Alman Çeşmesi, 1899.yılında Alman İmparatoru olan II. Wilhelm tarafından Sultan II. Abdülhamit’e ve şehre hediye edilmiş tarihi bir eserdir. Almanya’da yaptırılıp gemilerle taşınmış ve İstanbul’da yapımı tamamlanarak Sultanahmet Meydanında ki yerini almıştır.
Alman Çeşmesi Tarihi ve Genel Bilgiler
Alman İmparatoru II. Wilhelm ’in Sultan II. Abdülhamit’i ve İstanbul’u ziyareti sırasında o dönemin siyasi ve ticari anlaşmalarının karşılığı olarak bu eseri Sultan’a hediye etmiştir. O dönemde ikinci kez Sultan’ı ziyaret eden II.Wilhelm, ilk ziyaretinde Osmanlı ordusuna Alman tüfeklerinin satılması konusunda Padişah ile anlaşmaya varmış, ikinci ziyaretinde ise İstanbul ile Bağdat arasında yapılması planlanan ve o dönemde dünyanın en uzun demiryolu hattı olacak yaklaşık 4bin kilometrelik Bağdat Demiryolunun yapımının Alman firmalar tarafından yapılması karşılığında bir teşekkür anlamında yaptırmıştır. Bu çeşme aynı zamanda siyasi yönden Almanya’nın baskıcı tutumunu devam ettirerek yeni anlaşmalara zemin hazırlaması yönünden de önemlidir.
Yapımına 1899’da başlanan çeşmenin yapımı yaklaşık bir yıl sürmüştür. Almanya’da yaptırılıp İstanbul’a getirilmiş ve bugünkü yerinde inşa edilmiştir. Yüksek bir zemin üzerinde yükselen Alman Çeşmesi sekizgen bir şekle sahiptir. Sütunlar birbirine kemerlerle bağlanmış ve kemerler çeşitli süslemelerle gösterişli bir hale getirilmiştir. Bu gösterişli yapının mermerleri Almanya’da işlenmiş ve parçalar halinde getirilerek yapıya monte edilmiştir. Sütunlarla çevrili çeşmenin, su haznesinin üzerindeki sekizgen tabanlı kubbenin dört bölümünde Sultan II. Abdülhamit’in Tuğrası bulunmaktadır. Diğer dört bölümde ise İmparator II. Wilhelm’in isminin baş harfi olan “W” harfi ve II rakamı bulunmaktadır. Kubbenin duvarları yeşil ve mavi renklerle işlenerek, canlı bir görünümde inşa edilmiştir. Alman Çeşmesi İmparator II. Wilhelm tarafından Almanya’da yaptırılmasına rağmen ne Alman mimarisine, nede İstanbul’da inşa edilmesine rağmen tam olarak Osmanlı Mimarisine benzememektedir.
Almanlarda kendi mimarilerini yansıtan Heykeller bu eserde bulunmamaktadır. Ama Osmanlı kültürü ve mimarisiyle yapılmış sade ama hepsi birbirinden güzel görünümlü meydan çeşmelerine de benzememektedir. Çeşmenin planlaması Alman imparatorunun özel yardımcısı ve danışmanı tarafından hazırlanmıştır. Çeşmenin inşasına başlanmadan önce meydan yeniden düzenlenmiş, ağaçlandırılması tamamlandıktan sonra Almanya’da hazırlanarak gemilerle İstanbul’a getirilerek meydandaki yerine oturtulmuştur. Yapımı sırasında Alman ve İtalyan mimarların çalıştığı çeşmede Osmanlıca ve Almanca iki kitabe bulunmaktadır. Çeşme, her ne kadar Sultan II. Abdülhamit Hanın saltanatının 25.yılında açılması için planlansa da, inşası yetişmeyince gecikmeli olarak 27 Ocak 1901 de gösterişli bir törenle açılmıştır. Kendine özgü mimarisi, bize kazandırdıkları ve kaybettirdikleriyle görülmeye değer bu tarihi yapı Sultanahmet meydanında ziyaretçilerini beklemektedir.
Meydanda ayrıca çeşmenin dışında birçok görkemli yapı ve ziyaret edilmesi gereken, görülmeye değer tarihi yerler bulunmaktadır. Tarihi Kapalı Çarşıdan Beyazıt Camii ve Beyazıt Meydanına, Çemberlitaş’tan Süleymaniye Camiine oradan Yerebatan Sarnıcına, görkemli Topkapı Sarayından Ayasofya’ya ve Sultan Ahmet Camiinden Dikilitaşa kadar Tarihi Yarımada’da ki görkemli yapıların birçoğu Alman Çeşmesine yürüme mesafesindedir. Ayrıca gösterişli yapıların yanında ve çevresinde hemen yol üstünde uğrayabileceğiniz onlarca tarihi eser ve tarihi yapı bulunmaktadır.
Alman Çeşmesi Fotoğrafları
Alman Çeşmesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Binbirdirek,34122, Sultanahmet – Fatih/İstanbul
Nasıl gidilir?: Sultanahmet Meydanı İstanbul’un kolay ulaşılabilecek bir konumundadır. Şehirlerarası otobüs terminalinden ve Atatürk Havalimanı’ndan metro ile Eminönü’ne ulaşmak oldukça zahmetsizdir. Oradan taksi ya da tramvayı kullanarak birkaç dakika içerisinde Alman Çeşmesine ulaşabilirsiniz. Alman Çeşmesi Sultanahmet Meydanında Sultan I. Ahmet’in Türbesinin hemen karşısında yer almaktadır. Herhangi bir giriş ücreti de ödemenize gerek olmadan günün her saatinde bu eseri ziyaret edebilirsiniz.
Bu kadar eseri tek günde gezemem ya da bu tarihi yerde daha fazla kalmalıyım derseniz çevrenizde konaklayabileceğiniz otellerde mevcut. Yiyecek konusunda da sorun yaşamayacağınız bir bölgede olacaksınız. Çok sayıda restoran, kafe ya da köşe başı tezgâhlarda birçok yiyeceğe kolayca ulaşabilirsiniz. Meşhur “Osmanlı Saray Şerbetinin” tadına bakmayı da unutmayın. Konum bilgisi için tıklayın.
Fatih’e kadar gelmişken, Fatih gezilecek yerler için oluşturduğumuz gezi listemize göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım. :)