinde yapacağınız geziler bir grup veya rehber eşliğinde olmaktadır.
Giriş ücreti: Tüm Milli saraylarda olduğu gibi Dolmabahçe Sarayı’nda da Müze kart geçerli değildir. Engelli giriş ücreti almamaktadır. Aynı zamanda yanlarında bulunan refakatçilerden de herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Selamlık – Harem – Camlı Köşk-Saat Müzesi Tam : 150 TL
Selamlık-Harem-Camlı Köşk-Saat Müze İndirimli: 50 TL
Selamlık Tam: 900 Lira
Selamlık İndirimli: 30 Lira
Harem – Camlı Köşk-Saat Müzesi Tam: 140 Lira
Harem – Camlı Köşk-Saat Müzesi İndirimli: 130 Lira
Dolmabahçe Sarayı Nerede? ve Nasıl Gidilir?
Adres: Vişnezade Mahallesi, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş/İstanbul, Türkiye
Nasıl Gidilir: Ulaşımın oldukça kolay olduğu Dolmabahçe Sarayı’na Taksimden 20 Dakikalık yürüyüş ile ulaşabilirsiniz.
Otobüs İle; Eminönü, Levent, Etiler, Mecidiyeköy, Şişli gibi merkez yerlerrden Beşiktaş’a giden otobüslere binerek buraya ulaşabilirsiniz.
Metrobüs İle; Zincirlikuyu durağında Metrobüsten inip Beşiktaş çıkışından çıktıktan sonra, Minibüs veya Beşiktaş otobüslerine binerek buraya ulaşabilirsiniz.
Metro İle; Gayrettepe durağında indikten sonra, Beşiktaş çıkışından çıkarak yine Minibüs veya Beşiktaş otobüslerine binerek buraya ulaşabilirsiniz.
Vapur İle; Üsküdar- Beşiktaş hattını kullanarak Beşiktaş iskelesine geldikten sonra 5 dakikalık yürüme sonucu buraya ulaşabilirsiniz.
Özel Araç İle; Levent, Taksim, Eminönü veya Etiler yönünden gelecek olanlar hemen sarayın bitişiğindeki ücretli otoparka araçları ile girebilirler.