İstanbul’daki Konser Salonları

İstanbul’daki Konser Salonları
İstanbul Konser Salonları ve Sahne Sanatları

İstanbul’daki büyülü yerleri karış karış gezerken gecenin eşsiz ışıkları altındaki Konser salonları ve sahne sanatları hakkında önemli bilgiler edinmek istemez misiniz? Konser, sahne sanatları arasında kabul edilen ve bir dinleyici kitlesine hitaben icra edilen etkinliklerdendir.

Bir sanatçı ya da müzik grubunun seslendirdiği şarkılar eşliğinde dinleyici kitlenin eğlendiği konser müzikal bir eğlence olarak da kabul edilmektedir. Şarkıların genellikle canlı performansla ortaya konduğu konserlerde amaç konsere gelen kitleyi eğlendirmektir.

Bir sanatçının tek başına ya da ekibiyle çıkarak sergilediği performansların sahne, bar, gazino ve daha farklı mekanlarda ortaya konabilir. Bu kapsamda konserin insanlar üzerinde çok ciddi bir etki yarattığından da söz etmek gerekir. Peki, konser kültürü nasıl ortaya çıktı? Sahne sanatları ve konserin tarihine daha yakından bir göz atalım!

Sahne Sanatlarının Tarihçesi

Sahne Sanatları İstanbul
Sahne Sanatları İstanbul

İstanbul’daki Konser salonları ve Sahne sanatları, Antik Yunan ve hatta daha önceleri ortaya çıkan bir sanatsal anlayışın ürünüdür. Tarihin ilk dönemlerinde insanların dinsel ayinler esnasında tercih ettikleri sanatsal performanslar ilk dönemlerde sahnede sergilenmemiştir. Ancak ilerleyen süreç içerisinde Dionysos anısına düzenlenen etkinlikler sahneye taşınmaya başlamıştır.

Antik Yunan döneminde tiyatro ile vücut bulan sahne sanatlarının yerini ilerleyen dönemlerde daha modern sanatlar almıştır. Bu da aslında sahne sanatı kültürünün oluşmasında oldukça değerli kabul edilmiştir. Tiyatronun öncülüğünde devam eden sahne sanatları kültürünün gelişimi müziğin de gelişmesinde değerli bir rol oynamıştır. Zira müzik diğer sanatlardan farklı bir tür olarak kabul edilemez.

Müziğin sahnede icra edilmeye başlaması tiyatro kadar eski olmasa da eskidir. Bu noktada kitlelerin moralini yükseltmek ya da insanları eğlendirmek adına düzenlenen festivallerde müziğin sahnede icra edildiği görülmektedir.

Dünyada Konser Kültürü

Konser Kültürü
İstanbul’daki Konser Salonları

Dünyada konser kültürünün ortaya çıkışı 17. ve 18. yüzyılda sanat alanında ciddi eserler veren Beethoven ve Mozart gibi isimlerle ortaya çıkar. Günümüzde konserin bir şarkı etkinliği olduğu düşüncesi hâkim olsa da geçmişte bu durum bambaşka bir şekildeydi. Bir müzik aleti ya da bir müzik ekibiyle sahneye çıkan sanatçılar sözsüz müzik icra ediyordu.

Zamanla değişen insan yaşamı konser anlayışında da değişimleri beraberinde getirmiştir. Bu da aslında konser tarihinin çeşitliliğini ortaya koyar. Müziğin sözsüz bir şekilde aktarılması adına gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra Opera gibi sözlü sanat türleri de yavaş yavaş insan yaşamının vazgeçilmezleri arasına girer. Ancak günümüz koşullarındaki konserin ortaya çıkışı 18. hatta 19. yüzyıla rastlar.

Çok büyük konser salonlarının inşa edildiği ve insanların sırf müzik dinlemek adına konser alanlarında toplandığı bu dönemlerde ciddi bir dönüşüm süreci gerçekleşir. Amacı oldukça çeşitli olan konserlerin bir kısmı halkı eğlendirmek için gerçekleşirken bir kısmı da askerlere moral vermek adına tercih edilmiştir. Bu da aslında sanatın çok yönlülüğünü kanıtlayacak özellikleri ortaya koyar.

