Ihlamur Kasrı | Nerede, Nasıl Gidilir? ve Tarihi Bilgiler
Bugünkü yazımızda ise sizlere yine İstanbul’da bulunan ve tarihi mekanlardan biri olan Ihlamur Kasrı’ndan bahsetmek istiyoruz. Eğer denize gidecek fırsatınız yoksa ya da boş vaktiniz saatlerle sınırlı ise bu yazımız tam size göre.
Ihlamur Kasrı Tarihi Bilgiler
Ihlamur Kasrı, Beşiktaş ve Nişantaşı arasında yer almaktadır. Abdülmecit döneminde mimar Nigoğos Balyan’a Merasim Köşkü ve Maiyet Köşkü adları verilen iki kasır inşa ettirilmiştir. Günümüzde Merasim Köşkü olarak adlandırılan bina Ihlamur Kasrı’dır. Tek katlı bir yapı olarak inşa edilen bina, dikdörtgen şekilde tasarlanmış ve kesme taş kullanılarak yapılmıştır.
Merasim Köşkü’nün biraz daha ileri kısmında bulunan Maiyet Köşkü ise Merasim Köşkü’ne oranla daha sade bir şekilde inşa edilmiş. 2 katlı olan bu binanın giriş bölümünde iki kollu bir merdiven yer almaktadır. Girişin orta kısmında ise bir hol ve merdivenlerle birlikte köşelerde 4 adet oda bulunmaktadır.
Günümüzde şehrin gürültüsünden ve karmaşasından kendini yüksek yapılı duvarları ile korumayı başaran Ihlamur Kasrı, eski zamanlardan günümüze kadar İstanbullu’ların dinlenebileceği bir alan olarak gelmeyi başarmıştır.
Toplamda 3 bölümden oluşan dinlenme alanı; Havuzlu Ihlamur Mahalli, Muhabbet Bahçesi ve Hacı Hüseyin Bağı bulunmaktadır.
Sultan III. Ahmet (1703 – 1730) zamanında hasbahçeye dönüştürülen bu alan daha sonra sırasıyla I. Abdülhamit (1774 – 1789), III. Selim (1789 – 1807) dönemlerinde de çeşitli düzenlemelerden geçerek 19. Yüzyılın ilk yarısında Sultan Abdülmecit dönemine kadar gelmiştir.
Dönemin sultanları buraya belirli günlerde gelerek istirahat eder, misafirlerini ağırlayarak çeşitli ikramlarda bulunurlardı. Daha sonraki yıllarda bu küçük kasrın yerine günümüze kadar gelmiş olan yapılar inşa edilmiş. (1849 – 1855 yılları arası)
Merasim Köşkü olarak inşa edilen yapı, çeşitli törenler için kullanılmıştır. Yapılardan diğeri olan Maiyet Köşkü ise, kimi zaman sultanın maiyeti kimi zaman ise haremi için kullanılmıştır. Alanın genel adına da Ihlamur Kasrı adı verilmiştir.
Sultan Abdülmecit’in vefat etmesinden sonra kardeşi Sultan Abdülaziz, abisi kadar olmasa da bu alanı zaman zaman kullanır, horoz ve koç güreşleri gibi etkinlikleri bu bahçede düzenlermiş. Yine zamanında Bulgar ve Sırp Kralları da burada ağırlanmıştır.
Ihlamur Kasrı Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Türkali, Ihlamurdere Cd. 34357 Beşiktaş /İstanbul
Nasıl Gidilir?: Ihlamur Kasrı’na toplu taşıma araçlarını kullanarak rahatlıkla gidebilirsiniz. Buradan geçen araçlar ise şu şekilde:
İETT otobüsleriyle gitmek için kullanabileceğiniz seferler şu şekilde. Şair Nedim Durağı’na ulaşmak için:
26B – Gayrettepe – Eminönü
26A – Fulya Mahallesi – Eminönü
26 – Dikilitaş – Eminönü
43 – Taksim – Dikilitaş araçlarına binerek Şair Nedim Durağı’na ulaşabilir, buradan da Ihlamur Kasrı’na yürüyerek geçebilirsiniz.
Eğer metro yolculuğunu tercih ederseniz Osmanbey Metro Durağı’nda inmeniz gerekmektedir. Buraya ulaşmak için kullanabileceğiniz seferler ise şu şekilde:
M2 – Şişhane – Darüşşafaka
46Ç – Çağlayan – Eminönü
46ÇY – Çağlayan – Yenikapı
46KT – Kuştepe – Taksim
54Ç – Çıksalın – Taksim
54HS – Hasköy – Şişli – Taksim
DT1 – Ortaköy – Dereboyu – Taksim
DT2 – Ortaköy – Dereboyu – Taksim