Menü'yü Kapat
Gezilmesi Gereken Yerler
  • İstanbul Gezi Rehberi
    • Müzeler
    • Park, Bahçe ve Ormanlar
    • Sosyal Tesisler
  • Şehrin En Güzel Rotaları
  • Yurtdışı Tatil Rehberi
  • Seyahat Bilgileri
  • Yemek Yerleri
  • İletişim
Facebook X (Twitter) Instagram
  • Türkiye
  • İstanbul
  • Kocaeli
  • Ankara
  • İzmir
  • Antalya
  • Balıkesir
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Eskişehir
  • Mersin
  • Kastamonu
  • Konya
Facebook X (Twitter) Instagram
Gezilmesi Gereken YerlerGezilmesi Gereken Yerler
  • İstanbul Gezi Rehberi
    • Müzeler
    • Park, Bahçe ve Ormanlar
    • Sosyal Tesisler
  • Şehrin En Güzel Rotaları
  • Yurtdışı Tatil Rehberi
  • Seyahat Bilgileri
  • Yemek Yerleri
  • İletişim
Gezilmesi Gereken Yerler
Bu Şehri Keşfet ↓ Nevşehir ↓ Göreme Açık Hava Müzesi | Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti

Göreme Açık Hava Müzesi | Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti

Aykut DüşovaAykut Düşova23 Ocak 20240
Facebook Twitter Telegram WhatsApp Pinterest LinkedIn Copy Link
Paylaş
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Mail

Bugünkü yazımızda sizlere Göreme Açık Hava Müzesi hakkında bilgiler vermek istiyoruz. Gerek ülkemizin gerekse dünyanın en önemli turizm noktalarından biri olan Göreme, her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlıyor. Tarih ile doğal güzelliklerin karışımından oluşan muhteşem bir yer alan Göreme için ne kadar yazsak azdır. Türkiye sınırları içinde görmeniz gereken en güzel yerlerin başında gelen Göreme sizleri fazlasıyla memnun edecektir.

Göreme Açık Hava Müzesi | Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti
Göreme Açık Hava Müzesi | Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti

Göreme Açık Hava Müzesi Genel Bilgiler

Nevşehir’e 13 km uzaklıkta olan ve Göreme Kasabası’nın 2 km. doğu tarafında kalan bir kaya yerleşim yeridir. Göreme bölgesinde M.S. 4. Yüzyıldan başlayıp 13.yüzyıla kadar devam eden bir manastır hayatı yaşanmıştır. Bölgede bulunan hemen her kaya bloğunun içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma alanları bulunmaktadır.

Günümüzde Göreme Açık Hava Müzesi olarak adlandırılan alan, bu eğitim sisteminin başlatıldığı konumdadır. Bölgede bulunan kiliseler, iki farklı teknikle boyanmıştır. İlki doğrudan kaya yüzeyi üzerine yapılan boyama, ikincisi ise kaya üzerine yapılan secco ve fresco tekniği ile yapılan boyama çeşididir. Kilisedeki konular ağırlıklı olarak İncil’den ve Hz. İsa’nın hayatından kesitler sunmaktadır.
Göreme Açık Hava Müzesi içinde pek çok kilise bulunmaktadır. Dilerseniz bu kiliselerden ve özelliklerinden kısaca bahsedelim.

Hazır buraya kadar gelmişken sizler için güzel bir video hazırladık, umarım beğenirsiniz. İyi seyirler. :) Daha çok video gelmesi için lütfen bizi motive edin. Youtube Kanalımıza Abone olun.

Göreme Açık Hava Müzesi Gezilecek Yerleri

Rahipler ve Rahibeler Manastırı Göreme NevşehirRahipler ve Rahibeler Manastırı: Müze girişinin sol tarafında yer alan 6-7 kattan oluşan kaya kütlesi “Rahibeler Manastırı” adıyla bilinir. Bu manastırın ilk katındaki yemekhanesi, mutfağı ve birkaç odası ile 2.katındaki yıkık şapeli günümüzde de gezilebilecek durumdadır. 3. Katta bulunan kilisesi çapraz kubbeli olup dört sütun ve üç apsisten oluşmaktadır. Ana apsisteki templona Göreme’deki diğer kiliselerde pek rastlandığı söylenemez.

