İzmir Nerede, İzmir’e Nasıl Gidilir?
Ege Bölgesi’nin inci İzmir için detaylı bir ulaşım rehberi hazırlamak istedik. İzmir’e en kısa sürede nasıl gidilir? en yeni yollar nerede? hızlıca bir göz atalım.
Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan İzmir, Türkiye’nin 81 ilinden birisidir. Türkiye’nin nüfus yoğunluğu fazla olan 3. şehri olan İzmir, kültürel, ekonomik ve tarihi açıdan oldukça önemlidir.
Kısa bilgi: İzmir içinde bir gezi planınız varsa; İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize de mutlaka bir göz atın.
İzmir Hangi Bölgede ve Coğrafi Özellikleri
İzmir, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alır. Nüfus yoğunluğu fazla olan 3. şehirdir. 2021 yılından bugüne İzmir’in nüfusu toplam olarak 4.425.789’dur. Yüzölçümü olarak Türkiye’nin 23. büyük ili olarak bilinir. İzmir’in çevresinde Aydın, Balıkesir, Manisa illeri bulunurken, Ege Denizi ve adaları ile çevrilmiştir. Türkiye’nin 7. büyük limanına sahip olan İzmir’in batı kısmında Urla Yarımadası bulunur.
İzmir’in Kaç İlçesi Vardır?
İzmir’in toplam olarak 30 ilçesi vardır. bunların 11’i merkez 19’u ise diğer ilçeler olarak bilinir.
İzmir Merkez İlçeler;
- Narlıdere,
- Konak,
- Karşıyaka,
- Karabağlar,
- Güzelbahçe,
- Gaziemir,
- Çiğli,
- Buca,
- Bornova,
- Bayraklı,
- Balçova.
İzmir Diğer İlçeler;
- Urla,
- Torbalı,
- Tire,
- Selçuk,
- Seferihisar,
- Ödemiş,
- Menemen,
- Menderes,
- Kiraz,
- Kınık,
- Kemalpaşa,
- Karaburun,
- Foça,
- Dikili,
- Çeşme,
- Beydağ,
- Bergama,
- Bayındır,
- Aliağa.
İzmir Nerede?
Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan İzmir, Türkiye’nin 81 ilinden birisidir. Türkiye’nin nüfus yoğunluğu fazla olan 3. şehri olan İzmir, kültürel, ekonomik ve tarihi açıdan oldukça önemlidir. 2021 yılından bugüne İzmir’in nüfusu toplam olarak 4.425.789’dur. Yüzölçümü olarak Türkiye’nin 23. büyük ili olarak bilinir. İzmir’in çevresinde Aydın, Balıkesir, Manisa illeri bulunurken, Ege Denizi ve adaları ile çevrilmiştir. Türkiye’nin 7. büyük limanına sahip olan İzmir’in batı kısmında Urla Yarımadası bulunur.
İzmir’in Nüfusu Kaçtır?
Yüzölçümü bakımından 23. sırada olan İzmir’in yüzölçümü ise 11.891 km2’dir. Km2 başına 369 kişi düşen İzmir’in nüfusu ise 4.425.789’dur. Geçmiş göre İzmir’in nüfus yoğunluğunda artışlar görülmektedir. İzmir nüfusunun % 49.69’unu erkekler, % 50.31’ini kadınlar oluşturmaktadır. İzmir’in nüfusu diğer yıllara göre % 0.7 artış sağlayarak 31.095 kişi daha nüfusuna ekleme yapmıştır.
İzmir’e Nasıl Gidilir?
İzmir’e giderken karayolunu, deniz yolunu, havayolunu ve demiryolunu tercih edebilirsiniz. Sevdiğiniz yolculuk türüne göre bunlardan birini seçerek İzmir’e yolculuk sağlayabilirsiniz. Eğlenceli ve gezerek bir yolculuk yapmak isterseniz eğer deniz yolunu, karayolunu ve demiryolunu tercih edebilirsiniz. Hızlı ve kolay bir yolculuk tercih ediyorsanız eğer havayolunu tercih edebilirsiniz.
İzmir’e Özel Araç ile Nasıl Gidilir?
Uzun ve eğlenceli bir yolculuk tercih ederseniz eğer özel araç ile yolculuk yapabilirsiniz. Özel araç yolculuğu sayesinde İzmir’e giderken yol üstünde birçok görebilir ve keşfedebilirsiniz. İzmir’e yolculuk yaparken kullanabileceğiniz otoyollar arasında İstanbul – İzmir Otoyolu, Kuzey Ege Otoyolu ve Ankara – İzmir Otoyolu bunların arasındadır.
İstanbul’dan İzmir’e özel araç ile yolculuk yapmak isterseniz eğer İstanbul – İzmir Otoyolunu kullanmanız gereklidir. İstanbul – İzmir arası yolculuk süreniz toplam olarak 4 saat 50 dakikadır.
Aydın, Denizli ve Burdurdan İzmire özel araçla yolculuk yapmak isterseniz eğer İzmir – Aydın Otoyolunu kullanmanız gereklidir. Aydın – İzmir arası yolculuk süreniz toplam olarak 1 saat 15 dakikadır.
Ankara’dan İzmir’e özel araç ile yolculuk yapmak isterseniz eğer İzmir – Ankara Otoyolunu kullanmanız gereklidir. Ankara – İzmir arası yolculuk süreniz toplam olarak 7 saattir.
İzmir’e Otobüs ile Nasıl Gidilir?
Uzun ve eğlenceli bir yolculuk sevenlerin diğer tercihi ise otobüs yolculuğudur. Otobüs yolculuğu da en az özel araç yolculuğu kadar eğlencelidir. İzmir’e Türkiye’nin her şehrinden otobüs ile yolculuk yapabilirsiniz. İzmir’e otobüs ile yolculuk yapmak isterseniz İzmir Bornova’da yer alan Şehirlerarası Otobüs terminalini kullanmanız gereklidir. Bulunduğunuz şehirden otobüse binerek Şehirlerarası Otobüs Terminaline iniş yaptıktan sonra şehir içi ulaşımı otobüsler, minibüsler ve taksiler ile sağlayabilirsiniz.
İzmir’e Uçak ile Nasıl Gidilir?
Hızlı ve rahat bir yolculuk yapmayı seviyorsanız eğer uçak yolculuğunu tercih edebilirsiniz. Uçak yolculuğu her zaman hızlı ve rahat bir yolculuk türü olmuştur. İzmir’e uçak yolculuğu yapacağınız zaman kullanacağınız havaalanı İzmir’de bulunan Adnan Menderes Havalimanıdır. Havalimanı çıkışında şehir içi ulaşımını Havaş otobüsleri ve İzban ile sağlayabilirsiniz. Türkiye’nin her şehrinden İzmir’e direkt olarak uçuşlar bulunmaktadır.
İzmir’de Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?
İzmir’de şehir içi ulaşımını otobüsler, minibüsler ve taksiler ile sağlayabilirsiniz. Hızlı bir ulaşım yöntemi tercih ederseniz eğer taksiler bunun için en uygun ulaşım aracıdır.
Otobüs ile ulaşım: 1943 yılında kurulan Eshot ile İzmir’de şehir içi ulaşımını sağlayabilirsiniz.
Metro ile ulaşım: 1989 yılında faaliyete giren İzmir Metrosu ile de şehir içi ulaşımını sağlayabilirsiniz. Hızlı ve kolay bir ulaşım aracı olan İzmir Metrosu ile kolay ve rahat bir ulaşım sağlayabilirsiniz.
Vapur ile ulaşım: 1992 yılından bugüne kadar hizmet veren İzdeniz ile İzmir’de şehir içi ve çevre ulaşımını sağlayabilirsiniz.
İzmir’e Ne Zaman Gidilir?
İzmir’e genel olarak Eylül ve Mayıs aylarında ziyaretler yapılır. İzmir Akdeniz iklimine sahip olmasından dolayı dört mevsim ziyaret edilen şehirler arasında yer alır. Yaz aylarında genel olarak İzmirin beldeleri tercih edilir. İzmir’de ziyaret edebileceğiniz yerlerin arasında Kültürpark İzmir, Tarihi Havagazı Fabrikası, Kadifekale, Spil Dağı Milli Parkı bulunmaktadır. İzmir’e gittiğiniz zaman ziyaret etmeniz gereken bazı yerlerde mevcuttur. İzmir’de ziyaret edebileceğiniz yerler şu şekildedir;
- Urla,
- İzmir Kuş Cenneti,
- Meryem Ana Evi,
- Spil Dağı Milli Parkı,
- Kadifekale,
- Kemeraltı Çarşısı,
- Kültürpark İzmir,
- Kozak Yaylası,
- Bergama Antik Kenti,
- Efes Antik Kenti,
- Tarihi Havagazı Fabrikası,
- Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi,
- Tarihi Asansör,
- Smyrna Antik Kenti,
- İzmir Saat Kulesi.
İzmir’de Ne Yenir?
Modern bir şehir olarak bilinen İzmir’in kendine özgü birçok lezzeti bulunmaktadır. Yöresel yemeklerinden çok sokak lezzetleri ile meşhur İzmir, genellikle sokak lezetleri olarak daha çok anılmaktadır. İzmir’e gelen birçok ziyaretçi tarihi yerleri görmenin yanı sıra sokak lezzetlerini tatmak amacıyla gelirler. İzmir denilince akla gelen yemekler arasında; boyoz, kumru, kokoreç, şevketi bostan gibi birçok lezzet vardır. İzmir’de yiyebileceğiniz diğer lezzetler ise şu şekildedir,
- Zülbiye,
- İzmir Köfte,
- Lokma,
- Elbasan tavası,
- Kabak sinkonta,
- Samsades,
- Bomba,
- Pastiç,
- Yoğurtlu Gopez,
- Sura,
- Gevrek,
- Söğüş,
- Şambali,
- Boyoz,
- Kumru.