Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi | Ziyaret ve Giriş Ücreti
Ege Üniversitesi tarafından başlatılan tam adı Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama Ve Araştırma Merkezi olan ve 1963’lerde başlayıp, 1970’de tamamlanmış ve o dönemden günümüze denk çok büyük katkılar ve gelişmelere gebe bir şekilde dünyanın en önemli botanik bahçelerinden biri Türkiye’ye kazandırılmıştır.
Bu bakımdan ülkemizin ilk botanik kurumudur ve amaç olarak, ülkemizin zengin bitki örtüsü ve canlılarını korumak, bunları tüm dünyaya tanıtmak ve insanımızın da bu türlerden haberdar olmasını sağlayıp, botanik kültürünün yaygınlaşmasını sağlamaktır. Bu amaçlarla ilk çalışmalarını ünlü Botanik bilimciler arasında yer alan Prof. Dr. Yusuf Vardar yürütmüş ve 1963’de İzmir’den dünyaya ilk tohum bildirisi yayınlanmıştır.
Bugün hem botanik bahçesi hem de herbaryum araştırma ve uygulama merkezi olarak faaliyetlerine devam eden botanik bahçesinin ilkokuldan, ortaokul ve lise sınıflarına kadar geniş bir ziyaretçi kitlesi var ve buraya ziyarete gelen her sınıfın seviyesine uygun eğitimlerle botaniğe karşı ilgi ve alakanın artması hedefleniyor. Yılda 20 bini aşan ziyaretçi sayısına erişen botanik bahçesinin sadece eğitim amaçlı ziyaretleri söz konusu değil. Ülkemizdeki bitki kültür ve varlığını merak eden herkes tarafından ziyaret edilebilen bahçenin eşsiz bir bahçe dekorasyonu sunması, çeşitli bitkilerin bir araya gelmesi ile oluşan renk skalası, kuku ve eşsiz manzara da ziyaretçileri etkileyen en önemli noktalar.
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama Ve Araştırma Merkezinde Neler Var?
Ege üniversitesi botanik bahçesi iki kısımdan oluşan bir bahçe. Dış kısım, çalı türünden bitkilerle kaplı. Ayrıca, ot cinsinden birçok bitki de dış kısım denilen tarafta tutulan bitkiler arasında. İç kısımda ise, daha fazla sera etkisi var ve burada tropikal nitelikli bitki türleri arasına giren meyveler, ağaçlar ve bitkiler var. Herbaryum denilen araştırma merkezindeki sergide ise, Türkiye’nin çok çeşitli yerlerinden toplanılan ender nitelikli tohumlardan elde edilen çiçek türleri var. Bunlar hem yetiştiriliyor hem de kurutulup sergileniyor. Bu bitkiler üzerindeki araştırma ve geliştirmeler de herbaryum araştırma merkezinde yürütülen çalışmalar arasında. Buranın birinci katında çiçekli, ikinci katında ise, çiçeksiz bitki türlerine yer veriliyor.
3 binden fazla bitki türünden söz edilebilir
Ege botanik bahçesinde yer alan bitki sayısı 3 binden fazla. Bunların hemen hepsi Türkiye’den toplanılan bitki türleri. Ancak aralarında yabancı orijinli bitkiler de var. Botanik bahçesindeki araştırmaların kemale ermesi ve çeşitli bitki türlerinden yeni cinsler elde edilmesi için yabancı botanik bahçeleri ile tohum alışverişi de yapılıyor.
Ege üniversitesinin sahip olduğu botanik bahçesinin büyüklüğü ise, dudak uçuklatan cinsten. 48 bin metrekare alana kurulu devasa bir botanik üssünden söz edilebilir. Tabi bu alanın hemen hepsi seralardan veya bahçelerden oluşmuyor. Yönetim ve idari binalar da var… Ayrıca, havuz ve herbaryum araştırma merkezi de yer alıyor. Ancak büyük bir kısmı meyve ve bitki yetiştiriciliği için ayrılmış. Seraların sayısı ise, 13’den fazla ve her birinin içerisinde farklı bir bitki dünyası var. Biri kaktüs türünden oluşan bitkiler için ayrılmış, bir diğeri ise, süs veya tropikal tandanslı bitkiler… Botanik bahçesinde, daha önce hiçbir yerde rastlamadığınız endemik tür bitkileri de tanıma ve görme şansınız var.
Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Giriş ücreti: İzmir Bornova’da yer alan Ege üniversitenin yerleşkesi içerisinde bulunan botanik bahçesini ziyaret etmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok.
Ziyaret Saatleri: Grupla gelmek isteyenler için randevu alınması şart. Üniversitenin açık olduğu saatlerde yani Hafta içi: 08:00–17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Hafta sonu kapalıdır.
Ege üniversitesi botanik bahçesine nasıl gidilir?
Adres: Erzene, 35040 – Bornova / İzmir
Nasıl gidilir?: Ege üniversitesinin en büyük yerleşkesini oluşturan Bornova yerleşkesinde bulunan botanik bahçesine ulaşmak için öncelikle Bornova gelmek gerekir. Konak, Çankaya, Basmane gibi yerlerden metro ile Ege üniversitesi durağına ulaşılır ve üniversite yerleşkesine geçilebilir. Fen fakültesi bünyesinde yer alan botanik bahçesi, Ziraat fakültesinin ilerisinde yer alır. Konum bilgisi için tıklayın.