Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Erzincan tarihi ve kültürel açıdan Anadolu için oldukça önemli şehirlerden biridir. Sadece tarihi ve kültürü değil, mutfağıyla da adından sıkça bahsettiren şehirlerden biridir. İlkçağlardan bugüne kadar uzanan tarihiyle geçmişi aydınlatan şehre özgü birçok farklı lezzet bulunur. Yerli ve yabancı turistleri etkilemeyi başaran Erzincan yemekleri damak zevkinize uygun yeni lezzetler bulabilirsiniz. Zengin seçenekler sunan Erzincan mutfağı özellikle et yemekleriyle beğenileri kazanmayı başarmıştır.

Erzincan Yemekleri ve Erzincan Mutfağı
Doğu Anadolu Bölgesi’ne bakıldığı zaman şehirlerde sıkça hamur işi ve süt ürünleri kullanılarak yemekler ortaya çıkartıldığı görülür. Erzincan’da geleneksel lezzetlerinde bunu ortaya çıkartır. Erzincan’a yolu düşenler yöresel lezzetlerin mutlaka tadına bakmalıdır. Her biri kendi yöresine özgü şekilde hazırlanan lezzetli yemekler ile Erzincan tatilinizi keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz.
Erzincan Döneri
Döner, Türkiye’nin pek çok şehrinde meşhur lezzetler arasında yer alır. Erzincan’da bu şehirlerden biri diyerek önyargılı davranmamak gerekir. Birçok şehirde ve yerde görülen bir lezzet olsa da yaprak döner aslında Erzincan yöresine aittir. Dana etinden yapılan döner, porsiyon olarak servis edilir. Meşhur Erzincan yemekleri arasında bulunan döner sunumunda pilav, yoğurt gibi yan ürünler bulunmasa da isteğe göre tercih edilebilir.
Babuko (Babikko)
Şehrin yöresel lezzetleri arasında yer alan Babuko, oldukça meşhurdur. Aslında babikko Doğu Anadolu’nun birçok şehrinde görülen lezzetlerden biridir. Bu yemekte birçok farklı malzeme bir araya gelerek oldukça güzel bir sonuç veriyor. Yüksek kaloriye sahip olduğunu düşündürten bir yemek olsa da tadına baktıktan sonra oldukça önemsiz bir detay haline gelir. Mantının etsiz hali olarak değerlendirilebilir. Sarımsaklı yoğurt sosu ile Erzincan’ın en dikkat çeken yemekleri arasında bulunur.
Etli Üzüm Yaprağı Sarma
Erzincan üzüm bağlarıyla da meşhur şehirlerden biridir, durum böyle olunca yaprak sarmasının meşhur olması da hayli normal olur. Mayıs aylarında bağlardan toplanan yapraklardan lezzetli bir sarmaya kimse hayır diyemez. Küçük ve ince şekilde sarılan yaprakların içinde kıymada bulunur. Güveçte pişirilen sarmanın içine aynı zamanda erik kurusu ve et gibi malzemeler de koyularak tam bir lezzet şöleni hazırlanır.
Kelecoş
Yörelere göre farklı adlarda görülen kelecoş, Erzincan ve Elazığ şehirlerinde bu isimle bilinir. Doğu illerinde de oldukça bilinen yemeklerden biridir. Pişirildiği yöreğe göre bazı malzemeler değişiklik gösterse de temelde etli bir hamur işidir. Şehri ziyaret ettiğinizde restoranlarda dahi bulabileceğiniz güzel bir yöresel lezzettir.
Kesme Çorba
Meşhur Erzincan yemekleri denildiği zaman akla ilk gelenlerden biri kesme çorbadır. Oldukça lezzetli olmasının yanında sağlık deposudur. Başlangıç olarak mutlaka denenmesi gereken bol malzemeli bir çorbadır. Kesme hamurun yeşil mercimek ve kemik suyu ile bir arada pişmesi sonucunda servis edilir.
Evelik Dolması
Evelik, Erzincan bölgesinde yetişen otlardan biridir. Yapraklarından dolma yapılırken, tohumlarında da bitki çayı yapılmaktadır. Ispanağı andıran bir görüntüye sahip evelik, şehrin yöresel lezzetlerinden birinin ana malzemesidir. Farklı yemeklerde de kullanılan bir ot olsa da asıl lezzet şölenini dolma şeklinde yapar. Küçük şekilde sarılan dolmalar, şehirdeki farklı lezzetlerden biridir. Evellik otu aynı zamanda C vitamini, nişasta ve şeker gibi oldukça zengin bir bitkidir.
Haşıl
Haşıl, Erzincan’da oldukça meşhur bir yemek olduğu gibi birçok farklı şekilde servis edildiğini görmek mümkündür. Pekmezli, yağlı, sütlü ve ballı haşıl olarak şehirde karşılaşılan yemeklerden biridir. Ana malzeme olan haşıl hepsinde ortak bir şekilde hazırlanır ancak son dokunuş yapılırken üzerine süt, yağ, bal ya da pekmez dökülür. Un ve sudan hazırlanan haşılın içinde aynı zamanda aş yarması da bulunur.
