Hıdırlık Kulesi – Muratpaşa / Antalya
Hıdırlık Kulesi Antalya Kaleiçi bölgesinde Karaalioğlu Parkı’na 25 metre mesafede bulunan Hıdırlık Kulesi, kullanılan malzeme ve mimarisine bakılarak 2. yüzyılda inşa edildiği söylenmektedir.
Bilgi: Antalya’yı biraz daha gezme fırsatınız varsa; Sizler için oluşturduğumuz Antalya gezilecek yerler listemize bir göz atmanızı öneririm. :)
Hıdırlık Kulesi Tarihi
Tarihi kulenin alt katı köşeli olduğundan kare şeklinde, üst kısmı ise silindir şeklinde olup, yüksekliği 14 metredir. Kalenin üst katında kalın duvarlar arasında kalan geniş bir gezinti alanı, alt katta ise küçük bir oda bulunmaktadır. Alt kattaki daracık merdivenle üst kata çıkılmaktadır.
Alt kattaki oda duvarlarından yüzyıllar içinde sızan sular nedeniyle kaybolmağa yüz tutmuş fresk kalıntıları nedeniyle, kahraman bir kimse için mezar yapılmıştır denebilir.
Hangi tarihte, ne zaman, kimin için yapıldığı net olarak bilinmemektedir. Kulenin Latin tarzı bir anıt mezar olduğu da düşünülmektedir. Çok benzerleri İtalya’ da Roma yakınlarında görülmektedir.
Kulenin deniz feneri olarak kullanıldığı ve körfeze gelen gemilerin bu kuleden takip edildiği rivayetler arasındadır. Çok sağlam bir yapısı olduğundan savunma kalesi olarak kullanıldığı ve işaret ateşi yakıldığı da söylenmektedir. Doğu tarafında bulunan giriş kapısı yıllardır kilitli, anılarıyla baş başa bırakılmış.
Sadece 5-6 yıl kadar önce “Gılgamış Destanı “adlı tiyatro oyunu için kapıları açılmış ve bundan sonra yeniden kapısına kilit vurulmuştur. Bu sebeple buraya gelen ziyaretçiler kulenin sadece dışarıdan etrafını gezip görmektedir. Osmanlı ve Selçuklular dönemine ait tarihi izler taşıyan kule Antalya’nın en önemli tarihi simgelerinden biridir.
Özgün işlevi mezar olan ve bu işlevini Geç Antik dönemin sonuna kadar sürdüren yapı, Hristiyanlığın tüm dünyaya egemen olması ve çok tanrılı dinin yasaklanması ile M.S 4. yy. sonlarında, en azından pagan mezarı işlevini yitirmiş olmalıdır.
Yapı, zamanı tam tespit edilemese de 7. yy. da savunma sisteminin bir parçası olarak kullanılmıştır. Bizans dönemi ile işlevi değişmiş, önce dinsel bir yapı sonrada kentin savunma sisteminin bir parçası haline getirilmiştir. Bu işlev 19. yy’ la kadar sürmüştür. Son olarak ta 1950′ lı yıllarda Antalya Belediyesi’nin malzeme deposu olarak kullanılan, yapı günümüzde genel kullanıma kapalıdır.
Antalya Limanı’nın girişine hakim olan kule, yeri dolayısıyla harika bir manzaraya eşlik ediyor. Kulenin tepesinden bakıldığında Akdeniz’ in muhteşem masmavi denizi, etraftaki yeşilliğin her tonu, ve sapsarı parlayan güneşle birlikte tüm doğayı izlemek mümkün.
Antalya ‘nın gözde parkından olan Karaalioğlu parkının yakınında olmasından dolayı, kulenin etrafında çok sayıda kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Karaalioğlu Parkına gelen yerli yabancı herkes kaleyi etraflıca gezip, inceleyebilir. İçerisine girilmediği için ücret ödenmez.
Hıdırlık Kulesi Ulaşım Bilgileri
Adres: Kılınçarslan mah. Park sok. 07100 – Muratpaşa / Antalya
Telefon: 0 242 241 83 60
Nerede: Kule, Antalya’nın en çok turist çeken semti olan Muratpaşa’ya bağlı etrafı kara ve deniz ile çevrili Kaleiçi bölgesindedir. Buraya ulaşım Antalya merkezden otobüsler ve dolmuşlar ile sağlanmaktadır.