Harbiye Askeri Müzesi | Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti
İstanbul’un Harbiye ilçesinde büyük bir kampus içerisinde kurulu müzedir. Semtin ve müzenin Harbiye olarak isimlendirilmesi, Osmanlıya kadar dayanıyor. Osmanlı Devletinin son dönemlerinde söz konusu binalar, Kara Harp Okuluna tahsis edilmiş ve birçok subay buradan mezun olmuştur. Aralarında Mustafa Kemal Atatürk’te var.
Harbiye Askeri Müzesinin Tarihçesi
Osmanlı döneminden kalma yapı, 1841 senesinde yapıldı. Kara Harp Okulu olarak hizmet vermeye başladı. Ne yazık ki bina 1853 senesinde çıkan bir yangında kül olmuştur. Daha sonra 10 sene içerisinde yeniden inşa edilmiş, 1863 senesinde Kara Harp Okulu olarak hizmet vermeye devam etmiştir. Yetenekli ve vatanperver komutanların yetişmesini sağlamıştır.
Kara Harp Okulunun Ankara’da kurulmasından sonra İstanbul Harbiye’deki bina, birçok komutanlık tarafından farklı amaçlar için kullanıldı. Binanın tarihi bir değerinin olması sebebiyle dokusunu bozmadan restore edilmesine karar verildi. Bu karar 1966 senesinde alındı. Daha sonra binanın askeri bir müze olarak değerlendirilmesi fikri ortaya çıktı. Restorasyon çalışmaları 19 sene sürdü. 1993 senesinde ise müze yapıldı.
Harbiye Askeri Müzesi Bölümleri
Harbiye müzesine 2000’li yıllarda yeni bölümler eklendi. Bu nedenle gezilecek yerler oldukça fazla. Sergi koridorunda dikkatinizi çekecek bir tablolar var. Bu tablolar askeri okuldaki öğrenciler tarafından hazırlanmış. Bir ressamın çiziminden farksız eserleri, harp okulu öğrencilerinin çizebilmesi oldukça insanı şaşırtıyor. Sergi salonunda birde yabancı konuklar tarafından devlet başkanlarına ve komutanlara hediye edilen eserler sergileniyor.
Kara Harp Okulundaki spor faaliyetlerine kazanılan kupalar da müzede sergileniyor. Spor bölümü denen yerde birçok madalya ve kupa var. Burada kazanılan ilk basketbol kupasını görmeniz mümkündür. Tarihçe bölümü kısmında tarihe ışık tutan bir çok fotoğraf sergileniyor. Kara harp okulu binalarından, öğrencilerin ders gördüğü sınıflar, öğrencilerin fotoğrafları ve kıyafetleri sergileniyor.
Okulda kullanılan eski eşyaların hepsini tarihçe bölümünde görebilirsiniz. Eski kürsüler, masalar, silahlar, talimhaneler ve daha birçokları tarihçe bölümü içerisinde. Farklı ülkelerden gelen eşyalarda ayrı olarak sergileniyor. Cansız mankenler kullanılarak, içtima, ders ve atış talimlerinin temsilleri yapılmış. Müze içerisinde 5 binden fazla eserin olduğu söyleniyor. Oldukça büyük bir yer. Bu rakam sizleri şaşırtmasın. Askeri müze başkanlığının elinde ise 55 binden fazla eserin olduğunu söylemek gerekir. Bu eserlerden sadece 5 bin tanesinin müzede sergileniyor olması oldukça kötü bir durum.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri
Müze ramazan ve kurban bayramlarında kapalı. Birde 1 ocakta da açılmıyor. Ve Ayrıca Pazartesi günü kapalı olan müze diğer günler saat 9 ve 17 arasında ziyaretçilere açık.
Şunu da not etmek gerekir. ziyaret saatlerinizi 15.00 ila 16.00 aralarına denk getirmeye çalışın. Çünkü bu saatler arasında mehteran takımının gösteri yapılıyor.
Ülke tanıtım faaliyetleri kapsamında, en eski bando takımı turistlere ufakta olsa güzel bir gösteride bulunuyor. Bu gösteriden sizin de çok zevk alacağınızı söyleyebilirim. Bir not daha ekleyeyim. Çarşamba ve Cumartesi günleri okçuluk gösterisi var. Hatta bu gösteride sizde ok atma şansına sahip olabilirsiniz. Gösteriyi izlemek ve ok atabilmek için belirtilen günlerde saat 14.00 ila 15.00 arasında orada olmak gerekiyor. Programınızı ya mehter takımı, ya da okçuluk gösterisi göre yapabilirsiniz.
DipNot: Salı günü mehter marşı yoktur.
Eğer müze kartınız varsa ücret ödemeden girebilirsiniz. Ancak yoksa ücret ödeyerek girmek durumundasınız.
Müze alanına genel giriş ücreti (Tam) : 50 TL – (Öğrenci) : ücretsizdir.
Harbiye Askeri Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Valikonagi Caddesi, Harbiye, 34298 Harbiye / İstanbul
Telefon: 0 212 233 27 20
Nasıl gidilir?: Harbiye Askeri Müzesine otobüsle ulaşabilirsiniz. Eminönü, Taksim ve Ortaköy’den otobüsler Harbiye Askeri Müzesi durağından geçmektedir. Eminönü – Çağlayan 46Ç numaralı otobüsler veya Taksim – Ortaköy arasında çalışan DT1 veya DT2 numaralı otobüsleri kullanarak harbiye müzesine ulaşmanız mümkündür.