
Fethiye Müzesi, İstanbul’un Fatih ilçesinde Çarşamba bölgesinde bulunan tarihi müzelerimizden yalnızca biridir. Doğu Roma zamanında Pammakaristos Manastır Kilisesi olarak hizmet veren bina, günümüzde halkın ziyaretine açık müze olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
Havaların serinlemesiyle birlikte sizler için daha çok tarihi mekanlara, müzelere ve kış mevsimine hazırlık yapan kayak merkezi yazılarına ağırlık vermek istedik.
Bugünkü yazımızda sizlere İstanbul Fethiye Müzesi’nden bahsetmek istiyoruz. Eğer hafta sonu için herhangi bir planınız yoksa İstanbul Fethiye Müzesi gezisini planlarınıza ekleyebilirsiniz.
Önemli bilgi: Müze geçici olarak kapatıldı.
Fethiye Müzesi Genel Bilgiler

1292 – 1294 yılları arasında inşa edilen bina, o günden bugüne halen sağlam şekilde gelmeyi başarmıştır. İlk yapılan Büyük Kuzey Kilisesi Meryem’e adanmıştır. Daha sonra büyük kiliseyi inşa ettiren Mikhail Palailogos’un eşi, Maria kuzey kilisenin sağ tarafına ufak bir kilise yaptırmıştır. Mezar şapelinin de bulunduğu ek kilisede Maria ve Mikhail’in mezarları yer alır. Kilisenin yer aldığı alanda 13. Yüzyıldan önce kilise olarak hizmet vermekteydi.
1453 senesinde İstanbul’un Fethi’nden sonra kilise ilk dönemlerde kadınlar manastırı olarak hizmet vermiştir. Daha sonra Hristiyanların eline geçtiği için 1586 senesinde Hawarium Kilisesi’nden çıkan patrikhanenin buraya taşınması işlemi gerçekleşmiştir. Osmanlı zamanında kiliseye minare ve mihrap bölümü eklendikten sonra camiye dönüştürülmüştür.
III. Murad, o dönemlerde düzenlemiş oldukları Azerbeycan ve Gürcistan seferlerinin anısına burayı camiye çevirmiş ve adını Fethiye olarak değiştirmiştir. Ülkemizde bulunan eski kiliseler gibi burası da müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Cami bölümünde halen ibadet yapılabilmektedir. Ezanın okunmasından 20 dakika önce kapılarını açan caminin tarihi dokusunun zarar görmemesi için gün içinde kısa süreli olarak açık kalmaktadır.
1938 – 1940 yılları arasında kilise bölümü ciddi anlamda restore edilerek Ayasofya Müzesi’nin eki haline getirilmiştir. Müzenin içinde bulunan mozaikler ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Ancak kimi bölümleri de uzun yıllara dayanamayarak tahrip olmuştur. Yapı olarak Bizans mimarisinin tüm özelliklerini yansıtan binaya sonradan eklenen yapılar da bütünlüğü bozmayacak şekilde inşa edilmiştir. Müzenin güney
cephesinde yer alan ve son derece süslü olan tuğla mimari bant üzerinde müzeyi kimin inşa ettiği ile ilgili bilgiler ve Şair Philes’e ait şiir bulunmaktadır.
Yapının kubbe ve duvarları 14. Yüzyıldan kalma mozaikler ile süslenmiştir. Eski dönemlerde kilise olarak hizmet verdiği için pek çok yerinde Hristiyan dinine ait motifleri görmek de mümkündür.
Kilisenin sunak odası bölümünde Hz. İsa, Meryem ve Vaftizci Yahya’nın tasvir edildiği ihtişamlı bir deisis bulunmaktadır. Kubbenin orta alanında Hz. İsa, iç bölümünde 12 Tevrat peygemberi ve tavan örtüsünde ise Azizler ve Vaftiz sahnesi yer almaktadır.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Giriş ücreti: Fethiye Müzesi’ne giriş için ödemeniz gereken ücret yalnızca 50 TL’dir. Müzeyi ziyaret edebileceğiniz saatler ise şu şekilde:
- 15 Nisan – 1 Kasım: 09.00 – 19.00
- 1 Kasım – 15 Nisan: 09.00 – 17.00
Fethiye Müzesi Nasıl Gidilir?
Adres: Fethiye Caddesi, Çarşamba – Fatih /İstanbul
Telefon: 0212 635 12 73
Nasıl Gidilir?: İstanbul Fethiye Müzesi’n gitmek için çeşitli alternatifleriniz bulunmaktadır. Dilerseniz bunlardan bahsedelim;
- İETT otobüslerini kullanarak gitmek için Draman Otobüs Durağı ya da Fethiye Otobüs Durağı’nda İndikten sonra yaklaşık 200 metre yürümeniz gerekecek.
- Müzeye tramway kullanarak gitmek için Edirnekapı Tramway Durağı’nda İndikten sonra yaklaşık 750 metre yürümeniz gerekecek.
- Müzeye metrobüs kullanarak gitmek için Ayvansaray Metrobüs Durağı’nda İndikten sonra yürümeniz gereken mesafe ortalama 1,3 km.
- Müzeye metro kullanarak gitmek için Emniyet – Fatih Metro Durağı’nda İndikten sonra yürümeniz gereken ortalama mesafe 1,3 km.