Gölyazı Köyü Nerede, Nasıl Gidilir? ve Gezilecek Yerleri
Gölyazı Köyü Bursa’nın Nilüfer İlçesine bağlı Uluabat gölü kıyısında yer alan küçük bir balıkçı köyü. Manzarası, çevre yapısı ile Türkiye’de böyle bir yer mi varmış? dedirten bir güzelliği olmasına karşın pek çok kişinin buranın varlığından haberi yok.
Hatta Bursa’nın belirli kesimleri bile bu yerin Bursa‘da olduğunu bile bilmiyor. Bursa’da olan buralarda bulunan yazarlarımız ile fikir alış-verişi yaparak size bu köyü daha yakından tanıtmak istedik.
Gölyazı Köyü Gezimizden En Güzel Kareler
Gölyazı’na gitmeden önce bu güzel görüntüleri izlemeyi unutmayın. :) Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun.
Yerel halk genelde hafta sonları olmak üzere yediden yetmişe balık tutmayı çok seviyor. Zaten başta belirttiğimiz gibi burası küçük bir balıkçı köyü. Bu köyde kadınlar da erkekler de balıkçılık yapıyor, sokakta oturup balık ağı ören kadınlara rastlayabilirsiniz. Ve özellikle belirtmek isterim ki köy halkı güler yüzlü, oldukça da sıcak kanlı ve misafir perver.
Eski adı Apolyont olan eski bir rum köyü burası. Şimdiki adıyla Gölyazı olan bu yere bağlı toplam 8 küçük ada mevcut ve bunlardan en büyüğü tanıtımımızda da resmini kullandığımız Halilbey Adası.
Gölyazı Gezilecek Yerler
Aslında gezilecek yer bu köyün ta kendisi. Köyün doğal manzarası haricinde eski Rum evlerini gezebilir, köy içerisindeki tarihi yerlerine göz atabilirsiniz. Daha içerilere girdikçe İç ve Dış Kale surlarını göreceksiniz. Sadece üç duvarı ayakta kalabilmiş maalesef.
Dipnot geçmeliyim ki özellikle Rum evlerin bir kısmı korunmuş, Türkiye şartlarında bunu sevindirici bir haber olarak verebiliriz. :) Göl ve köy çevresi tamamen sit alanı olarak belirlenmiş.
Gölyazı köyüne bazı Turizm şirketleri belirli aralıklarla eğitim amaçlı geziler de düzenlemektedir.
1- Ağlayan Çınar
Gölyazı Köyü ‘nün sembolü desek yeridir. Neden ağlayan çınar diye soranlara da hemen açıklayalım. Yüzyıllar içinde gittikçe yan yatan ağacın gövdesinin bir bölümünden zamanla doğal kaynak suyunun yüzeye çıktığı bir oluk oluşması, o oluktan akan suyun da ağacın altında minik bir havuz oluşturması bu ağaca ağlayan çınar denmesine neden olmuştur.
2- Aziz Panteleimon Kilisesi
1903 yılında yapımı tamamlanan yaklaşık 115 yıllık kilise Gölyazı’nın tarihi yapılarından birisidir.
3- Apollon Tapınağı
Roma dönemine ait Apollon Tapınağı görmek isterseniz bu tapınakta Kızadasındadır. Adaya ulaşım sadece tekne ile yapılmaktadır.
Ulubat Gölü, göçmen kuşlar için doğal bir kuş cenneti. Yavrulama döneminde Manyas Gölü’nde konaklayan kuşlar, balıkların bolluğu nedeniyle beslenmek için Gölyazı’na gelir.
Bu doğal kuş cennetinin yanı sıra Ulubat Gölü özel kuş cenneti var. Gölyazı tabelasını İzmir’e doğru 5 km. geçtikten sonra sola dönülünce 1 km sonra özel kuş cennetine varılıyor.
Burada bir doğasever tavuskulu, sülün, ördek, taklacı güvercin yetiştiriyor. Girişte kuşlar için bir yem parası ödeniyor.
