Son zamanlarda İstanbul’un kalabalık ve yoğun hayatından bıkanlar için görülmesi gereken şehirlerden bir olan Edirne’yi gezmeye davet ediyoruz. İnsanlar hem şehre yakın hem de şehrin kalabalığından ve gürültüsünden bir o kadar uzak haftasonu kaçış rotaları arayışına girmiş durumda. Durum bu haldeyken biz de sizin için hem İstanbul’a yakın hem de bir o kadar İstanbul’dan uzak güzel bir hafta sonu rotası belirledik.
Tarihi ve kültürel mirası ile sizi kendisine hayran bırakacak, Selimiye’nin ihtişamı ile sizi büyüleyecek, Meriç Nehri’nin kıyısındaki sakinlik ve huzur ile sizi dinginleştirecek olan Edirne, bu yazımızda sizin için mercek altında. Peki, Edirne’de ne yenir? Edirne’de nerede kalınır? Edirne’ye nasıl gidilir? Edirne’de görülmesi gereken yerler nerelerdir? İşte tüm bu soruların cevabını bulacağınız Görülmesi Gereken Şehirler: EDİRNE rehberimiz…
Edirne Nerededir?
Marmara Bölgesi’nin en Batı’sında yer alan Edirne, Bulgaristan ve Yunanistan ülkeleri ile komşudur. Doğusunda Kırklareli ve Tekirdağ, batısında Bulgaristan, kuzeyinde ise Yunanistan yer almaktadır.
Edirne’nin Tarihi
Geçmişte birçok uygarlığa ev sahipliği yapan ve kültürel olarak oldukça zengin bir mirası sınırlarında barındıran Edirne’nin kurucu Trak soylarından gelen Odisler’dir. Bölgede M.Ö 168 yılında Romalılar hüküm sürmeye başlamış ve bu süreçten sonra şehir stratejik açıdan büyük önem kazanmıştır. Roma İmparatorluğu döneminde inşa ettirilmiş olan kale, surlar ve burç duvarları Edirne şehrinde halen ayakta olduğu görülmektedir.
Şehirde Osmanlı hâkimiyeti 1361 yılında Sultan 1. Murat döneminde başlamıştır. Fethedilmesi ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan Edirne, 88 yıl boyunca imparatorluğa başkentlik yapmıştır. Bu dönemde şehirde inşa edilen ve günümüze kadar korunan birçok eser, şehrin kültürel ve tarihi mirasını zenginleştirmektedir.
Edirne’ye Nasıl Gidilir?
Edirne, İstanbul’a 239 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile İstanbul’dan çıkıp Edirne şehrine ulaşmanız ortalama 2,5 saatinizi alacaktır. Özel aracınız yoksa ve şehre otobüs ile gelecekseniz; İstanbul’dan Edirne’ye neredeyse her saat başı sefer düzenleyen ulaşım firmalarından birisini tercih edebilirsiniz. Eğer havayolu ile ulaşım sağlamak istiyorsanız şehirde havalimanı bulunmadığı için öncelikle Ankara aktarmalı olarak Tekirdağ Çorlu Havalimanı’na iniş yaparak oradan ücretsiz servisler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Edirne’ye bir diğer alternatif ulaşım şekli de demir yoludur. Süre olarak daha uzun sürse de TCDD’nin her gün düzenlediği seferler ile İstanbul Halkalı’dan Kapıkule’ye kadar ulaşım sağlayabilirsiniz.
Edirne’de Nerede Kalınır?
Bölgenin en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Edirne şehrinde pek çok otel, motel ve pansiyon bulunmaktadır. Edirne’ye tarihi ve kültürel gezi amacı ile gelenler tercihini genellikle Selimiye Camisi etrafında yer alan merkezi otellerden yana kullanırken; doğal güzellikleri görmek ve yaz tatili için gelenler ise çevre bölgelerden konaklama alternatiflerini tercih edebilirler.
