Pamukkale’de bulunan ve ülkemiz için çok önemli olan Hierapolis Antik Kenti nerede? ve gezilecek yerleri hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Hierapolis Antik Kenti Hakkında Kısa Bilgi
Hierapolis Antik Kenti, Denizli ilinin 18 km. kuzeyinde yer alır. Antik kentin M.Ö. 2. yüzyılda Bergama krallarından 2. Eumenes tarafından kurulduğu, adını ise Bergama’nın kurucusu Telephos’un eşi Heira’dan aldığı düşünülmektedir.
Çaldağı’nın güney eteklerinden gelen kalsiyum oksit içeren suların oluşturduğu görkemli beyaz travertenler ve geç Helenistik ile erken Hıristiyanlık dönemlerine ait kalıntılar içeren kent, antik çağlardan bugüne kadar ulaşan en çarpıcı merkezlerden biridir. Denizli’ye 2 km. uzaklıkta bulunan bu alan, ayrıca çok çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılan şifalı suları ile de ünlüdür.
Arkeoloji literatüründe “Holy City” yani “Kutsal Kent” olarak adlandırılması ise, kentte bilinen bir çok tapınak ve diğer dinsel yapının varlığından ötürüdür.
Eski kaynaklara göre metal ve taş işlemeciliği, dokuma kumaşları ile ünlü olan kent, Büyük Konstantin döneminde Frigya bölgesinin başkentliğini yapmış, Bizans döneminde Piskoposluk merkezi olmuştur. Bu özellikleri ile alan UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.
Hierapolis Antik Kenti Gezilecek Yerler
Frontinus Caddesi: 4 metre genişliğindeki bu cadde (plateia), kentin ana caddesini oluşturduğu düşünülmektedir.
Agora: M.Ö 7. Yüzyılda yaşanan depremden önce bu alan, yerleşim dışında, nekropolis ve atölye olarak kullanılıyordu. Depremden sonra Frontinus Caddesi, ile doğudaki tepenin yamaçları arasında geniş bir alanda değişim sonucu Hierapolis Ticaret Agorası olarak düzenlenmiştir.
Kuzey Bizans Kapısı: Kuzey Kapı, Güney Kapı’ya simetrik olarak Bizans Dönemi’nde kentin anıtsal girişini oluşturur.Devşirme malzeme ile inşa edilen kapı, kare planlı iki kule ile desteklenmiştir.
Güney Bizans Kapısı: Traverten bloklar ve içinde mermerinde bulunduğu devşirme malzeme ile yapılmış bir kapıdır.
Gymnasium: Sütun dizisi, ve üzerinde yapının gymnasium olduğuna işaret eden yazıtlı bir arşitrav parçası dikkat çeker.
Tritonlu Çeşme Binası: Apollon Tapınağı’nın yakınlarındaki çeşme binasıyla beraber şehirdeki iki büyük anıtsal binadan biridir.
İon Sütun Başlıklı Ev: Ev Tiyatro’ya giden ikincil uzun bir yol üzerinde bulunmaktadır. Özel olarak önemli olan Bizans öncesi döneme tarihlenen duvar üzerine yazılmış yazıttır
Latrina: Deprem de yıkılmış olan bu yapı yıkıntı halinde de olsa tüm parçaları ile günümüze ulaşmıştır.
Apollon Kutsal Alanı: Bu yapı Hierapolis’in en önemli tanrısına adanmıştır.
Su Kanalları ve Nympheumlar: Çevredeki tepelere inşa edilmiş kanallardan oluşan iki aquadükt kente içme suyunu sağlamaktadır.
Plutonium: Hierapolis Antik Kenti içerisinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda Ploutonium Kutsal Alanı (Cehennem Kapısı) ve antik dünyada“ölüler ülkesine geçiş kapısı” olarak kabul edilen mağaranın girişi gün yüzüne çıkarılmıştır.
