Efes Antik Kenti - 01

Efes Antik Kenti, İzmir ilinin Selçuk ilçesine bağlı bir antik kenttir. Kısaca Efes Antik Kenti nerede, nasıl gidilir? ve gezilecek yerler neler bir bir göz atalım. Kuruluşunun Cilalı Taş Devri’ne kadar ( M.Ö. 6000) gittiği söylenir.

Kendi döneminde Asya ve Avrupayı birbirine bağlayan en önemli köprü ve liman kenti olan Efes, Romalılar zamanında Asya eyaletinin başkenti idi.Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nı da içinde barındıran Efes Antik Kenti’ni yılda ortalama 1.5 milyon kişi ziyaret ediyor. Eğer burayı daha önce hiç ziyaret etmemişseniz hayatınızda bir şeyler eksik demektir.

Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)

Efes Antik Kenti Videosu

Gezi listemizi geçmeden önce mutlaka izlemek isteyeceğiniz keyifli bir video hazırladık. Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.

Efes Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

Adres: Acarlar, Efes Harabeleri, 35920 – Selçuk / İzmir

Telefon: 0232 892 60 10

Nasıl gidilir?: Eğer şahsi aracınızla İzmir üzerinden gidecekseniz Selçuk ilçesinin İzmir’e olan uzaklığı 70 kilometre.Eğer Aydın üzerinden gidecekseniz bu sefer de Aydın’dan 61 kilometre yol katetmeniz gerekiyor.

Aracınızı otoparka park etmek için de ödemeniz gereken tutar 20 TL. ( Otoparka koymanızı tavsiye ederiz.Diğer türlü uzun süre yürümeniz gerekebilir.) Eğer seyahatinizi otobüsle yapıyorsanız  İzmir’den Selçuk’a sürekli seferler yapılıyor.

Otobüs bilet fiyatları ise 50 TL. Eğer Aydın üzerinden seyahat edecekseniz ödemeniz gereken fiyat ise yine 50 TL. Ancak Aydın üzerinden otobüz seferlerinin belirli saatlerde olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu yüzden yola çıkmadan önce internetten sefer saatlerini kontrol edebilirsiniz.

Efes Antik Kentinde Gezilecek Yerler

Efes Antik Kentine geldiğiniz andan itibaren buram buram kokan tarih size adeta hoşgeldiniz diyor.Kente girişte sağlı sollu sıralanmış olan hediyelik eşya satan dükkanlardan dilerseniz hatıra olarak bir şeyler satın alabilir,sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.Gezilecek yerlerden kısaca bahsedecek olursak;

1- Hellenistik Tiyatro

Hellenistik Tiyatro
Hellenistik Tiyatro

Hellenistik Tiyatro:  Antik kent içinde yer alan en muhteşem alanlardan biridir.Arkeolojik kazılar sonucunda tamamen gün yüzüne çıkarılmış olan bu antik eser İmparator Trajan tarafından M.S. 117  yılında tamamlanmıştır.Zaten ziyaret ettiğiniz yerlerin hepsinde tarihçeleri yazdığından, bu yazımızda daha çok kentin güzelliklerinden bahsetmek istiyoruz.Hellenistik Tiyatro, 24.000 kişi kapasiteli, 145 metrelik genişlik ve 30 metrelik yüksekliğiyle dönemin en göz alıcı tiyatro binalarından birisiydi.

2- Antik Tiyatro

Efes Antik Tiyatro İzmir
Efes Antik Tiyatro İzmir

20 bini aşan kapasitesi ile o dönemdeki kent büyüklüğüne dair ip uçları elde edilebilecek bir tiyatro. Antik kentlerde bulunan klasik tiyatro yapılarından farklı olarak 3 katlı inşa edilen ve diğerlerine göre çok daha büyük olan bir mekan.

3- Celsus Kütüphanesi

Celsus Kütüphanesi
Celsus Kütüphanesi – Efes Antik Kenti

Celsus Kütüphanesi: Dönemin hem kütüphane binası hem de kahramanlık anıtı olarak kullanılan bu yapıt gezinizde sizi en çok etkileyecek yerlerin başında geliyor. Ayrıca kitaplık kendi döneminde dünyanın sayılı bilim adamını ve düşünürünü yetiştirmiştir.

4- Domitian Tapınağı

Domitian Tapınağı
Domitian Tapınağı

Domitian Tapınağı:  Efes Antik Kenti’nde yer alan en büyük yapılardan olduğu tahmin edilen bu alan, günümüzde ziyaretçilerine pek bir şey sunamasa da gittiğinizde tarihçesini okuyup, o dönemde yaşayanların aslında ne kadar güçlü insanlar olduğunu kafanızda canlandırabilirsiniz.

5- Yamaç Evler (Zenginlerin Mekanı)

Yamaç Evler
Yamaç Evler – Efes Antik Kenti

Yamaç Evler (Zenginlerin Mekanı) : Kentin tam da merkezinde yer alan bu evlerde dönemin zenginleri ikamet ediyormuş. Yamaca doğru düzenli şekilde sıralanmış olan bu evlerin hepsinde avlu da bulunurken, bazı evlerde ise sarnıç ve kuyu da buluyormuş.Yine evlerde bulunan akarsu sistemi o dönemin teknolojik şartlarına göre oldukça üst düzey bir gelişme olarak nitelendirilirmiş.Evler hamam sistemi gibi ısıtılırken tabanlarında mozaik duvarlarında ise renkli mermerler kullanılmış.Kazılar sonucu bu evlerden çıkan paha biçilemez eşyaları Selçuk-Efes Müzesi’nde görebilirsiniz.

