İstanbul’da tarihi yarımada ile Beyoğlu’nu birbirinden ayıran, Altın Boynuz olarak da adlandırılan bölgeye Haliç denmektedir. Denizin, akarsu yatağının bir bölümünü istila etmesiyle meydana gelen Haliç, İstanbul’un tarihi boyunca çok önemli bir yer teşkil etmiştir.
Osmanlı zamanında, özellikle Lale Devri’nde sandallar ve kanolarla yapılan keyifli turlara sahne olmuş, geceleri üzerinde ve kıyısında nice eğlenceye tanıklık etmiştir. Bizans döneminde de oldukça önem arzeden Haliç’in girişine, istenmeyen gemilerin geçişini engellemek amacıyla bir zincir gerilmiştir.
1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in o zincirleri aşmak için gemilerini Galata içlerinden sürükleyerek Haliç’e indirmesiyle, İstanbul da fethedilmiş olur. Bu olaydan sonra şehirde yaşayan gayrimüslimler, Haliç boyunca topluca Balat, Fener bölgelerinde yaşamaya başlarlar.
Osmanlı sonrası, giderek hızla kirlenmeye başlayan Haliç, 1980’li yıllara kadar endüstriyel atıkların dökülmesiyle, kokudan ve kirlilikten yanına yaklaşılmaz bir hal alır. Uzun soluklu çevreci çalışmalar sonucu Haliç temizlenir.
Eskisi kadar olmasa da, temiz günlerine kavuşur. Şimdi o müthiş tarihi dokusu ve binlerce yıllık geçmişiyle Haliç, şehrin ortasında eski çağlardan kalma otantik havasıyla ziyaretçilerin akınına uğramaktadır. 2000’li yıllarda çevresine inşa edilen parklar ve yeşil alanlarıyla, tarihteki kadar olmasa da Haliç, bugün yine bir cazibe merkezi haline gelmiştir.
Haliç Yakın Gezilecek Yerler Listesi
Haliç ve civarında konaklama, yeme içme ve turistik amaçlı ziyaret edilebilecek pek çok yer bulunmaktadır. Bunlar en önemlilerini sizler için sıraladık;
Pierre Loti Tepesi
Adıyla müsemma olan ve uzun yıllardır cafe, çay bahçesi olarak hizmet veren bu mekan, Haliç’i ve dolayısıyla İstanbul’u tepeden gören konumuyla eşsiz bir manzaraya sahiptir. Adını Türkiye’ye ilk kez 1876 yılında gelen Pierre Loti’den almıştır. Milli mücadele yıllarındaki direnişe verdiği destekle halkın sempatisini kazanan Pierre Loti Tepesi, İstanbul’da bulunduğu yıllarda Eyüp’te yaşamıştı. Bugün adıyla anılan o tepede Rabia Kadın Kahvehanesi isimli bir kahvehane vardı. Zamanının büyük kısmını burada geçiren Pierre Loti, mekanın müdavimi olunca, o tepe de onun adıyla anılmaya başlandı.
Pierre Loti tepesine daha rahat ulaşabilmek için 2005 yılında bir teleferik inşa edildi. Tepeye, Eyüp Mezarlığı’nın da bulunduğu bölgeden, mezarları geçerek ulaşmak da mümkündür. Üstelik mezarlık içerisindeki eski mezarları ziyaret ederek, yolculuk daha keyifli ve otantik bir hale gelebilir. Ancak Pierre Loti, hakim bir tepede konumlandığından dolayı, tepeye ulaşmak da ancak yorucu bir yürüyüş sonucunda mümkün olmaktadır.
Ne Yenir, İçilir?
Pierre Loti’ye ulaştığınız zaman çay, kahve, nargile, yemek, kahvaltı gibi birbirinden zengin alternatifleri değerlendirebilir, İstanbul ve Haliç manzarasının tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
Miniatürk Müzesi
2003 yılında kurulan ve ziyarete açılan Miniatürk, İstanbul Sütlüce mevkisinde bulunmaktadır. Dünyanın en geniş minyatür müzesi olma özelliğine sahip Miniatürk, 60 bin metrekare alana sahiptir. Anadolu, eski Osmanlı ve İstanbul coğrafyasından seçilmiş nadir mimari eserlerin 1/25 ölçekli maketlerini içermektedir.