Rahipler ve Rahibeler Manastırı’nda doğrudan kaya üzerine yapılmış olan İsa freskinin yanında kırmızı bezemeler halen görülebilmektedir. Manastırda katlar arasındaki bağlantı ise tüneller yardımıyla sağlanmıştır. Dışardan gelebilecek tehlike anında tünelleri kapatmak üzere yeraltı şehirlerinde olduğu gibi “sürgü taşları” kullanılmıştır. Sağ tarafta bulunan Rahipler Manastırı’nda ise erozyondan dolayı katlar arasındaki geçişler kapanmış, bundan dolayı yalnızca giriş katında bulunan birkaç oda gezilebilir durumdadır.

Aziz Basil ŞapeliAziz Basil Şapeli: Müzenin hemen girişinde bulunan şapelde sütunlarla ayrılmış nartekste mezar çukurları bulunmaktadır. Aziz Basil Şapeli, 11. Yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Şapelde bulunan sahnelerden bahsedecek olursak; Ana apsiste İsa portresi, ön yüzünde Meryem ve çocuk İsa, kuzey tarafında at üzerinde Aziz Theodore, güney tarafında ise yine at üzerinde ejderle savaşan Aziz George tasviri, Aziz Demetrius ve 2 azize tasviri yer almaktadır.

Elmalı KiliseElmalı Kilise: Elmalı Kilise, dokuz kubbeden, dört sütundan ve üç apsisten oluşmaktadır. Giriş noktası güney yönünden olsa da kiliseye kuzeyden açılan tünel sayesinde giriş sağlanabilmektedir. Kilisenin süslemeleri ise doğrudan duvara kırmızı boya ile yapılmış olan haç ve geometrik motiflerden oluşmaktadır. Kilisenin inşa edildiği tarihin 11. Yüzyıl sonları ile 12. Yüzyılın başları olduğu tahmin edilmektedir.

Elmalı Kilise’de bulunan sahnelerden bahsedecek olursak; Deesis, doğum, üç müneccimin tapınması, vaftiz, Lazarus’un diriltilmesi, başkalaşım, Kudüs’e giriş, son akşam yemeği, ihanet, İsa Golgota yolunda, İsa çarmıhta, İsa’nın gömülmesi, İsa’nın cehenneme inişi, kadınlar boş mezar başında, İsa’nın göğe çıkışı ve aziz tasvirleri yer almaktadır. Yine bu tasvirler dışında İbrahim Peygamber’in misafirperverliği ve üç yahudi gencin fırında yakılması sahneleri de resmedilmiştir.

Azize Barbara ŞapeliAzize Barbara Şapeli: Elmalı Kilise’nin bulunduğu kaya blokunun arka bölümünde kalan Azize Barbara Şapeli’nde motifler, doğrudan kırmızı boya ile kaya üzerine resmedilmiştir. Hem duvarlarda hem de kubbede çeşitli geometrik motifler, mitolojik hayvanlar ve askeri semboller yer almaktadır. Ayrıca duvarlar üzerinde taş  görünümü veren motifler de bulunmaktadır.Kilisenin inşa edildiği tarihin ise 11.yüzyılın ikinci yarısına denk geldiği tahmin edilmektedir.

Azize Barbara Şapeli’nde bulunan sahnelerden bahsedecek olursak; Ana apsiste İsa pantokrator, kuzey haç kolunda at üstünde ejderle savaşan Aziz George ve Aziz Theodore, batı haç kolunda da Azize Barbara tasviri yer almaktadır.

