Galata Mevlevihanesi Müzesi – Beyoğlu / İstanbul
Galata Mevlevihanesi Müzesi, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde, Şahkulu Mahallesi Galip Dede Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Kısa süre öncesine kadar Divan Edebiyatı Müzesi adıyla anılan bu yer, 2007 senesinde başlayan restorasyon çalışmlarından sonra konsept olarak yenilenmiş ve bugünkü Galata Mevlevihânesi Müzesi adını aldıktan sonra 21 Kasım 2011 tarihi itibariyle ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. 6.800 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş olan müze, hafta sonu tatiliniz için değerlendirebileceğiniz seçeneklerden biri olabilir.
Galata Mevlevihanesi Tarihçe
Mevlevihane inşa edilmeden önce ağaçlık bir alan bu yer, II. Bayezid Dönemi’nde İskender Paşa’ya tahsis edilmişti. Dönemin Afyonkarahisar Mevlevihanesi Şeyhi Semai Dede’nin 1491 senesinde bu alana dergâh yapmak istemesinden dolayı İskender Paşa gerekli çalışmalara başlamıştır. İstanbul’da bulunan Mevlevihanelerin ilki olan Galata Mevlevihanesi’nde, 18. Yüzyılda yaşamış ve dönemin hem en önemli şairlerinden hem de mevlevihanenin şeyhi olan Şeyh Galib’in de türbesi bulunmaktadır. Osmanlı zamanında çeşitli isimlerle anılan mevlevihaneye Galata, Galibdede ve Kulekapısı Mevlevihanesi isimleriyle anılmış. 1791 yılında Şeyh Galib’in meşihata (şeyhlik) yükselmesinden sonra Sultan III. Selim tarafından restore edilerek (1761 – 1807) yenilenmiştir.
19. yüzyılda Sultan II. Mahmud, tekkede gerekli tadilatları yaptırarak mevlevihaneyi yenilemiş, semahaneyi de baştan yaptırmıştır. Bu tamirle ilgili olarak Şair Lebib tarafından Yesâri-zâde Mustafa İzzet hattıyla yazılmış olan (1834 – 1835) Sultan II. Mahmud tuğralı Ta’lik Kitabesini günümüzde Galip Dede Caddesi’ne bakan ana giriş kapısı üzerinde görebilirsiniz.
Sonraki dönemlerde Sultan Abdulmecid (1823 – 1861), yaptırmış olduğu düzenlemelerden sonra Mevlevihâne’nin son şeklini vermiştir. 13 Aralık 1925 tarihli 677 Sayılı Tekke ve Zaviyelerin Kapanmasına İlişkin Kanun netecesinde mevlevihâne fonksiyonu sona ermiştir.
Galata Mevlevihanesi’nde Görev Yapan Şeyhler
Mehmed Semai Dede, Ali Safai Dede, Mahmud Dede, Abdi Dede, İsmail Rusuhi Dede, Adem Dede, Arzi Mehmed Dede, Derviş Çelebi, Naci Ahmed Dede, Derviş Çelebi, Gavsi Ahmed Dede, Osman Dede, Sırrı Abdulbaki Dede, Mehmed Şemseddin Dede, İsa Dede, Selim Dede, Mehmed Sadık Dede, Seyyid Abdulbaki Dede, Hüseyin Dede, Ali Dede, Numan Dede, Ali Dede, Galip Mehmed Esad Dede, Mehmed Ruhi Dede, Mahmud Dede, Kudretullah Dede, Ataullah Dede, Veled Çelebi, Ahmed Celaleddin Dede.
Mevlevihane’de Bulunan Bölümler
Mevlevihâne’nin bahçesinde Şeyh Galib ve Halet Efendi Türbeleri yer almaktadır. Müzenin sergi mekânları ise Semâhâne binasında bulunmaktadır. 3 katlı bir plandan oluşan semahane, girişte sema alanı, alt katta Derviş Odaları, üst katta ise mahfiller yer alacak şekilde tasarlanmıştır.
Cümle kapısının sağ tarafında bulunan Sebilü’l-küttab, Hasan Ağa Çeşmesi, Adile Sultan Sarnıç ve Şadırvanı, Çamaşırhane, Çilehane, Hamuşan, Mevlevi Mezarlık Haziresi müzede bulunan önemli yerlerdir. Hafta sonlarında düzenli olarak Sema programları düzenlenen müzeyi görmenizi ve mümkünse sema programlarına da katılmanızı tavsiye ediyoruz.
Galata Mevlevihanesi Müzesi Nerede, Nasıl gidilir?
Adres: Şahkulu Mah., Galipdede Caddesi 15, 34420 Beyoğlu / İstanbul
Telefon: (0212) 245 4141
Galata Mevlevihanesi’ne gitmek için pek çok alternatif bulunmakta. Dilerseniz bu konuda sizlere gerekli bilgileri verelim.
- Müzeye Funikuler kullanarak gidebilirsiniz. BEYOĞLU FUNİKULER DURAĞI’nda indikten sonra yürümeniz gereken mesafe yaklaşık 100 metre.
F2 – Karaköy – Beyoğlu
- Bir diğer Funikuler Durağı ise TÜNEL FUNİKULER DURAĞI. Durakta indikten sonra yürümeniz gereken mesafe yaklaşık 100 – 150 metre.
NT1 – Beyoğlu – Taksim
- Müzeye İETT Otobüsleri’ni de kullanarak gidebilirsiniz. KEMERALTI OTOBÜS DURAĞI’nda indikten sonra yürümeniz gereken mesafe yaklaşık 350 – 400 metre.
30D – Dereboyu – Yenikapı
28T – Topkapı – Beşiktaş
28 – Edirnekapı – Beşiktaş
26B – Gayrettepe – Eminönü
26A – Fulya Mahallesi – Eminönü
26 – Dikilitaş – Emiönü
70KE – Kurtuluş – Eminönü
- Müzeye ulaşmak için Nostaljik Tramway’ı da kullanabilirsiniz. ODAKULE – TEPEBAŞI Tramway Durağı’nda indikten sonra yürümeniz gereken mesafe yaklaşık 400 – 450 metre.
NT1 – Beyoğlu – Taksim
- Müzeye metroyu kullanarak da gidebilirsiniz. ŞİŞHANE METRO DURAĞI’nda indikten sonra yürümeniz gereken mesafe yaklaşık 500 metre.
M2 – Şişhane – Darüşşafaka Metro
46Ç – Çağlayan – Eminönü
46ÇY – Çağlayan – Yenikapı
47Ç – Güzeltepe – Eminönü
77Ç – Çıksalın – Eminönü
54TE – Talatpaşa – Eminönü
EM2 – Eminönü – Kulaksız
Galata Mevlevihanesi Müzesi Resimleri