Kete
Erzincan denildiğinde birçok kişinin burnunda kokusu tüten kete, oldukça meşhur bir yiyecektir. Şehirdeki fırınların birçoğunda her zaman taze ve sıcak keteler bulabilirsiniz. Erzincan’da ekmek yerine tercih edilen lezzetli bir hamur işidir. Kavrulmuş undan hazırlanan kete isteğe göre kıyma gibi malzemeler ile farklı şekillerde de hazırlanabilir.
Borani
Anadolu’da meşhur olan yöresel yemeklerden biri olan borani, Erzincan yemekleri arasında da yerini alır. Lezzetli ve farklı bir yemek denemek isteyenler için Erzincan’da özenle hazırlanan lezzetlerden biridir. Kuzu eti, süzme yoğurt, nohut ve ıspanak kullanılarak hazırlanır.
Isırgan Aşı
Erzincan’ın yemekleri meşhur olduğu kadar soğuk havaları da meşhurdur. Kış aylarında iç ısıtan, lezzetli ve şifa deposu olan ısırgan aşı vazgeçilmezler arasındadır. Isırgan otunun faydalarını en lezzetli şekilde alma imkanı sunan çorbada un, su ve süt gibi malzemeler bir araya getirilir.
Kahküllü Pilav (Püsküllü Pilav)
Kuru fasulye ve pilav ikilisine rakip olabilecek bir lezzet de Erzincan’da bulunur. Kahküllü pilav veya Püsküllü Pilav, şehrin yöresel yemekleri arasında bulunur. Taze ya da kuru fasulye ve bulgur ile hazırlanan güzel yemeklerden biridir. Ana yemeklerin yanında servis edildiği gibi ana yemek olarak da tüketilen yemeklerden biri olarak şehrin meşhur tatları arasında bulunur.
Kemah Tiridi
Erzincan’da uğranması gereken duraklardan biri de Kemah’tır. Yolunuz Kemah’a düşerse mutlaka bu eşsiz lezzeti denemelisiniz. Maya ve toz şekerden hazırlanan hamurdan yapılan yufkaların üzerine dökülen koyun eti ile servis edilen doyurucu yemeklerden biridir. El emeği gerektiren bir yemek olmasının yanı sıra lezzeti de konuşulmaya değerdir.
Çökelek Piyazı
Sağlıklı bir yancı ya da kahvaltılık olarak tercih edilebilecek Erzincan yemekleri arasında bulunan çökelek piyazı oldukça ferah bir lezzettir. Çökelek, maydanoz, dereotu ve yeşil soğan karışımından elde edilen piyaz taze ekmek ve yufka ile muhteşem bir uyum yakalar. Pul biber ve zeytinyağı ile daha da lezzetli hale getirilebilir.
Ayva Kalyesi
Erzincan’ın meşhur ve yöresel yemeklerinden biri olan Ayva Kalyesi oldukça farklı bir lezzete sahiptir. Osmanlı mutfağından bugünlere gelen bir yemek olarak şehrin kültürünü de en iyi şekilde yansıtır. Kuzu kıyma ile hazırlanan yemeğin içinde ayva ve üzüm pekmezi gibi farklı malzemeler bulunur.
Tatlılar ve Lezzetler: Erzincan’da Ne Yenir?
Yöresel yemeklerinin üzerine meşhur tatlılarından da yiyerek eşsiz bir Erzincan turu yapabilirsiniz. Erzincan’da güzel bir akşam yemeği yedikten sonra farklı lezzetlere sahip meşhur tatlılarından da denemeden dönmeyin. Şerbetli, meyveli ya da hamur işlerinden yapılan tatlıları şehre gelen misafirleri etkilemeyi başarıyor.
Erzincan Lokumu
Lokum adı verilmiş olsa da bilinen lokumlardan çok daha farklı bir tatlıdır. Görüntüsüyle etkileyen tatlı oldukça da pratik bir tarife sahiptir. Özellikle çay yanında ikram edilen yöresel lezzetlerden biridir. Un, yumurta, tereyağı ve zeytinyağı gibi basit malzemelerden yapılan yumuşak bir kektir. Servis edilmeden önce üzerine bol pudra şekeri dökülür. Erzincan yemekleri arasında tatlı bir mola verilmesine yardımcı olur.
Sarığı Burma Tatlısı
Erzincan bölgesinde hamur işini sıkça görmek mümkündür. Lezzetli tatlılarında da hamur işi olmazsa olmazlardan biridir. Şerbetli bir tatlı olarak öne çıkan sarığı burma tatlısı baklavaya rakip olabilir. Bol ceviz iç harcına sahip çıtır çıtır oldukça lezzetli bir tatlıdır. Kaymak ile servis edilerek çok daha lezzetli bir hale getirilir.
Gasefe
Hafif tatlardan hoşlananlar özellikle Erzincan’ın bu tatlısına bayılacaktır. Kayısı kullanılarak hazırlanan güzel ve hafif bir tatlıdır. Kayısıların haşlanmasından sonra üzerine tereyağı ve ceviz eklenir. Yaz aylarında dondurma ya da kaymak ile daha serinletici bir şekilde de servis edilmektedir.
Erzincan’a gidenlerin yöresel yemek ve tatlılar dışında tulum peyniri, Erzincan üzümü, dut pekmezi ve tava leblebisini de denemesi önerilir. Şehirde tarihi ve kültürel açıdan uğranması gereken sayısız durak varken her birinin ardından lezzetli molalar verebilirsiniz.