Mevlana Türbesi, Boğaz Köprüsü, Topkapı Sarayı, Aspendos gibi eserlerin minyatürleri mevcuttur.
Yılın her günü 09:00-19:00 saatleri arasında açıktır.
Ne Yenir, Ne İçilir?
Miniatürk içerisinde yer alan Beltur’un tesisinde hafif yiyecekler ve her türlü alkolsüz sıcak, soğuk içecek bulunmaktadır.
Eyüp Sultan Cami Ve Türbesi
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1458 yılında yaptırılan Eyüp Sultan Camii, içerisinde medrese, aşhane, imaret, türbe ve hamam barındırmaktadır. Pierre Loti kahvesinin hemen yanında bulunan Eyüp Sultan Camii, bir depremde yıkılınca 1800 yılında yeniden inşa edilir.
1822 yılında deniz tarafındaki minaresine yıldırım düşmesi sonucu bir kez daha tadilat görmek zorunda kalır. İçerisinde yer alan Eyüp Sultan Türbesi, Osmanlı mimarisinin en tipik örneklerindendir.
Tek kubbeli ve 8 köşeli yapısıyla mimar harikalardan biri sayılmaktadır. Türbenin dışı çinilerle süslüdür. Caminin kuzey tarafında yer alan küçük türbe Hz. Eyyub El-Ensari’nin türbesidir. Türkler tarafından İstanbul’da inşa edilen ilk eser olması nedeniyle tarihi açıdan çok önemlidir.
İnanışa göre Eyüp Sultan, dileği olanlar, işleri ters gidenler, kısmet isteyenlerin yüzyıllardır uğrak yeri olmuştur. Cuma günleri ve özellikle Ramazan aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır. Gelen ziyaretçiler türbenin etrafını üç defa dolaşır. Bu şekilde isteklerinin, dualarının kabul olacağına inanırlar. Burada dilek tutanlar, yiyecek dağıtmak, fakir doyurmak, kurban kesmek gibi çeşitli adaklarda bulunurlar.
Ne Yenir, Ne İçilir?
Eyüp Sultan Cami ve Türbesi çevresinde yemek yemek için bazı alternatifler mevcuttur. Bunlardan Pierre Loti, en çok rağbet görenidir. Bunun dışında Sultanzade Sofrası ve Eyüp Sultan Konağı adı altında restoranlar da mevcuttur.
Vialand
Vialand İstanbullular için Eğlencenin yeni adresin. İçerisinde alış veriş merkezi, yeme içme yerleri, sayısız eğlence parkı, çocuklar için birbirinden güzel eğitici ve öğretici alanlarıyla Türkiye’nin en büyük lunaparkı burası eski tabirle. Bir kez olsun mutlaka gitmeniz gereken yerlerden bir tanesi, genç kalamayanların gençleşeceği, çocukluğunuzu yaşayacağınız yada çocuğunuzu mutlu edebileceğiniz eşsiz bir mekan.
Ne Yenir, Ne İçilir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her yaşa hitap edecek içerisinde bolca yeme içme yeri mevcut. Ayrıca alış-verişte yapabileceğiniz bir çok mağazada mevcut.
Rahmi Koç Müzesi
Buraya gitmenizi şiddetle öneriyoruz, Rahmi Koç Müzesi, müzeden öte tabiri caizse kendi içerisinde bir şehir. İçerisindeki ana başlıkları sıralarsak; Klasik Uçaklar, Eski Trenler, Fenerbahçe Vapuru, Denizaltı, Bilimsel aletlerin sergileri, bilgisayarlar, Keşif Küresi, minyatür sergiler ve dahası fazlası.. Hatta içerisinde Haliç Turu, Nostaljik Demiryolu Seferi bile mevcut.
Ne Yenir, Ne İçilir?
Fenerbahçe vapurunda kahvaltı yapabilir, deniz manzarası eşliğinde yemek yiyebilir yada çayınızı yudumlayabilirsiniz, müze bahçesinde ise Coca-cola arabası konseptinde fast-food satışı yapılmakta. Fiyatlar gayet ucuzdur.
Haliç Gezi rehberimizin sonuna gelmişken bir dipnot vermeden geçmeyelim. Tanıttığımız bütün mekanlar sitemizde ayrı, ayrı tanıtılmıştır. Mekanların isimlerine tıklayarak bu yerler hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz. İstanbul’da gezilecek yerler‘in tam listesi için sizi şöyle alalım.