Surlar: Büyük kısmı bugün yıkılmış halde olan surlara, 24 adet kare planlı kule yerleştirilmiştir. İki anıtsal kapı ve iki küçük kapı olmak üzere 4 girişi vardır.
Ortaçağ Selçuklu Kalesi Kalıntıları: Kale, vadiyi kontrol altında tutabilen düzlük üzerinde, stratejik konumda olan geniş bir sur sisteminden oluşmaktadır. Duvarlar yıkıntı halinde olan kentten alınan, aralarında mermer, kimisi yazıtlı bloklar bulunan, devşirme malzeme ile yapılmıştır.
Tiyatro: Büyük yapı dört ada üzerine inşa edilmiştir. Dik olan cavea diazoma’dan iki kısma bölünmüştür, dikey olarak 9 cuneusa Summa cavea galerisi ile 8 basamak yerleştirilmiştir. Sahne binası, logeion ve geniş bir sahne arkasına sahiptir ve skene ile bağlantılıdır.
Aziz Philippus Martyrionu: Hierapolis eşsiz termal suları ile bir şifa kaynağı görülmesinin yanı sıra, hem Pagan dönemlerinde hem de Hristiyanlık döneminde kutsal kent sayılmıştır. Bunun nedeni de Hierapolis’e Hristiyanlığı yaymaya gelen ve Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Philippus’un burada çarmıha gerilerek öldürülmesidir.
Aziz Philippus Köprüsü: Aziz Phılıppus kapısından hemen sonra büyük boyutlara sahip köprü yer alır.
Direkli Kilise: M.S. 7.yy’a tarihlenen şehir merkezindeki direkli kilise üç nefli olup, nefler arasındaki geçitleri büyük ve küçük direkler ayırmaktadır. Ortadaki büyük nefin sonunda bir apsis yer alır.
Nekropol Alanı: Batıdaki traverten alanları dışında kalan üç yönde nekropol alanları bulunmaktadır. Bunlar yoğunlukla Tripolis-Sardese giden kuzey yolunun ve Laodikeia-Colossaeye giden güney yolunun iki tarafinda yer alır.
Hamam Bazalika: Frontinus kapısı yanındayer alan ve M.S.3.yy yapılan hamam,5.yy ‘dan sonra güneye bakan calidarium duvarı yıkılarak bir apsis eklenmiş ve böylece hamam üç nefli bir bazalikaya dönüştürülmüştür.Önceki yapıya ait beşik tonoz da yerini 3 kubbeye bırakmıştır.
Katedral: Hierapolis kentinin en önemli Hristiyan kült yapılarındandır. Ana apsisin içinde, ayin sırasında papazların ve piskoposun oturduğu konsantrik merdiven, synthronon, yer alır.
Büyük Hamam Kompleksi – Roma Hamamı: Bugün, masif duvarları ve bazı tonozları ayakta kalabilmiş olan yapının iç mekanlarının mermerle kaplı olduğuna dair izler bulunmaktadır.
Domitian Kapısı (Frontinus Kapısı): Şehrin kuzey girişinde iyi korunmuş 3 gözlü ve iki yanına yuvarlak kuleleri olan kapı imparator Domitian a ithaf edilmiş üzerine Latince ve Grekçe yazılmış bir yazıt vardır.
Hierapolis Antik Kenti Fotoğrafları
Hierapolis Antik Kenti Nerede? Ve Nasıl Gidilir?
Adres: Pamukkale Örenyeri Pamukkale ilçesi DENİZLİ
Nasıl Gidilir: Şehir içi ulaşım ile; Denizli otogardan Pamukkale Örenyeri’ne giden minibüsler ile ulaşımı vardır.
Özel Araç İle; şehir merkezinden Ankara Bulvarı yoluna çıkmaları gerekecek. Bulvara Develi güzergahına gideceğiniz yerden gireceksiniz. Burayı takip ettiğinizde yaklaşık 18-20 kilometre sonra travertenlere ulaşacaksınız. Yol üzerinde travertenlerle ilgili tabelaları da görebilirsiniz.