İstanbul’daki Tarihi Türbeler
İstanbul’daki Tarihi Türbeler neler? tek tek sizler için kaleme aldık. Bizans İmparatorluğu’na son verilerek fethedilen İstanbul, çok kısa bir süre içerisinde İslam’ın en önemli şehri ve medeniyet beşiği haline dönüşerek, tamamen Müslüman coğrafyaya ait bir şehir olduğu da tescillenmiş oldu. Günümüzde de aynı vasfını ve sıfatını taşımaya devam eden İstanbul’un camileri, medreseleri ve türbeleri ile kimliğini yansıtıyor. Hemen hemen her ilçesinde tarihi bir yapıya, camiye ve türbeye rastlanabilecek şehrin İslam aleminin önde gelen zat ve tarihi şahsiyetlerine ev sahipliği yaptığı not edelim.
Not: İstanbul’daki Tarihi Camilere de bir göz atmak isterseniz bu yazımızı mutlaka okuyun.
Önemli Bilgi: İstanbul’un keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve ada plajlarında yüzmek istiyorsanız İstanbul’da gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
İstanbul’daki Tarihi Türbeler
İstanbul’u ilk kuşatan Yezid komutasındaki İslam Ordusu askerlerinden biri ve sahabenin önde gelen isimlerinden Eyüp El Ensari Hazretleri, İstanbul’daki önemli şahsiyet ve zatlar arasında yer alıp, türbesi en çok ziyaret edilen isimdir.
1) Eyüp El Ensari Hazretleri Türbesi – Eyüpsultan
Medine’de Peygamber Efendimizi evinde misafir eden ve sahabenin önde gelen isimlerinden biri olan Eyüp El Ensari, ilerleyen yaşına rağmen İstanbul’u kuşatma kararı alan İslam Ordusu’na katılan askerlerden biri olmuştur. Bu kuşatma esnasında şehit düşen Eyüp Sultan’ın naşı vefat ettiği yere defnedilmiştir. Fatih Sultan’ın talimatı ile mezarı tespit edilmiş ve bulunduğu yere cami ile türbe inşa edilmiştir. Eyüpsultan ilçesinde yer alan türbeye Eminönü’nden Eyüpsultan’a hareket eden otobüslerle ulaşmak mümkündür.
2) Oruç Baba Türbesi – Fatih
Sultan Fatih döneminde yaşayan zatın evliyadan olduğu bilinir. Oldukça fakir ve dünya hayatından müstağni yaşayan Oruç Baba, ramazan ayları içerisinde en çok ziyaret edilen zatlardan birisidir. Orucunu ekmek ve sirke ile açtığından dolayı Ramazan ayı içerisinde kendisini ziyaret eden kişiler de iftarını sirke ve oruçla açmayı adet haline getirmiştir. Kesin olmamakla beraber, Fatih Sultan’ın ordusunda da vazifeli olan Oruç Baba, savaş sırasında askerlere su dağıtmakla vazifeliydi.
3) Aziz Mahmud Hüdai Hazretleri Türbesi – Üsküdar
Osmanlı’nın önde gelen alimleri arasında yer alan Aziz Mahmud Hüdai Hazretleri, medrese tahsilinden sonra kadılık görevi ifa etmiştir. Bu görevini belirli bir zaman sürdüren ve daha sonraları Hoca Üftade’ye bağlı olarak tekkede yaşamaya başlayan Hüdai Hazretleri, seyri sülük yolculuğunu tamamlayarak, evliyadan biri olmuştur. Kabrini ziyaret edenlere duası bulunan Hüdai Hazretleri, bir defa da olsa kabrimize gelen ve Fatih’a okuyan kimselerin fakirlik çekmemesini, imansız ölmemesini ve denizde boğulmamaları niyazında bulunmuştur.
4) Yuşa Hazretleri Türbesi – Beykoz
İstanbul’daki Tarihi Türbeler listemizde başka bir yere sahi olan ve İstanbul’un tepelerinden birisi olan Yuşa Tepesi, manzarası ile insanı büyülerken Yuşa Hazretleri’nin kabri ile de manevi bir havanın teneffüs edilmesine imkan verir. Hem maddi hem de manevi açıdan bir doyun yaşamak adına ziyaret edilmesi gereken türbe, Hz. Musa ile aynı dönemde yaşayan diğer bir peygamber olan Hz. Yuşa’ya ait olması bölgenin önemini bir kat daha artırır. Boğazın manevi bekçisi olarak da anılan Yuşa Hazretleri’nin türbesine ulaşmak için önce Beykoz’a, oradan da 15 A numaralı otobüsleri kullanmak suretiyle Anadolu Kavağı Yuşa Tepesi durağına çıkılması gerekir.
5) Sümbül Efendi Türbesi – Fatih
Kocamustafapaşa camisinin medresesinde 33 yıl hizmet veren Sümbül Efendi, Osmanlı döneminin önde gelen alimlerinden yalnızca birisidir. Birçok talebenin yetişmesine vesile olan Sümbül Efendi türbesi avlusunda 3 farklı mezar yer alır. Bu mezarlardan ikisi, Hz. Hüseyin’in kızları olan Sakine ve Fatıma’ya aittir. Bu türbeyi değerli kılan bir diğer husus ise, Bizans İmparatoru Konstantin’in kızı Prenses Katarina’nın mezarı da türbenin avlusundadır. Katarina, Müslüman olduktan sonra Sarı Sıdıka’dır.
6) Zuhurat Baba Türbesi – Bakırköy
Osmanlı döneminde yaşayan alimlerden biri olan Zuhurat Baba, kimsesizlerin ve darda kalmışların babası olarak bilindiğinden dolayı ismi de Zuhurat Baba olarak nam salmıştır. Bir rivayete göre, Osmanlı ordusunun savaş sırasında suya ihtiyaç duyan askerlere hemen yetişir, bu aniden zuhur edici hallerinden dolayı kendisine Zuhurat Baba lakabı verilir. Bakırköy’de yer alan türbesi, Ramazan ayında en çok ziyarete uğrayan türbelerden biridir.
7) Yahya Efendi Türbesi – Beşiktaş
1571’de Sultan Süleyman tarafından yaptırılan türbe, Beşiktaş sahilinin Çırağan Sarayı tarafında yer alır. Osmanlı’nın ilim adamlarından biri olan Yahya Efendi, Sultan Süleyman’ın da manevi kardeşlerinden birisidir. Çocukluklarını beraber yaşayan Sultan Süleyman ve Yahya Efendi arasındaki dostluk, Sultan Süleyman’ın padişahlığından sonra da devam etmiş, Yahya Efendi’den devlet işlerine yönelik tavsiyeler alınmıştır.