Gülhane Parkı
Gülhane Parkı

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Topkapı Sarayı’nın içerisinde koru ve gül bahçeleri bulunan bir dış bahçe olan Gülhane Parkı, Cemil Paşa (Topuzlu) zamanında düzenlenerek 1912 yılında park haline getirildi ve halka açıldı.

Gülhane Parkı Tarihi

Gülhane Parkı Tarihi
Gülhane Parkı Tarihi

Gülhane Parkı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Topkapı Sarayı’nın içerisinde koru ve gül bahçeleri bulunan bir dış bahçesiydi. Tarihimizde demokrasinin ilk adımı olarak kabul edilen Tanzimat Fermanının ilk hareketi olan Islahat Fermanı 3 Kasım 1839’da Abdülmecit döneminde Nazırı Mustafa Reşit Paşa tarafından burada okunmuştur. Cemil Paşa (Topuzlu) zamanında düzenlenerek 1912 yılında park haline getirildi ve halka açıldı.

Cumhuriyet devrinde Gülhane Parkı Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’ndan sonra İstanbul semtinde ilk ayak bastığı yer olarak ayrı bir önem kazandı. Bunu anmak için 1927 yılında Atatürk’ün ilk heykeli buraya dikilmiştir. Atatürk, halka latin harflerini halka ilk defa bu parkta 1 Eylül 1928 tarihinde gösterdi. Atatürk’ün naaşı Ankara’ya gönderilirken, İstanbul’daki son tören Gülhane Parkı’nın Sarayburnu bölümünde 19 Kasım 1938 tarihinde yapılmıştır.

Gülhane Parkı Gezilecek Yerleri

1- İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul Arkeoloji Müzesi: Büyük İskender Lahdi, İskender başı, Sayda Kralı Tabnit’in mumyası, Kornelia Antonia’nın heykeli, Nehir Tanrısı Okeanos’un heykeli ve daha çok sayıda eserin bulunduğu Müze, Avrupa’nın sayılı müzesi arasında gösteriliyor. Her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turisti ağırlayan müze oldukça büyük. Tüm müzeyi gezmeniz 1-2 saat kadar sürebilir.  Müzeye gitmek için girişinin sağında kalan yokuşu kullanmanız gerekiyor. Yokuşu yarıladığınızda sol tarafta müzeye göreceksiniz

2- İslam Bilim Ve Teknoloji Müzesi

İslam Bilim Ve Teknoloji Müzesi: Prof. Dr. Fuat Sezgin’in büyük çaba ve emekleri sonucu 2008 yılında açılan Müze, İslam coğrafyasının farklı şehir ve dönemlerinde, 9. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar İslam âlimleri tarafından yapılmış icatları görmemize olanak sağlıyor. Astroloji, fizik, matematik gibi pek çok alanda, su saatleri, pusulalar, gezegen ve yıldızların hareketlerinin hesaplanışında kullanılan aletler ve daha çok sayıda icat ziyaretçileri bekliyor.

İstanbul kapısından girdikten sonra sol tarafta kalan müzeye giriş kişi başi 10 Lira. Müzekart da geçerli.

3- Eski Şark Eserleri Müzesi

1883 yılında yapılan bina, 1917-1919 yılları arasında ise dönemin Arkeoloji Müzesi Müdürü Halil Edhem Bey tarafından Yakın Doğu ülkeleri eserlerinin sergilenmesi amacı ile müze haline getirilmiş. Anadolu ve Mezopotamya’nın Yunan öncesi, Mısır ve Arap Yarımadası’nın İslam öncesi çağlarına ait eserlerin bulunduğu müzede 74 bin civarında çivi yazısıyla yazılmış tableti görebilirsiniz. İlk aşk mektubunu ve M.Ö. 2 binli yıllara ait evlilik cüzdanı müzenin en dikkat çeken eserleri.

4- Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphanesi

İçeride binden fazla yazarın, dokuz bin civarı kitap bulunan kütüphanede, Nazım Hikmet, Orhan Kemal, Nedim ve Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrılmış köşeler var.
Edebiyat temalı pek çok etkinliğe de ev sahipliği yapan Kütüphanenin alt katında ayrıca sohber odası bulunuyor. Yeşillerin arasında, kuş sesleri eşliğinde kitap okuyabileceğiniz ya da araştırma yapabileceğiniz, oldukça zarif tasarlanmış bir kütüphane.

5- Çinili Köşk Müzesi

Çinili Köşk Müzesi İstanbul

Çinili Köşk Müzesi: Fatih Sultan Mehmet tarafından önceleri yazlık olarak kullanılan köşk, Sırça Köşk olarak bilinse de içindeki çini ve seramikler nedeniyle zamanla Çinili Köşk olarak anılmaya başlanıyor. Arkeoloji Müzesi’nin tam karşısında bulunan Çinili Köşk içerisinde bu topraklardaki çiniciliğin tüm marifetlerini görebileceğiniz gibi arkeolojik kazılardan çıkarılmış 2 bine yakın eseri de görme fırsatı sunuyor.

Parkın içerisindeki Aşık Veysel Heykeli, Atatürk Heykeli ve Romalılardan kalma Gotlar Sütunu görülebilecek diğer alanlardır.

Gülhane Parkı Nerede? Ve Nasıl Gidilir?

Adres: Cankurtaran Mh., Kennedy Cd., Fatih / İstanbul

Ulaşım:Toplu taşıma ile gelmek isteyenler; Eminönü’ne geldikten sonra Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı’nı kullanarak Gülhane Durağında inerek buraya ulaşabilirler.

Özel araç ile gelmek isteyenler ise; Eminönü’ne geldikten sonra tabelaların yardımı ile buraya ulaşabilirler. Konum bilgisi için tıklayın.

Dipnot: Son olarak İstanbul’daki en güzel parklara bir göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım yada hazır Fatih’e kadar gelmişken, Fatih gezilecek yerler için oluşturduğumuz gezi listemize göz atmak isterseniz de şöyle buyurun. :)