Yılanlı (Aziz Onuphrius) KilisesiYılanlı (Aziz Onuphrius) Kilisesi: Kiliseye giriş kuzey tarafından olup kilise tonozunun her iki tarafında da Kapadokya’daki saygın azizlerin tasvirleri yer almaktadır. Kilisenin inşa edildiği tarihin 11. Yüzyıla denk geldiği tahmin edilmektedir.

Yılanlı Kilisesi’nde bulunan sahnelerden bahsedecek olursak; sol elinde İncil tutan İsa ve hemen yanında kilisenin banisi, Aziz Onesimus, ejderle savaşan Aziz George ve Aziz Theodore, gerçek haçı tutan Helena ve oğlu Konstantin; tonozun batı kısmında ise çıplak, uzun saçlı ve önünde palmiye ağacı olan Aziz Onuphrius, yanında takdis pozisyonunda duran Aziz Thomas ve elinde bir kitapla Aziz Basil yer almaktadır.

Göreme Açık Hava Müzesi 01
Göreme Açık Hava Müzesi 02
Göreme Açık Hava Müzesi 03
Göreme Açık Hava Müzesi 04
Göreme Açık Hava Müzesi 05
Göreme Açık Hava Müzesi 06

Kiler / Mutfak / Yemekhane: Her üç yapı da yan yana olup birbirleriyle bağlantılı konumdadır. Kiler bölümünde erzakları depolamak için oyuklar yer almaktadır. Mutfak bölümünde ise yöre köylerinde hâlâ kullanılan topraktan yapılma “tandır” adı verilen ocak yer almaktadır. Son bölüm olan yemekhanede ise 40 – 50 kişinin aynı anda yemek yiyebileceği taşran sıra ve masa bulunmaktadır. Masanın hemen sağ tarafında ise üzüm ezmek için bir de şırahane bulunmaktadır.
Diğer gezilecek yerler ise şu şekilde;

Karanlık Kilise: Buraya Karanlık Kilise denmesinin nedeni, narteks kısmındaki ufak bir pencereden çok az ışık almasından dolayı Karanlık Kilise denmektedir. Kilise, zengin süslemelere sahip olup Tevrat kaynaklı sahneler de resmedilmiştir. Kilisenin 11. Yüzyıl sonu ile 12.yüzyıl başlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Azize Catherine Şapeli: Karanlık Kilise ile Çarıklı Kilise arasında bulunan Azize Catherine Şapeli’nde yalnızca naos bölümünde figürler bulunmaktadır. 11. Yüzyılda inşa edildiğine inanılan şapeli Anna adındaki donorun yaptığı düşünülmektedir.

Çarıklı Kilise: Kilisede resmedilen sahnelerde İsa’nın hayatını konu alan siklus, İbrahim Peygember’in misafirperverliğini gösteren Tevrat sahnesi, aziz ve bani tasvirleri oldukça iyi biçimde korunmuştur. Elmalı ve Karanlık Kilise’ye de benzeyen Çarıklı Kilise’de, İsa’nın çarmıha gerilişi ve çarmıhtan alınış sahneleri de bulunmaktadır. Çarıklı Kilise denmesinin nedeni ise; İsa’nın göğe yükseliş sahnesinin altında yer alan ayak izlerinden dolayı Çarıklı Kilise denmektedir.

Tokalı Kilise: Bölgede bulunan en eski kaya kilisesi olduğu düşünülen Tokalı Kilise, 4 mekândan oluşmaktadır. Bu mekanlar; Tek Nefli Eski Kilise, Yeni Kilise, Eski Kilise’nin altındaki Kilise, Yeni Kilise’nin kuzeyindeki Yan Şapel şeklinde adlandırılmaktadır. 10. Yüzyılda inşa edildiğine inanılan kilise, Göreme Açık Hava Müzesi’nde bulunan en önemli kiliselerin başında gelmektedir.

Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti 2024

Giriş ücreti: Kişi Başı: 480 TL. dir.

1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Göreme Açık Hava Müzesi’ne giriş saatleri ise şu şekildedir.

