Güzelce Kemeri ya da Gözlüce Kemeri olarak bilinen su kemeri, İstanbul’un en önemli su kemerleri arasında yer almaktadır. Sultangazi ilçesine bağlı olan Cebeci mahallesinde bulunan tarihi bir su kemeri olan Güzelce, İstanbul’un en eski su kemelerinden bir tanesidir.
Bu doğrultuda pek çok kişinin ilgisini ve dikkatini çeken Güzelce Kemeri ile ilgili merak edilen çeşitli konular vardır. Biz de sizler için İstanbul’un en güzide su kemerlerinden biri olan Gözlüce Kemeri ile ilgili çeşitli detayları sizler için derledik. Şimdi, gelin tüm detayları hep birlikte inceleyelim.
Kısa bilgi: Yaz, kış ayrı bir güzelliğe sahip İstanbul’daki parkların bir listesini göz atmak isterseniz bu yazımızdan sonra sizi şöyle alalım.
Güzelce Kemeri ve Tarihi Bilgiler
İstanbul’un su ihtiyacını en iyi şekilde karşılayabilen su kemerlerinden biri olan Güzelce Su Kemeri’nin yüksekliği 29.5 metre iken uzunluğu ise 155 metre kadardır. Su kemerinin en alt kısmında 8, en üst kısmında ise 11 göz bulunmaktadır. Kemerin duvarlarının en altında 5,4 en üstünde 2,6 metre kalınlığına sahiptir. Kemerin yapımında genel olarak kesmetaş kullanılmıştır. Mimar Sinan’ın en önemli eserleri arasında yer alan su kemeri, günümüzde Alibeyköy Barajı’nın havası içerisinde yer almaktadır. Yaz mevsimi gelindiğinde baraj gölünün sularının çekildiği dönemler olmaktadır. Bu dönemlerde kemerin çok daha yakından incelenebilmesi mümkündür.
Güzelce Kemeri, 16.yüzyılın eserlerinden bir tanesidir. 16.yüzyılın mimari özelliklerini de yansıtan su kemeri, herhangi bir şekilde mimari özellikleri bozulmadan günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Güzelce Kemeri’nin yakın çevresinde herhangi bir şekilde yerleşim yeri bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra hemen hemen yarısı baraj suları altında kalmaktadır. Bu nedenlerden dolayı günümüzde tahrip olma tehlikesi ile en az karşı karşıya olan su kemeri olarak bilinmektedir.
Cebeci Kemeri ismi ile de anılan su kemeri coğrafi olarak Alibeyköy Barajı’nın su toplama havzasının içerisinde yer almaktadır. Doğanın içerisinde konumlanmış ve mükemmel bir eser olan Cebeci Kemeri, konumunu ve özgünlüğüne koruyan ve ilerde de koruyacak olan bir mimariye sahiptir. 16.yüzyılın anıtsallığını yansıtan su kemeri, anıtsallığı yansıtmaktadır. Kemerin alt kısmının son bölümlerinde beton katkılı harç ile onarımı gerçekleştirilmiştir.
Mimar Sinan tarafından inşa edilen bu esere en yakın eserin ise Moğlava Kemeri olduğu bilinmektedir. Söz konusu eser de Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş olan önemli bir İstanbul su kemeridir.
Yapılacak Aktiviteler ve Piknik Alanları
Su kemerinde yapılacak en güzel aktivite yürüyüştür. Doğa ile iç içe bir yürüyüş keyfi yaşamak istiyorsanız Güzelce Su Kemeri’ni tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra kemer etrafında birbirinden güzel ve etkileyici fotoğraflar çekebilmeniz mümkündür. Ve en önemlisi bu alanda dilediğiniz gibi piknik yapabilirsiniz.
Kamp Yerleri: Güzelce Kemeri’nin çevresinde konaklamak için bir kamp alanı bulunmamaktadır. Bireyler farklı yerlerde ki kamp alanlarını ve konaklama imkanlarını tercih edebilirler.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Su kemerini ziyaret etmeniz için gereken belirli bir saat yoktur. Dilediğiniz saatte dilediğiniz şekilde Güzelce Kemeri’ni ziyaret edebilir ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca bu bölgeye giriş için her hangi bir ücret alınmamaktadır.
Güzelce Kemeri Ulaşım Bilgileri
Adres: Cebeci, 34270 – Sultangazi / İstanbul
Nerede?: Son derece kolay bir ulaşımı bulunan Cebeci Kemeri’ne ulaşmak için öncelikle Cebeci Mahallesi’ne ulaşılır. Daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Cebeci Halk Ekmek Fabrikası’nı geçtikten hemen sonra taş ocaklarının bulunduğu yerden sağa dönülür. Yaklaşık 1 km sonra ise Cebeci Köyü’ne ulaşılmış olur. Buradan öncelikle sağa dönülür. Vadi boyunca devam eden toprağı izleyerek su kemerine ulaşabilirsiniz.
Nasıl gidilir?: Güzelce Kemeri’nin doğu tarafında bir yol bulunmaktadır. Söz konusu yol da topraktır. Ancak diğer yol kadar düz bir toprak yol değildir. Taş ocaklarının tozunun etkisi altında kalmadan Güzelce Su Kemeri’ne ulaşmak için bu yolu tercih edebilirsiniz. Ancak aracınızın biraz yüksek bir araç olması gerekir. Gazi Mahallesi 1446. sokaktaki Mevlana Camii’nden sağa 1500. sokağa girin. Bu sokağa girdikten hemen sonra 1 km ötede kemeri görmeniz mümkündür. Araba ile ulaşım sağlamayacak olan kişiler ise Gaziosmanpaşa- Barajüstü minibüslerini kullanabilirler. Bu minibüsler ile Mevlana Camii’nin önünde inmelisiniz. Mevlana Camii’sinden yaklaşık 15-20 dakikalık bir yürüyüş ile Güzelce Kemeri’ne ulaşacaksınız.
Siz de hem doğa ile içe içe bir yürüyüş yapmak istiyor hem de Mimar Sinan’ın tarihi eserlerinden birini yakından görmek istiyorsanız Güzelce Kemeri’ni ziyaret edebilirsiniz.