Edirne Gezilecek Yerler
Selimiye Camii
Mimar Sinan’ın en meşhur eserlerinden birisi olan Selimiye Camii, Edirne şehri ile bütünlemiş bir tarihi eserdir. Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği Selimiye Cami, Osmanlı Dönemi’nde 550 milyon akçe harcanarak yaklaşık yedi yıllık bir süreç içerisinde inşa edilmiştir. 14 Mart 1575 tarihinde açılan ve “kapladığı yer bakımından dünyanın en geniş camisi” olarak tarihteki yerini alan bu muhteşem eser, Edirne’ye girişten itibaren ihtişamı ve görkemi ile sizi büyüleyecektir.
Edirne Eski Camii
Edirne’de mutlaka görülmesi gereken Osmanlı Dönemi eserlerinden birisi olan Eski Cami’nin inşası 1414 yılında Çelebi Sultan Mehmet zamanında tamamlanmıştır. Caminin dokuz kubbesi ve iki minaresi vardır.
Üç Şerefeli Camii
Edirne Şehri’nde Osmanlı Dönemi yapılarından birisi olan Üç Şerefeli Cami, II. Murat zamanında yapımına başlanmış ve yaklaşık 10 yıl süren bir çalışmanın ardından tamamlanarak ibadete açılmıştır. Dönemin klasik mimarisinden farklı olarak Selçuklu Mimarisi’nden Osmanlı mimarisine geçişin ilk örneklerinden birisidir. Bu özelliği ile Üç Şerefeli Cami ileriki dönemlerde Mimar Sinan’ın yapacağı camilere de ana fikir olmuştur.
Muradiye Camii
1436 yılında 2. Murat tarafından yaptırılan Muradiye Camii, çinileri ve ahşap işçiliği ile Osmanlı Dönemi eserleri arasında başarılı yapılardan birisidir. Caminin çinileri ve süslemelerinin Bursa Yeşil Cami’den sonra en güzel örneklerden birisi olduğu söylenmektedir.
Rüstempaşa Kervansarayı
Edirne şehrinin merkezinde yer alan ve Mimar Sinan’a yaptırılan bu eser; 1972 yılında restore edilerek otel olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Türk İslam Eserleri Müzesi
Edirne’de görülmesi gereken yerler arasında yer alan Türk İslam Eserleri Müzesi, Selimiye Camii’nin medrese bölümünden toplanan eserlerin sergilendiği ilgi çekici bir müzedir. Eserlerin 14 ayrı odada sergilendiği bu müzeye giriş ücreti 60 TL’dir.
II Beyazıt Külliyesi
Dönemin en önemli Tıp Fakulteleri’nden birisi olarak bilinen 2. Beyazıt Külliyesi, özellikle psikolojik rahatsızlıkları müzikle tedavi eden ve bu özelliği ile tıp tarihi için önemli bir külliyedir.
Edirne’de Ne Yenir?
Edirne şehri ile bütünleşmiş yemeklerden birisi şüphesiz ki tava ciğeridir. Peki, ‘Edirne’de tava ciğeri nerede yenilir’? Şehirde birçok tava ciğerci bulunmasına rağmen bunların en meşhuru Aydın Tava Ciğer’dir. Eski Caminin Batısında Tahmis Çarşısı Sokakta yer alan Aydın Tava Ciğer’in dükkânını önündeki kalabalıktan tanıyabilirsiniz.
Edirne’de ciğerden sonra yenilebilecek en meşhur yemek köftedir. ‘Edirne’de en iyi köfte nerede yenir’ Sorusunun yanıtı ise Selimiye Camiinin Güney Batısında bulunan Köfteci Osman’dır.
Edirne’ye geldiğinizde ‘yemeden dönmeyin’ diyebileceğimiz bir diğer yöresel lezzet ise peynir tatlısıdır.
Tüm bunların dışında özellikle son zamanlarda Meriç nehri kıyısına açılan birçok restoran ile şehrin nehir kıyısı bölgesi de oldukça hareketlenmiştir. Meriç nehri kıyısında yer alan restaurantları ister akşam yemeği isterseniz de kahvaltı için değerlendirebilirsiniz. Bir görülmesi gereken yerler yazımızın daha sonuna geldik. Başka bir gezi de görüşmek üzere mutlu kalın. :)