Gölyazı Köyü Kahvaltı ve Yeme – İçme Yerleri
Kahvaltı: Eşsiz göl manzarası eşliğinde unutulmaz bir Pazar kahvaltısı yapmak için bile buraya gelmeye değer. Özellikle hamur işi yemekleri sevenler burada yapılan gözlemelere bayılacaklardır.
Öyle aman aman kahvaltı tabakları, kahvaltılıklar bol çeşit bekliyorsanız hemen belirtelim boşuna beklemeyin. Sınırlı sayıda da olsa kahvaltı çeşitleri ve uygun fiyatlar ile harika bir hafta sonu geçireceğinizden şüpheniz olmasın.
Tatmadan Dönme: Dedik ya balıkçılık köye işlemiş diye. Buralara kadar gelmişken meşhur Turna Balığı ve Yayın’ı tatmadan dönmeyin deriz. Mekanların hepsi fiyat – lezzet bakımından aynı kalibrede. Alkol satışının da olmadığını belirtelim.
Gölyazı’da Neler Yapılmalı?
Fotoğrafçılık: Özellikle gün doğumu ve batımını fotoğraflamak için buraya gelen fotoğraf tutkunları var. Sizin de fotoğraf merakınız varsa burayı fotoğraflamak için listenize ekleyin.
Balıkçılık: Olta ile balık tutmak oldukça keyifli. Hele ki tatil zamanları yapılıyorsa ayrı bir keyif. Gölyazı’ya günübirlik gelmeyenlerdenseniz Ulubatlı Gölü’nde balık avlamanın keyfini kesinlikle çıkarmalısınız.
Göl Manzaralı Kahvaltı: Pazar kahvaltıları pek çoğumuz için büyük bir eğlence. Bu kahvaltı eşsiz doğa güzelliği ve göl manzaralı olursa hiç şüphesiz bütün haftanın yorgunluğunu o kahvaltıda atabilir.
Ada’da Turlayın: Amacınız sadece turlamak gezip bakınmak değilse taş çatlasın 30 dakika da turlayabilirsiniz. Ama yok gezip bakınalım diyenlerdenseniz 2 saatte tamamen adayı gezebilirsiniz.
Sandal Keyfi: Buralara kadar gelmişken sandala binip göl gezintisi yapmadan olmaz elbette. Adayı bir de göl üzerinden izleyin.
Zambak Tepe’ye Çıkın: Tüm adayı tam tepeden görebileceğiniz eşsiz bir yer. Harika manzarası ile güneşi buradan batırmak ve güne nokta koymak başka bir keyif.
Yaşanabilecek Sıkıntılar
-Köye araç girişi yasak. Aracınızı köyün 4-5 kilometre kadar uzağında otoparka park ederek oradan kalkan minibüsler ile ulaşım sağlanmaktadır. Burada genellikle araçların kalkış zamanları sorun olabilmekte.
-Yazın ortaya çıkan aşırı yoğunluğa alt yapı hizmetleri karşılık verememekte.
-Otel ve Pansiyonlar sayı olarak oldukça yetersiz. (Sezon Dönemlerinde)
Gölyazı Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?
Araç ile: Bursa’dan İzmir istikametine giderken Ulubat Gölünü gördükten 5 km. kadar sonra Gölyazı tabelası görülür. Bu tabelayı gördükten sonra sola dönerek zeytin ağaçlarıyla çevrili güzel bir yoldan 5 km. gidildiğinde Gölyazı köyü’nün girişine ulaşılır. İzmir tarafından Bursa istikametine gidenlerin ise gölü gördükten 20 – 30km. sonra tabelaları takip ederek sağa girmeleri gerekir.
Otobüs ile: Bursa’nın ulaşım firması olan Burulaş’ın sitesinden 5-G hattının seferlerine bakabilir, sizin için hangi saatlerin uygun olduğunu karar verdikten sonra Bursa merkezde bulunan Küçük Sanayii istasyonuna gelip buradan da 5-G hattı ile 1 saatlik bir yolculuk ile Gölyazı merkeze kadar ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın.