İstanbul Arkeoloji Müzesi – Fatih / İstanbul
Ülkemizdeki en önemli müzelerden birisi olmakla önem arz ediyor. Sadece ülkemiz için değil, dünya içinde önemli bir müze. Çünkü dünya tarihine ışık tutan birçok eser burada sergileniyor. İstanbul Arkeoloji Müzesinde bulunan eserler sadece korunabilenler. Birçok eser savaş zamanında ve cumhuriyet döneminde maalesef kaçırıldı. Neyse ki hala önemli ve değerli eserlerin bulunduğu yer olarak İstanbul Arkeoloji Müzesi turistlerin akınına uğruyor. Tüm İstanbulluların ve İstanbul’a seyahat etmiş olanların görmesi gereken yerler arasında.
İstanbul Arkeoloji Müzesi Tarihi
Dünyada müze niyetiyle tasarlanan en iyi 10 bina var. İstanbul arkeoloji Müzesi bu 10 içerisinde ilk sıralardadır. Hem mimari yapısı bakımından, hem de içerisindeki eserler açısından dünyanı en iyi müzeleri arasındadır. Bunda Osmanlı döneminden kalma birçok eserin burada sergilenmiş olması ve yapılan kazılardaki çok eski eşyaların müzede olması da etkilidir. Müzenin dünya sahnesinde popüler olmaya başlaması, Osmanlı dönemine rastlar. 1881 senesinde Osman Hamdi Bey müdürlüğüyle başlayan bu popülerleşme, her sene daha da artarak günümüze kadar devam eder. Osman Hamdi Bey, kültür değerlerine önem veren birisi olarak müzenin gelişmesinde en büyük katkıyı sağlamış kişidir. Üstelik dönemin sadrazamı Edhem Paşa’nın da oğludur.
Müzenin gelişmesinde ve cemiyete kazandırılması noktasında Hamdi bey oldukça emek vermiştir. Hatta o dönemlerde gazetelere yansıyan tarihi kazı çalışmalarında, bizzat kendisinin de kazılarda aktif olduğunu gösteren fotoğraflar yer alır. Müzeye 1908 senesinde ek binalar eklendi. 1991 senesinde de daha modern bir hale getirilmesi için çalışma yapıldı.
İstanbul Arkeoloji Müzesi Eserleri Neler?
Mükemmel bir müze sizleri bekliyor. Daha girişte çok farklı bir eserle karşılaşacaksınız. Çok korkutucu bir şekilde olsa da, giriş kısmında göreceğiniz heykel bir tanrıyı simgeliyor. Heykele Bes deniyor. Antik çağdan kalma bir tanrı ismi. İlerlediğinizde bunun gibi antik çağdan kalma heykelleri görmeniz mümkündür. Tabi her yerde heykel yok. Bu müzede arkaik dönemlere ait eşyalar ve eserler yer alıyor. Roma döneminden de birçok ilginç eşyalar bulunuyor. Mezarlar, Helenistik dönem ki eserler, efes ve Milet dönemlerindeki birçok eşya ve eseri de burada görebilmeniz mümkün.
Binanın dış görünüşü mükemmel bir sanat eseridir. Bunu fark edeceksiniz. Çünkü Hamdi bey tarafından bizzat tasarlanmış ve neo klasik bir imajı yansıtıyor. Binanın dış görünüşünde etkili olan şeyin üzgün olan kadınlar lahti olduğu söylenir. Binanın üst katlarına doğru çıktığınızda görecekleriniz arasında birçok heykel var. Bunların yanı sıra, çanak çömlek gibi, mühür gibi, madalya ve eski döneme ait olan paralar yer alıyor.
Yeni yapılan binaya gittiğinizde ise tamamen İstanbul ve Anadolu ile alakalı eserleri görürsünüz. Birbirinden farklı birçok Anadolu kültürüne has eserler var. Bu bina 6 katlı ve neredeyse ilk 4 katında bu tür eserler sizleri bekliyor olacak.
İstanbul Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri
Müzeye pazartesi hariç haftanın her günü gidebilirsiniz. 09.00-18.00 saatleri arasında müzeye giriş saatleridir. Müzeye girmek için para ödemek durumundasınız Bu ücret 340 TL’dir. Tabi ki müze kartınız varsa sorun yok. 18 yaş altı ise bedava girebiliyor.
İstanbul Arkeoloji Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: 34122 Fatih/İstanbul
Telefon: 0 212 520 7741
Nasıl gidilir?: Müze Gülhane Parkına çok yakın. Hamdi bey yokuşunun üzerinde yer alıyor. Eminönü – Kabataş tramvay hattı sayesinde kolayca müzeye ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasından gelecek kişiler, Marmaray ile Sirkeci garında inebilirler. Oradan da Kabataş tramvay hattını kullanarak, müzeye kolay bir şekilde ulaşabilirler.
Fotoğraflar
çok güzel bir içerik, tebrik ederim :)