İzmir, Selçuk‘da bulunan ve en çok ziyaret edilen yerler arasındaki Efes Antik Kenti gezilecek yerler listenize mutlaka almalısınız. Burası Avrupa’dan ve dünyanın çeşitli memleketlerinden gelen Hristiyanların uğrak yeri. Hacı olmak için Efes Antik Kenti ziyaret eden birçok kişi yazın her dönemi buraya gelir ve en eski kiliseler arasındaki Meryem Ana kilisesinde ayin düzenler.
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Efes Antik Kenti Videosu
Gezi listemizi geçmeden önce mutlaka izlemek isteyeceğiniz keyifli bir video hazırladık. Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
Efes Antik Kenti Kısa Tarihi
Efes, Batı ile Doğu’yu birleştiren bir noktaya kurulu ve kentin ayaktaki kalıntıları, M.Ö 8 bin yıllık bir maziye dair birçok şeye şahit olmanızı sağlıyor. Burası, Roma İmparatorluğu’nun Asya eyaletindeki en büyük merkezi, hatta başkenti idi. Bilimin, siyasetin, eğitimin ve sanatın en çok geliştiği ve Roma’ya katkı sağladığı bir kentti. Bugün kentte ayakta kalan kalıntılar görkemli bir şaheseri oluşturuyor. Dünya’nın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı da bu kentte. Ancak günümüze kadar ulaşamadığı için sadece temsili bir mozelesi var. Kentte yer alan kalıntılar; Kral yolu, yamaç evler, antik tiyatro, Celcus kütüphanesi ve meydan yoludur.
Efes Antik Kenti Gezilecek Yerleri – Efes Selçuk İzmir
Bir kentte gelirken insan nereleri gezebileceğini merak eder, Efes Antik Kenti’nde de gezilebilecek noktalar bir elin parmakları kadar. Kentin büyük bir çoğunluğu yıkıldığı için sadece kalıntılar var ve bu kalıntıların neye karşılık geldiğini anlamak kolay değil. Yine de bazı kalıntılardan bulunduğunuz yerin neresi olabileceğini hayal edebilmeniz kolay. Burada da en iyi yerleri yazmaya çalışacağım…
1- Liman Caddesi
Halen eski halini koruyan bir cadde. Kentin en uzun caddesi olduğu düşünülüyor, krallarla alakalı törenlerin yapıldığı, dini törenlerin düzenlendiği cadde. Ayrıca, ticaret yoluna bağlanan bir yol. Her iki tarafında ise, antik Yunan’a dönemin klasikleşen sütunları ve heykelleri var.
2- Meryem Kilisesi
Liman caddesinin kuzey tarafında kurulan kilisenin bazı duvarları halen ayakta. Burada, ayinler düzenlenmeye devam ediyor. Katolik mezhebinin de doğduğu yer. Ayrıca, Hıristiyanların en kutsal yedi kilisesinden biri. Bu nedenle, çok fazla önemseniyor.
3- Antik tiyatro
20 bini aşan kapasitesi ile o dönemdeki kent büyüklüğüne dair ip uçları elde edilebilecek bir tiyatro. Antik kentlerde bulunan klasik tiyatro yapılarından farklı olarak 3 katlı inşa edilen ve diğerlerine göre çok daha büyük olan bir mekan.
4- Mermer Cadde
Antik tiyatro ile kütüphane arasında ulaşımı sağlayan yol. Günümüz kaldırım mantığına uygun yükseklik de bulunan caddenin kalıntıları günümüze değin ulaşmıştır.
5- Aşk Evi
O dönemin eğlence mekanı olduğu sanılan ve daha çok kente gelen gemicilerin takıldığı Aşk Evi’nin önündeki Afrodit heykeli görülmeye değer bir kalıntı olmasını sağlıyor. Aşk Evi, gemicilerin kaldıkları ve güzellerle beraber zaman geçirdikleri yer.
6- Celsus Kütüphanesi
Belki de en görkemli alanlardan biri kütüphane… Çünkü hemen hemen yapının tamamı günümüze denk ulaşmayı başarmış. Bu kütüphane, dönemin antik kentleri arasından en büyük üç kütüphane arasında gösteriliyor. On binden fazla kitabın olduğu düşünülen kütüphaneden Herakleitos gibi dönemin önemli düşünürleri çıkmış.
7- Yamaç Evler
Efes kazıları ile ortaya çıkarılan Yamaç Evler, o dönemin seçkinlerine hitap eden ev modelini ve lüks yaşamı sergiliyor. Zeminin değişik mozaiklerle kaplandığı ve oldukça gösterişli duvar işlemelerine yer verilen yamaç evlerini görmek için ayrı bir para ödemek de gerekiyor.
Bir de görülmesi gereken yer Odeon… Antik kentin yönetimine dahil edilen soyluların toplandığı ve meclis gündeminin görüşüldüğü bir alan. Tiyatroya benzeyen yapısı nedeniyle karıştırılır. Halbuki daha küçük ve minyatürdür. Sadece meclis toplantılarının yapıladığı alandır.
Efes Antik Kenti Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti – 2024
Giriş ücreti: Efes kentini görmek için 700 lirayı gözden çıkarmalısınız. Ayrıca Yamaç evleri ziyaret için ekstra 350 TL ücret ödemelisiniz. Müzekart ile bir kere girme hakkınız var. Ancak müzekart+ ile sınırsız bir ziyaret hakkı tanınıyor.
Ziyaret Saati: Yaz dönemi ziyaret saatleri, sabah 8, akşam 7 arasıdır. Kış dönemi ise, sabah 9’da başlayan girişler, öğleden sonra 5 gibi sona eriyor.
Fiyat güncelleme tarihi: 01.01.2024
Efes Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Acarlar, Efes Harabeleri, Pk: 35920 – Selçuk / İzmir
Nasıl gidilir?: İzmir Selçuk ilçesinde yer alan Efes, Selçuk ilçe merkezine 3 km kadar uzaklıkta. İZBAN ile metroya ulaştıktan sonra minibüslere 10 lira ödenerek, Efes kentine gelinebilir. Yine, Gaziemir otogarından da doğrudan Efes tarafına gelen minibüsler var. Bunlar da kullanılabilir… Kenti aracınızı kiralayarak, İzmir Aydın yolu üzerinden, Selçuk çıkışına, buradan da Efes tabelasını takip ederek antik kente ulaşılabilir. Konum bilgisi için tıklayın.