İzmir Kültür Sanat Fabrikası, Türkiye’de 140 yıllık tarihi ile endüstriyel mirasın sembollerinden bir tanesi olan Alsancak Tekel Fabrikası’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen restorasyon, renovasyon ve yeniden inşa çalışmaları çerçevesinde bu güzel Sanat Fabrikası hayat buldu.
Başta İzmirliler olmak üzere Türkiye tarihine ve mirasına meraklı herkesin görmesi gereken bu fabrikada sanattan bilime pek çok konuda tatmin edici kısımlar mevcut. 2023 yılıyla birlikte misafirlerini ağırlamaya başlayan İzmir Kültür Sanat Fabrikası sizi de kucaklamayı bekliyor!
Kısa bilgi: Rotanızı İzmir‘e çevirdiyseniz ve bu eşsiz şehirde bir gezi planınız varsa; İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize de mutlaka bir göz atın.
İzmir Kültür Sanat Fabrikası Hakkında Faydalı Bilgiler
Alsancak Tekel Fabrikası’nın mirası üzerine yükselen İzmir Kültür Sanat Fabrikası, 7’den 70’e hemen herkesin ilgisini çekecek bir mekân. Kapılarını Nisan 2023’te açan Sanat Fabrikası toplam 20.000 m2 kapalı alan ve 9.2002 peyzaj alanı ile çok geniş bir kültür sanat noktası. İçerisinde bulunan müzeler, kültür, sanat ve yaşam alanları sayesinde ziyaretçilerin tamamına hitap etmeyi başarıyor.
Kentin mirası, kültürel hafızası ve tarihine ışık tutan niteliği sayesinde sadece yerli turistlerin de ilgisini çekmiyor. Dünyanın farklı noktalarından gelerek İzmir’i keşfetmeyi hedefleyen herkes için İzmir Kültür Sanat Fabrikası eşsiz bir seçenek olmayı başarıyor. Geleneksel ve modern anlayışı bir araya getirerek ilgi çekici bir yere dönüşen İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda sizi nelerin beklediğine daha yakından göz atabilirsiniz.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nın kimliğini yansıtan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, toplam 7240 m2 alan üzerine iki katlı bir yapı olarak düşünülmüştür. Bölgede keşfedilen heykeller, altın, metal, pişmiş toprak ve cam eserler sergilenmektedir. Yeni nesil müzecilik anlayışını da yansıtan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, İzmir’in kültürel ve tarihsel mirasına doğru keyifli bir yolculuk yapmanıza olanak sağlıyor.
İzmir Resim ve Heykel Müzesi
1952 yılında Bruno Taut’un da desteğiyle Kültürpark içinde açılan İzmir Resim ve Heykel Müzesi, İzmir’de etkili olan depremler sonrasında İzmir Kültür Sanat Fabrikası’na taşınmıştır. Sanatsal anlamda zengin bir arka plana sahip olan müzede eşsiz parçalar ve çok değerli bir koleksiyon bulunmaktadır. Müzede Şeker Ahmet Paşa’dan Sabri Berkel ve Ali Hada Bara’ya kadar pek çok önemli sanatçının eserleri sergilenmektedir. Sanat tarihine meraklı olan herkes için İzmir Kültür Sanat Fabrikası önemli bir mirası sergilemektedir.
Atatürk İhtisas Kütüphanesi
İzmir Kültür Sanat Fabrikası, sanatsal ve bilimsel anlamda gücünü barındırdığı kütüphanelerle de kanıtlamaktadır. Ege Bölgesi’nin en büyük Atatürk İhtisas Kütüphanesi olarak bilinen bu kütüphanede hem Atatürk’ün el yazması eseri hem de Atatürk dönemine ait pek çok değerli eser bulunmaktadır. Atatürk, Kurtuluş Mücadelesi ve Cumhuriyet Dönemi ile alakalı çalışmalar yürüten herkes için bu kütüphanede çok zengin kaynaklar vardır.
Alsancak Halk Kütüphanesi
İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası’nın önemli bir bölümü olan Alsancak Halk Kütüphanesi içinde barındırdığı pek çok bölümle İzmirlilere hitap etmektedir. Çocuklar için 2 farklı bölüm, gençler, yetişkinler, sanat severler ve süreli yayın bölümleriyle çok zengin bir kütüphanedir. Ayrıca Kent Kitaplığı bölümü de ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği noktalardan bir tanesidir.
Türk Dünyası Müzik İhtisas Kütüphanesi
Türk müzik dünyası için önemli bir isim olan Ümit Yazıcı tarafından bağışlanan geniş arşiv sayesinde Türk Dünyası Müzik İhtisas Kütüphanesi oluşturulmuştur. Yüz bine yakın kitap, dergi, nota ve gazeteyi barındıran bu koleksiyon müziğe ilgi duyanların fazlasıyla ilgi göstermesine neden olur. Üstelik kütüphane içerisinde bulunan farklı noktalar müziğe ve sanata dair de önemli mirasın simgesi olmaktadır.
Kültürel ve Sosyal Alanlar
İzmir Kültür Sanat Fabrikası saymakla bitmeyecek kadar geniş bir koleksiyon ve sayısız etkinlik alanı sayesinde İzmirliler için adeta bir hazinedir. Kültürel ve Sosyal Alanlar bağlamında; BKM Mutfak Atölye, İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu, Sanat Atölyeleri, Sanat Sokağı, Rekreasyon Alanı ve Yeme – İçme Alanları sayesinde farklı deneyimler yaşamak mümkündür. Zamanın nasıl akıp gittiğini anlayamayacağınız sanat merkezinde siz de unutulmaz bir deneyim yaşayabileceğinizden emin olmalısınız.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri
İzmir Kültür Sanat Fabrikası’na giriş için müzeler ve rekreasyon alanı şeklinde iki farklı sınıflandırma yapılmaktadır.
Ziyaret saatleri: Müzeler 09.00 ile 21.00 saatleri arasında haftanın her günü hizmet vermektedir. Rekreasyon alanı ise yine haftanın her günü 09.00 işe 23.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Giriş ücreti: İzmir Kültür Sanat Fabrikası’na girişte herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
İzmir Kültür Sanat Fabrikası Ulaşım Bilgileri
Açık adres: Mimar Sinan, Ziya Gökalp Blv. No: 36, Pk. 35220 – Konak / İzmir
Nerde?: İzmir Kültür Sanat Fabrikası, Alsancak Garı’na yaklaşık 100 metre mesafede bulunmaktadır.
Nasıl gidilir?: İZBAN, otobüs ve minibüs seferleri ile bulunduğunuz noktadan Alsancak Garı’na ulaşarak 10 metrelik yürüyüş sonrasında buraya ulaşabilirsiniz. Aracınızla gelmek istediğinizde özel bir otoparkın bulunmadığını da bilmelisiniz.
Ayrıca İzmir’e ulaşım ipuçları için: İzmir Nerede, İzmir’e Nasıl Gidilir? yazımıza bir göz atabilirsiniz.