Sakıp Sabancı Müzesi - 01
Sakıp Sabancı Müzesi - 01

Sakıp Sabancı Müzesi İstanbul’da Boğaziçi’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Emirgan’da bulunmaktadır. Müze olarak kullanılan villa, 1927 senesinde Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan mimar Edouard De Nari’ye yaptırılmış olup, Prens’in ailesi uzun yıllar boyunca yazlık olarak kullanmış, daha sonrasında da Karadağ Sefareti olarak da hizmet vermiştir.

Adanalı işadamı Hacı Ömer Sabancı tarafından 1950 senesinde Hidiv Ailesi’nden Prenses İffet’ten satın alınan köşk, 1864 senesinde yapılan at heykelinin köşk bahçesine konulmasından dolayı Atlı Köşk olarak da anılmaya başlandı. Köşkte bulunan diğer at heykeli ise, 1204 yılından kalma, Venedik San Marco Kilisesi önüne yerleştirilmiş olan 4 attan birinin dökümüdür.

Hacı Ömer Sabancı’nın hayatını kaybetmesinden sonra Sakıp Sabancı tarafından kullanılmaya başlanan köşk, 1998 yılından itibaren içinde bulunan eşyalarla birlikte müzeye dönüştürülmesi için Sabancı Üniversitesi’ne devredilmiştir.

2002 yılından itibaren ziyaretçilerine kapılarını açan müze, çeşitli genişletme işlemlerinden sonra uluslararası standartlara kavuşturulmuştur. İçinde barındırdığı zengin koleksiyonu, düzenlenen çeşitli sergiler, eğitim programları, konferans ve seminerler gibi faaliyetlerle çok yönlü bir müzecilik anlayışını getirmiştir.

 

Sakıp Sabancı Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Ziyaret Günleri ve Saatleri: Müzeyi Pazartesi günleri hariç ziyaret edebilirsiniz. Salı, Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri saat 10.00 – 18.00 arası, Çarşamba ve Cumartesi günleri ise 10.00 – 22.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Giriş Ücreti:
Çok girişli biletler; tam bilet 75 TL, öğrenci bileti 45 TL.
Tek girişli biletler;tam bilet 50 TL, öğrenci bileti 25 TL.
(salı günleri,sağlık çalışanları,öğretmenlere ücretsizdir.)

Müzede Sergilenen Eserler

Sakıp Sabancı Müzesi Kitap Sanatları ve Hat KoleksiyonuKitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu: Sakıp Sabancı, Sultan II. Mahmud tarafından yazılan levhayı satın alarak koleksiyonuna başladı. Kendisinin de yapmış olduğu çeşitli çalışmaların yanı sıra, 1980’li yıllarda satın alınan çeşitli eserlerle birlikte koleksiyon iyice zenginleşti. 2002 yılından itibaren müze olarak ziyaretçilerini ağırlayan köşkün üst katında Osmanlı Dönemi’nden kalma kitap ve hat sanat örneklerini de görebileceğiniz salonlarda sergilenmeye başlandı. Yine bu salonlarda Osmanlı padişahlarının tuğraları, resmi belgeler ve hattatların kullanmış oldukları yazı araçlarını da görebilirsiniz.

 

 

 

Sakıp Sabancı Müzesi Resim KoleksiyonuResim Koleksiyonu: Osmanlı’nın son döneminden günümüze kadar çeşitli ressamların  ve sanatçıların eserlerinin sergilendiği bu bölümde, İstanbul’da çalışan yabancı sanatçıların da eserleri sergilenmektedir. Daha çok 1850 – 1950 yılları arasındaki eserlerin sıklıkla bulunduğu müzede sergilenen eserler fazlasıyla çeşitlilik göstermektedir. Koleksiyonda bulunan belli başlı sanatçılar ise; Raphael, Osman Hamdi Bey, Süleyman Seyyid, Konstantin Kapıdağlı, Şeker Ahmed Paşa, Süleyman Seyyid, Nazmi Ziya Güran, Fikret Mualla, Fausto Zonaro, Ivan Ayvazovski gibi sanatçıların eserleri sergilenmektedir.

Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu: Köşkün giriş katında bulunan üç odada Sabancı Ailesi’nin burada yaşarken kullanmış oldukları mobilyalar ve çeşitli dekoratif sanat eserleri sergilenmektedir.

 

 

Sakıp Sabancı Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Adres: Sakıp Sabancı Caddesi No:42 Emirgan, Sarıyer/İstanbul

Telefon: 0212 277 22 00

Nasıl Gidilir?: İETT seferlerini kullanarak müzeye gidebilirsiniz. BALTALİMANI Otobüs Durağı’nda indikten sonra yürümeniz gereken mesafe yaklaşık 100 metre.

42R – Bahçeköy – Rumelihisarüstü

59RH – Rumelihisarüstü – İstinye – Hacı Osman Metro

 

Müzeye metro kullanarak ulaşmak için Boğaziçi Üniversitesi İstasyonu Metro Durağı’nda indikten sonra yürümeniz gereken mesafe yaklaşık 1,5 km.

M6 – Levent – Boğaziçi Üniversitesi – Hisarüstü Metro

 

IDO Vapuru’nu kullanarak müzeye ulaşmak için İstinye İDO Vapur Durağı’nda indikten sonra yürümeniz gereken mesafe yaklaşık 1,7 km.

V6 – Kadıköy – Sarıyer

 

Sakıp Sabancı Müzesi Resimler

 

Sakıp Sabancı Müzesi Krokisi