Günümüzde Konser Kültürü

Konser Kültürü
Konser Kültürü

İstanbul’daki Konser salonları günümüzün en büyük eğlence araçlarından bir tanesi olarak kabul edilirken her insan için konserin ifade ettiği şey bambaşkadır. Bir sanatçı, grup ya da orkestranın sahnedeki yerini alarak müzik icra etmesi konserin ta kendisidir. Ancak farklı müzik türlerinde gerçekleşen konserlerle insanların eğlenmesi amaçlanmaktadır.

Teknolojik gelişmeler neticesinde ciddi anlamda kaliteli bir noktaya taşınan konser kültürünün gelişen müzik anlayışıyla da bir adım öteye taşındığı gerçektir. Sesin değerini ön planda tutacak ve eğlenceyi zirvede tutacak olan konserlerin her geçen gün sayısı artmaktadır. Müziğin bir sanat olması ve sahnede icra edilen sanatın da sahne sanatları tarihine katkı sağlaması oldukça değerlidir.

Festivallerin Konser Kültürüne Etkisi

Küçükçiftlik Park
İstanbul Konser Salonları (Küçükçiftlik Park)

Konser, başlı başına özel bir unsur olsa da festival konserlerin bütünleşmiş halidir. Birbirinden farklı sanatçıların gün boyunca şarkı söyleyip kitleleri eğlendirdiği bir ortam olan festival sayesinde insanlar eğlencenin tadına doyuyor. Bu noktada festivalin konser kültürüne etkisi tartışmasız bir boyuta ulaşıyor.

Günümüzde çeşitli markaların reklam ve pazarlama etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği festivaller adeta konser kültürünü adım adım ileri taşıyor. Üstelik teknolojik gelişmelerden yarar sağlayan konserlerde her geçen gün daha geniş kitleleri bir alana toplamak da mümkün oluyor.

İstanbul Konser Salonları Listesi

Peki nerede bu yerler dediğinizi duyar gibiyim? İstanbul’daki konser salonları ve sahne sanatlarının sergilendiği yerleri bir liste halinde buradan ulaşabilirsiniz.

  1. Cemal Reşit Rey Konser Salonu
  2. Sanat Performance
  3. KüçükÇiftlik Park
  4. Garaj İstanbul
  5. Dorock XL Kadıköy
  6. Salon İKSV
  7. IF Performance Hall Beşiktaş
  8. Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi
  9. Fişekhane Deniz Sahne
  10. Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi
  11. Cemal Reşit Rey Concert Information
  12. TN Organizasyon Sanatçı Menajerlik Konser Festival Hizmetleri
  13. Orkestra ZAMAN YOLCULARI
  14. Mask Live Music Club
  15. The Mekan
  16. Jolly Joker HQ
  17. Moi Sahne
  18. Zorlu Perfomans Sanatları Merkezi
  19. Küçükçiftlik Park
  20. The Wall Saloon & Performance
  21. Uniq Açıkhava
  22. Moda Kayıkhane Cafe ve Bar
  23. Hayal Kahvesi
  24. Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi
  25. İş Kültür Merkezi
  26. Mask Beach Marina
  27. Akıngüç Oditoryum ve Sanat Merkezi
  28. ENKA Kültür Sanat
  29. Mask Beylikdüzü
  30. Babylon
  31. Kuruçeşme Arena
  32. IF Performance Hall Ataşehir
  33. Fişekhane
  34. Karşı Sahne
  35. 35. Uniq Hall
  36. Mori Performance
  37. Kadıköy Sahne
  38. Borusan Müzik Evi
  39. Karga
  40. Anahit Sahne
  41. Bostancı Gösteri Merkezi
  42. Vadi Açıkhava
  43. Bomontiada