Prens Adalarının 2. büyük adası olan Heybeliada bu yazımızın konuğu. Bu yazımızın içeriğinde Heybeliada tarihçesi, gezilecek yerleri, yeme-içme,fayton ücretleri ve bisiklet kiralama ücretleri ve fazlası sizleri bekliyor.
Heybeliada’nın Tarihçesi
Heybeliada yüzyıllar öncesine dayanan geçmişe sahiptir. Bunu anlamamız için kitaplara ihtiyaç yoktur. Adadaki tarihi yapılara bakmamız yeterlidir.
Heybeliada’nın en yaygın isimleri arasında Dimoniso, Khalky, Halkitis ve Halki’dir. Burada yaşayanların benimsedikleri isim Halki ismidir. Anlamı ise bakır madeni’dir. Bu ismin koyulma sebebi ise Çam Limanı’nda yer alan madendir.
Heybeliada Plajları
Adada denize girilebilecek 5 tane plaj vardır. Bu plajlardan daha önce bahsetmiştik. Plajların giriş ücretleri, ulaşımı ve detaylı bilgileri için Heybeliada Plajları makalemize göz atabilirsiniz.
Heybeliada’da Gezilecek Yerler
1. Heybeliada Sanatoryumu
Ada için oldukça öneme sahip olan yapı aynı zamanda dönemin en güzel hastanelerinden birisiydi. Hastalara günde 4 öğün yemek verilmesi, adeta çağdaş tedavinin ilk adımları atılmış olmuştur.
2. Deniz Lisesi
Adayı temsil eden yapılardan birisi. Kurulumu 1773 yılında tamamlanan yapı günümüzde ve bugün Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi olarak eğitim vermeye devam ediyor.
3. İsmet İnönü Köşkü
Köşk, Refah Şehitleri Caddesi’nde yer almaktadır. Üç katlı ve bahçeli bir yapıya sahip olan bu köşk, Cumhurbaşkanı’nın hastalandığı dönemde ona eşlik etmiştir. Bugünse müze olarak kullanılmaktadır.
4. Hüseyin Rahmi Gürpınar Evi
Heybeliada’ya gelmişken ülkemizin önemli yazarlarından olan ve 1912 – 1944 yıllarında burada yaşayan Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın müze olarak kullanılan köşkünü ziyaret etmeden olmaz tabi ki. Yazarın kendi yaptığı el işlerini, kitaplarını, eşyalarını ücretsiz olarak inceleyebilirsiniz.
Heybeliada’da Yeme-İçme
Çipuradan levreğe, dil balığından istavrite kadar uzun zengin ana yemekler, kalamar tava, tereyağında karides ve karides güveç gibi mezeler eşlik etmektedir. Semizotu, patlıcan gibi sebzelerde birbirinden değişik sunumlarıyla sofranızı donatmaya hazırdır. Ortalama kişi başı 40 Lira ile karnınızı eşsiz manzara eşliğinde doyurabilirsiniz.
Heybeliada’da kahvaltı yapmak isterseniz de pek çok seçeneğiniz bulunmaktadır. Kahvaltı tabakları ortalama 20 Lira ve gayet doyurucu.
Heybeliada’da Konaklama Fiyatları
Heybeliada bizlere pek çok otel ve pansiyon ile rahat konaklama hizmetleri sunmaktadır. Seçimizi yaparken ( 1-2 istisna hariç) hemen hemen her otel ve pansiyonun eşsiz ada manzarası olacağına emin olabilirsiniz. Otel fiyatları, oda büyüklüğü, kahvaltı ve akşam yemeği seçeneklerine göre artış göstermektedir. Tek kişilik oda 600 – 1800 Lira, Çift kişilik oda 1800 -2500 Lira arasında değişmektedir. Kahvaltı ve yemek seçimi yapmadan pansiyonda da 50 – 80 lira arasında konaklama imkanları bulunur.
Heybeliada Fayton Ücretleri
Heybeliada’da Bisiklet Kiralama Ücretleri
Kiralama fiyatları sezon dönemleri ve hafta içi ile hafta sonu olmak üzere farklılıklar göstermekte. Günlük veya saatlik kiralama seçenekleriniz var.
Buna göre;
Hafta İçi;
Saatlik: 100 – 150 TL
Günlük: 200 – 250 TL
Hafta Sonu;
Saatlik: 150 – 200 TL
Günlük: 300 – 500 TL
Heybeliada’da Yapılabilecek Aktiviteler
Bisiklet Turu: Yerli halk için ulaşım aracı olsa da bizim gibi ziyaretçiler için oldukça eğlenceli bir aktivite. Şehir trafiğinden kaçıp buralara gelmişken bisiklet turu yapmadan olmaz elbette. 4 ayrı tepesi olan adada bisiklete binmek biraz yorucu olsa da sizi dinlendiren güzel bir spor aynı zamanda.
Yürüyüş: Eğer yürüme meraklısı iseniz ada tam size göre. Adayı turlamanız için saat veremem çünkü muhtemelen gezerek turlayacağınız için bol bol dinleneceğinizi düşünüyorum. Bahar aylarında açan rengârenk çiçekler arasında yürüyerek tepelere çıkmak ve buradan manzarayı istemek isteyeceğinize eminim.
Fotoğrafçılık: Ada 4 farklı tepesinde 4 farklı manzarası ile Fotoğraf tutkunlarının sıkça ziyaret ettiği bir yer. Günbatımı yanı sıra ada seyahatinizde fotoğraflayabileceğiniz pek çok tarihi yapı da sizleri bekliyor.
Heybeliada Fotoğrafları
Heybeliada’ya Nasıl Gidilir?
Heybeliada’ya Bostancı, Kabataş, Kadıköy ve Eminönü’nden kalkan vapur seferlerini kullanarak keyifli bir deniz yolculuğu ile adalara ulaşabilirsiniz.