6- Liman Caddesi

Efes Liman Caddesi İzmir
Liman Caddesi – Efes Antik Kenti Gezilecek Yerleri

Halen eski halini koruyan bir cadde. Kentin en uzun caddesi olduğu düşünülüyor, krallarla alakalı törenlerin yapıldığı, dini törenlerin düzenlendiği cadde. Ayrıca, ticaret yoluna bağlanan bir yol. Her iki tarafında ise, antik Yunan’a dönemin klasikleşen sütunları ve heykelleri var.

7- Meryem Kilisesi

Efes Meryem Kilisesi İzmir
Efes Meryem Kilisesi İzmir

Liman caddesinin kuzey tarafında kurulan kilisenin bazı duvarları halen ayakta. Burada, ayinler düzenlenmeye devam ediyor. Katolik mezhebinin de doğduğu yer. Ayrıca, Hıristiyanların en kutsal yedi kilisesinden biri. Bu nedenle, çok fazla önemseniyor.

8- Mermer Cadde

Mermer Cadde - Efes Antik Kenti Gezilecek Yerleri
Mermer Cadde – Efes Antik Kenti Gezilecek Yerleri

Antik tiyatro ile kütüphane arasında ulaşımı sağlayan yol. Günümüz kaldırım mantığına uygun yükseklik de bulunan caddenin kalıntıları günümüze değin ulaşmıştır.

9- Aşk Evi

Efes Aşk Evi
Efes Aşk Evi

O dönemin eğlence mekanı olduğu sanılan ve daha çok kente gelen gemicilerin takıldığı Aşk Evi’nin önündeki Afrodit heykeli görülmeye değer bir kalıntı olmasını sağlıyor. Aşk Evi, gemicilerin kaldıkları ve güzellerle beraber zaman geçirdikleri yer.

10- Yamaç Evler

Efes Yamaç Evler
Efes Yamaç Evler

Efes kazıları ile ortaya çıkarılan Yamaç Evler, o dönemin seçkinlerine hitap eden ev modelini ve lüks yaşamı sergiliyor. Zeminin değişik mozaiklerle kaplandığı ve oldukça gösterişli duvar işlemelerine yer verilen yamaç evlerini görmek için ayrı bir para ödemek de gerekiyor.

Bir de görülmesi gereken yer Odeon… Antik kentin yönetimine dahil edilen soyluların toplandığı ve meclis gündeminin görüşüldüğü bir alan. Tiyatroya benzeyen yapısı nedeniyle karıştırılır. Halbuki daha küçük ve minyatürdür. Sadece meclis toplantılarının yapıladığı alandır.

Saymakla ve yazmakla bitiremeyeceğimiz bu tarihi kentin diğer gezilecek yerlerini başlıklar halinde sıralayacak olursak;

  • Ticaret Agorası
  • Memmiyus Anıtı
  • Hadrian Tapınağı
  • Kuretler Caddesi
  • Traian Çeşmesi
  • Devlet Agorası
  • Bouleuterion(Meclis Binası)
  • Odeon(Konser Salonu)

Efes Antik Kentine Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti 2023

Giriş Ücreti 2023: Kısaca muhteşemliğinden bahsettiğimiz bu antik kente giriş için ödemeniz gereken miktar ise 180 TL.

Eğer Müzekart sahibi iseniz yılda 2 defa, Müzekart + sahibi iseniz istediğiniz kadar ziyaret etme imkanına da sahipsiniz.

Ziyaret saatleri: Eğer seyahatinizi yazın gerçekleştirecek olursanız 08.00 – 19.00 saatleri arası, kış döneminde ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Efes Antik Kenti Yakınlarında Başka Nereler Ziyaret Edilebilir?

Eğer Efes Antik Kenti’ne kadar gelmisşeniz ve daha gezmek için zamanınız varsa yakınlarında bulunan birkaç yerden daha bahsedelim.

1- Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi İzmir
Meryem Ana Kilisesi – Efes Antik Kenti

Meryem Ana Kilisesi: Efes gezisini bitirdikten sonra ziyaret edebileceğiniz bir diğer tarihi mekan olan Meryem Ana Kilisesi,Efes Antik Kenti’ne ortalama 10 kilometre uzaklıkta olup Bülbül Dağı’nın üzerinde bulunuyor.Hristiyanlar için Hac kabul edilen bu yerde Hz. İsa’nın annesi Hz. Meryem’in burada yaşadığına ve öldüğüne inanılır.

2- Yedi Uyurlar(Ashab-ı Kehf)

Yedi Uyurlar
Yedi Uyurlar

Yedi Uyurlar(Ashab-ı Kehf): Romalılar döneminde putperestlerin baskılarına dayanamayıp Panayır Dağı eteklerine kaçan 7 Hristiyan gencin yaşadıkları mağaranın olduğu yer olarak rivayet edilir.Dünya üzerinde bu mağaranın kendi sınırları içerisinde yer aldığını iddia eden 33 farklı şehir olmasına karşılık Hristiyan kaynaklara göre bu yer Efes Antik Kenti sınırları içindedir.( Ülkemizde 7 uyurlar mağarası olarak bilinen ve ziyaret edilen diğer yerler ise Tarsus ve Lice’dir.)

Efes Antik Kenti Yakınlarında Ne Yenir?

Seyahatinizi tamamladıktan sonra acıktığınızı hissediyorsanız ve yöreye özgü ne yiyebilirim diye düşünüyorsanız sizin için sunabileceğimiz iki farklı alternatif bulunuyor. Her ne kadar ülkemizin her yerinde de yapılmış olsa da Selçuk ilçesinde çöp şiş ve pideyi sizlere tavsiye edebiliriz.