Sinop Etnografya Müzesi nerede? ve buraya nasıl gidilir? giriş ücreti, buranın tarihi ve mimari yapısı hakkında bilgilere bu yazımızda sizler için derledik. Şehir merkezinde gezilecek en güzel yerlerden birisi. Gerek sergilenen eşyalar gerekse müzenin tarihi binası sizi fazlasıyla tatmin edecek güzellikte.
DipNot: Sinop’a gitmeden önce Sinop’ta gezilecek yerler adlı makalemize göz atmanızı öneririz.
Sinop Etnografya Müzesi Tarihi
Tarihi bina 18. Yüzyıldan kalma konaklar arasında güzel bir örnek teşkil eder. Zemin katı sayıldığında 4 katlı bina tarihte pek çok amaç için kullanılmıştır. Bunların en çok bilinenleri özellikle zemin katı için, depo, kiler, ambar ve hatta ahırdır.
Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen konak, bugün Etnografya müzesi olarak hizmet vermektedir. Müzede Sinop ve çevresinin geleneksel yaşamını yansıtan eşyalar düzenli bir şekilde sergilenmektedir.
Sinop Etnografya Müzesi Mimari Yapısı
Ön cephesi ana caddeye, arka cephesi ise bahçeye bakan binanın ana katları ahşap-tuğla karışımı, temel ve zemin katı ise moloz taştan yapılmıştır.
Giriş kapaısının büyüklüğü sizinde ilk görüşte dikkatinizi çekecektir. Bunun nedeni ise, zamanında konağın sahibinin bu kapıdan atıyla girmesidir.
Orta ve üst katların tüm duvarları ve iç bölmeleri ahşaptır. Zengin bir ahşap oymacılığı ve duvar boyamacılığı konağın zamanında son derece gösterişli olduğunu göstermektedir.
Zemin Kat: Ambar, mutfak, çeşme ve hizmet alanları bulunmaktadır.
Karanlık olan bu kattan üst katlara çıkan sağlı sollu merdivenin girişi ahşap olarak yapılmış geniş bir sivri kemer halindedir. Köşe odalarına geçit verecek şekilde pahlanmış kare alanlar halinde olan sofaların eyvan geçişlerinde ve merdiven başlarında zarif ahşap doğramalı korkuluklar ve direkler vardır. Ayrıca kemer aralarında ve tavan bordürlerinde vazo içinden çıkan çiçekler, demetler canlı bir konturlama ile ve barok renk tonlamasıyla romantik bir anlayışla yapıldıklarını gösterir.
Orta Kat: Selamlık olarak kullanıldığı düşünülmektedir.
Üst kata göre daha ölçülü ve taşralı bir karakter taşır. Bu katta kemercikli ve şeritvari dekorlu çıtalı bir ahşap kaplama tüm iç mekan ve oda duvarlarını kaplamakta, köşe odalarında sedir şekilleri ve çubukluk, kavukluk gibi rokoko kemerli detaylar bu kaplamanın meydana getirdiği ciddi loşluğu hareketlendirmektedir.
Üst Kat: Harem olarak kullanıldığı düşünülmektedir.
Aynı simetrik planlama ile yapılmış, ayrıca diğer katlara göre kullanımına uygun bir renk ve aydınlık anlayışına nispeten çağdaş İstanbul Rokoko süslemesine yakın bir şekilde dekorlanmıştır. Bu katta bol pencere ile yeterli gelen ışığın oluşturduğu etkiyle de neşelenen mekan düzenlemesi, tavanlardaki zengin rokoko bitkisel kıvrımlı bordürlerle ve oda dolap kapaklarında ki renkli çiçek buketleriyle süslenmekte, köşe odalarındaki yuvarlak kemerli ve iç-dış bükey nişlerle canlı bir barok etkinin Sinop’un bu ünlü konağında yaşatıldığını göstermektedir.
Sinop Etnografya Müzesi Ziyaret Saatleri & Giriş Ücreti Bilgileri
15 Nisan / 2 Ekim
Yaz Açılış Saati: 08:00
Yaz Kapanış Saati: 19:00
3 Ekim / 14 Nisan
Kış Açılış Saati: 08:00
Kış Kapanış Saati: 17:00
Müze Giriş Ücreti: Ücretsizdir. Ayrıca Müze Kart geçerli.
Sinop Etnografya Müzesi Fotoğrafları
Sinop Etnografya Müzesi Nerede? Ve Nasıl Gidilir?
Adres: Yeni Mahallesi, Kemalettin Sami Cd. No:7, 57000 – Merkez / Sinop
Nasıl Gidilir: Sinop merkezde bulunan müzeye, Şehir içi ulaşım araçları ve yürüyerek ulaşım sağlanabilmektedir.