Hattuşaş Antik Kenti Çorum
Hattuşaş Antik Kenti Gezilecek Yerler - Çorum

Tarihi ve kültürel bir zenginlik olan Hattuşaş Antik Kenti, Çorum’da gezilecek yerler listenizin ilk sırasında yer almalı. Bu tarihi yer her yıl milyonlarca insanın ziyaret ettiği bir merkez olmayı başarıyor.  MÖ 1600lü yıllardan günümüze kalan bir eser olmayı başarıyor.

Hitit Dönemi’nden bu yana bir cazibe merkezi olmayı da başaran Hattuşaş Antik Kenti, günümüzde Boğazköy adıyla da anılıyor. Kültür turizmi konusunda meraklı olanların ilgisini çekmeyi başaran Hattuşaş’ta siz de unutulmaz bir gezi imkanına sahip olabileceksiniz.

Hattuşaş Antik Kenti Tarihi 

Hattuşaş Antik Kenti Tarihi 
Hattuşaş Antik Kenti Tarihi

3500 yıl önce hüküm süren bir uygarlık olan Hititler’in Anadolu topraklarında bıraktığı izler oldukça fazladır. Bu yönüyle Anadolu’nun pek çok noktasında Hitit izlerine rastlarken Çorum’da bu izlerin peşine düşmek çok daha özeldir. Anadolu’da hüküm süren Hattiler’in Hattuş olarak isimlendirdiği bu bölge daha sonra Hitit egemenliğine geçtiğinde Hattuşaş adını almıştır.

Bölgenin en cezbedici mekanları arasında yer alan antik kentin 1834 yılında Charles Texier adında bir arkeolog tarafından keşfedildiği bilinmektedir. Keşfedildiği dönemde Pteria adlı bir şehir olduğu sanılan Hattuşaş, 1882 yılındaki çalışmalar neticesinde kalıntıların Hititler’in başkentine ait olduğu anlaşılmıştır.

Hattuşaş Antik Kenti Gezilecek Yerler

Kültürel zenginliklerin oldukça ciddi boyutlarda olduğu Hattuşaş’ın bir başkent olması çevresini de özel kılar. Yerleşimin ilk defa MÖ 6000li yıllarda gerçekleştiği bir coğrafyada kurulu olması Hattuşaş ile alakalı bilinmezliklerin de çok fazla olduğu görüşünü ön plana çıkarır. Bu bağlamda şu ana kadar yapılan çalışmalarda Aşağı ve Yukarı Şehir olmak üzere 2 ana kısım bulunmuştur. Aralarındaki 300 metre yükseklikten dolayı bu şekilde isimlendirilen şehirlerin döneme ait önemli ipuçları verdiğini de ifade etmek gerekir.

Hattuşaş Antik Kenti Şehir Haritası
Hattuşaş Antik Kenti Şehir Haritası

Bölgenin önemini gösteren kalıntılardan bir tanesi olan Kadeş Anlaşması tarihin ilk yazılı anlaşması olarak kabul edilmektedir. Bölgede bulunduktan sonra İstanbul Medeniyetler Müzesi’nde sergilenmeye başlayan anlaşma Hititler’in tarihi için oldukça özeldir.

1. Aşağı Şehir

MÖ 19. ve 18. yüzyıllardan bugünlere taşınmayı başaran bu şehir Asur Ticaret Kolonileri döneminden kalan bir yerleşim birimidir. Bölgede bulunan yazıtlara bakıldığında şehrin MÖ 18. yüzyılda tahrip edildiği bilinmektedir. Aynı yazıtlara göre şehrin kurucusu ise dönemin egemenlerinden olan I. Hattuşşili olarak kabul edilmektedir. Döneme dair önemli bir kalıntı olan Aşağı Şehir’de tarihin içinde yolculuğa çıkabilirsiniz.

2. Yukarı Şehir

1 km2 alan üzerine kurulu olan Yukarı Şehir; tapınak ve kutsal alanların yoğunluklu olarak yer aldığı merkezdir. Güney kısmında surlar olması ve surlarda 5 farklı kapının bulunması buraya verilen önemin göstergesidir. Eğimli bir arazide kurulu olsa da bölgede sahip olduğu önem nedeniyle Yukarı Şehir görülmeye değerdir. Bu nedenle de Çorum’a gelen herkesin Hattuşaş gezisi esnasında Yukarı Şehir’i gezmesi gerekir.

3. Hattuşaş Kapıları

Hititler’in başkentini gezinirken burada bulunan işlemeli ve görkemli 5 farklı kapıya rastlayabilirsiniz. Her biri dönemin şartları düşünüldüğünde oldukça görkemli olan kapıların bazılarında bulunan işlemeler dönemin sanat anlayışına da ışık tutmaktadır. Aslanlı Kapı, Sfenksli Kapı, Kral Kapısı ve Yer Kapı söz konusu kapılar olarak bilinmektedir.

4. Yazılıkaya

Hattuşaş Antik Kenti dendiğinde akla gelen ilk ve en önemli şey hiç şüphesiz Yazılıkaya olur. Antik kentin yaklaşık 2 km uzağında bulunan bu bölge aslında bir Açık Hava Tapınağı olarak da bilinmektedir. MÖ 13. yüzyıldan bu yana varlığını sürdüren tapınak içerisinde duvar süslemeleri bulunmaktadır. Duvarlarda tanrılara ait çeşitli tasvirler olması Hititler’in bin tanrılı inancını kanıtlayan niteliktedir.

Yazılıkaya bölgesinde bulunan tanrı tasvirlerinin hepsi önemli olsa da Fırtına Tanrısı Teşup ile Güneş Tanrıçası Hepat merkezdeki tanrılardır. Bölgenin zenginliklerini yakından görmek isteyenlerin hem Çorum hem de Ankara’da bulunan Medeniyetler Müzesi’ni gezmeleri gerekir. Zira buradan çıkarılan kalıntılar bahse konu müzelerde muhafaza edilmektedir.

Hattuşaş Antik Kenti Ulaşım Bilgileri

Adres: Merkez Mevkii, Pk: 19310 – Boğazkale / Çorum

Nerede?: Hattuşaş, bölgenin en özel cazibe merkezlerinden bir tanesi olurken insanların gezip görmek istediği alanlar arasındadır. Bu özelliği sayesinde önemi gittikçe artsa da Çorum’dan bölgeye doğrudan ulaşım yoktur. Bu nedenle de kültür turizmini yapmak isteyenlerin özel araçlarla buraya gelmeleri gerekir.

Nasıl gidilir?: Çorum’dan D795 üzerinden Boğazköy’e doğru ilerleyerek Hisar Mahallesi’nden Hattuşaş’a ulaşabilirsiniz. Bölgede bulunan levhalar da buraya ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

Konum Bilgisi