  • Nisan – Ekim dönemi 08.00 – 19.00 saatleri arası
  • Kasım – Mart dönemi 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Göreme Açık Hava Müzesi Nasıl Gidilir Ve İletişim Bilgileri

Adres: Müze Yolu, Göreme / Nevşehir

Telefon: +90 (384) 213 42 60

Nasıl Gidilir?: Nevşehir’e 10 km uzaklıkta bulunan Göreme’ye ulaşım için Nevşehir – Üçhisar yolunu kullanabilirsiniz. Göreme Ankara’ya 305, İstanbul’a 750, İzmir’e 780 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ayrıca İstanbul’dan havayoluyla gitmek isteyenler Nevşehir Kapadokya Havaalanı’na geldikten sonra 30 km’lik karayolu yolculuğunun ardından Göreme’ye ulaşabilirler.

Konum Bilgisi

Göreme Açık Hava Müzesi giriş ücreti Göreme Açık Hava Müzesi nasıl gidilir Göreme Açık Hava Müzesi nerede Göreme Açık Hava Müzesi ziyaret saatleri
Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Mail
Önceki MakaleTarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi | Etkinlik, Sergi
Sonraki Makale Garipçe Köyü Kahvaltı ve Gezilecek Yerleri 2024

İlgili Diğer Geziler

Gomeda Vadisi Nerede, Nasıl Gidilir? ve Giriş Bilgileri

30 Mayıs 2024

Özkonak Yeraltı Şehri | Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti

27 Mart 2024

Kaymaklı Yeraltı Şehri | Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti

23 Mart 2024
Bir Yorum Bırak
Görüşünü Paylaş Cevabı İptal Et

En Son Eklenen Geziler
  • Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 57 Muhteşem Yer
  • 23 Nisan’da İstanbul’un Dört Bir Yanında Ücretsiz Çocuk Şenlikleri!
  • İstanbul’da Sadece Marmaray İle Gezebileceğiniz 45 Yer
  • Türkiye’deki Bilim ve Teknoloji Müzeleri | Ulaşım ve Giriş Ücretleri
  • İstanbul’da Trafiksiz Günübirlik Gezi Yerleri
  • Antalya Diplomasi Forumu 2025 Gezi Rehberi
  • Çeşme’nin En İyi Kamp Yerleri Belli Oldu!
  • Ara Tatilde ve Bayramda Çocuklarla Gidilecek 70 Yer Önerisi
  • Saraçhane nerede, Saraçhane İBB binasına nasıl gidilir? İşte İBB Saraçhane yol tarifi
  • Bolu Yedigöller’de Baharın Müjdecisi: Kuş Cıvıltıları Arasında Doğa Kaçamağı
  • İstanbul’da Ramazan Ayında Kaçırılmaması Gereken Kültürel Etkinlikler ve Şenlikler
  • Konya’da Ramazan Ayında İftar Yapılacak 15 Mekan
  • İzmir’de Ramazan Ayında İftar Yapılacak 15 Mekan
  • Ankara’da Ramazan Ayında İftar Yapılacak 15 Mekan
  • İstanbul’da Ramazan Ayında İftar Yapılacak 15 Mekan
  • İzmir’de Ramazan Ayında Günübirlik Ziyaret Edilebilecek 15 Cami ve Türbe
  • Ankara’da Ramazan Ayında Günübirlik Ziyaret Edilebilecek 15 Cami ve Türbe
  • Konya’da Ramazan Ayında Günübirlik Ziyaret Edilebilecek 15 Cami ve Türbe
  • İstanbul’da Ramazan Ayında Günübirlik Ziyaret Edilebilecek 15 Cami ve Türbe
  • Bilet Dükkanı ile Seyahatlerinizi Kolaylaştırın!
Gezilmesi Gereken Yerler
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube TikTok
  • Gezilecek Yerler
  • Yurtdışı Gezi Rehberi
  • Travel Turkey
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim
© 2025 Gezilmesi Gereken Yerler

Yukarıya yazın ve aramak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.