Japon Bahçesi Eskişehir
Japon Bahçesi Eskişehir de Sonbaharda batan güneşin ve sarı sarı yaprakların sizi büyülediği bir bahçedir bu, eğer mevsim bahar ise etrafta çimler yeşillenir, çiçeklerle donatılır bu bahçe çeşitli heykeller de vardır bu bahçenin, değişik yerlerinde.
Mesela içinde sekiz katlı göl ve gölcükler kombinasyonun gölden gölcüğe doğru gitti kısımda bir yıkık ev misali yarıda bırakılmış havuzlu bir yapı vardır. İlginç bir bayan heykeli bulunur. hatta en bilinen heykeli cumhuriyet kapısından girince işte o demirlerin hemen arkasında, kapıdan girenleri karşılayan ağzı açık, oturan aslan heykelidir. Eskişehir’in biricik bahçelerinden biri, dilek kuyusunda dilekler tutulan, japon elmalarından ve eriklerinde yenilen, huzur veren bahçe…Eskişehir in en güzel yerlerinden olan japon bahçesini gezerek Japon Bahçe kültürünü yakından görebilir ilkbahar aylarında da Sakura (Japon Kirazı) ağaçlarından oluşan kiraz tepesinde ağaçların açtığı çiçeklerin renk güzelliği içinde dolaşabilirsiniz. Ruhunuzu arındırabileceğiniz, doğal, sakin, huzur verici bir ortam arayanların ideali olabilecek bir yer gizli bir hazine, bu gizli bahçeyi keşfetmeyi sakın unutmayın.
Japonların bitki materyalleri yerine daha çok kaya kum ecicbücüc taşlar kullanarak yaptıkları bahçelerdir. her malzemenin bir kavrama karşılık gelir, taraklanmış kum denizi, ortasındaki büyük kayalarda ada veya adaları sembolize edebilir. Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in Japonya Ankara Büyükelçisi’ne ettiği bir teklif sonrası memnuniyetle karşılanmış bu fikir ve Prof. Fukuhara bu bahçenin çizimini yapmış, sonucuyla da açılmıştır Eskişehir içinde de ülkenin en büyük, dünyanın sayılı bahçelerinden birisi Japon Bahçesi Eskişehir Sazova’da kurulmuştur.2010 yılının, Türkiye ve Japonya arasında imzalanan protokol gereği “Türkiye’de ’Japon Yılı’ ilan edilmesi vesilesiyle, Bilim Sanat ve Kültür Parkı içinde, 22 dönümlük alanda yapılan ve projesini Osaka Sanat Üniversitesi’nden Prof. Masao Fukuhara’nın hazırladığı Japon Bahçesi, Eskişehir’ e ayrı bir zenginlik veriyor. Japon bahçesi içerisinde; İçerisinde gölet, köprüler, yeşil alanlar, yürüyüş yolları, şelale, amfi tiyatro, çok sayıda ağaç ve varandalar bulunmaktadır. Gezinti sırasında tüm bahçe baştan aşağı gezilmelidir. Burada yorulmanız durumunda oturup bir şeyler içebileceğiniz cafe de bulunmaktadır.
Bahçe özellikle ilkbahar dönemlerinde gitmeniz önerilmektedir. Burada bulunan Japon Kiraz’ı isimli ağaçlar özellikle bu aylarda etrafa güzel kokular saçmaktadır. Bu mevsimde park içindeki tüm ağaçlar çiçek açar, kuşlar ve diğer hayvanlarla park büyük bir canlılığa kavuşur. Ortasında ada bulunan bir göletin olduğu “Chisen Kaiyushiki” stilinde inşa edilen bahçede, doğa motiflerini oluşturan tepeler, şelale, seyir terasları, köprüler ve göl kenarı verandaları bulunuyor. Ayrıca bahçede su yerine taş ve kumların kullanıldığı “Karesansui” meditasyon alanı ve Japon çay evleri yer alıyor. e bahçeler şekillendirilirken üç temel prensibe dikkat edilmektedir. Bunlardan ilki bahçenin doğanın minyatürü olarak tasarlanmasıdır. İkincisi sembollerle varlık ve düşüncelerin ifade edilmesi, üçüncüsü de tasarlandığı bölgeyle uyum içinde olmasıdır. Japon Bahçesi de, etrafında şekillendiği bu üç felsefe doğrultusunda yer yüzünün pek çok farklı kentinde düzenlenen bir turizm fikridir.
Japon Bahçesinin Temel Unsuru İnanç’dır.
Ülkeye zenin nüfuz etmesiyle bahçe ifadesi tamamen soyutlaşmaya başlamıştır. Japon bahçelerine girip dolaşıp çiçek toplayıp piknik yapamazsınız. Bir resim mantığı yatar ki temelinde sadece oturup bakabilirsiniz. Mentalitesi “insan ancak sakin ortamda düşünebilir” olduğundan kuru ve sade olması esastır, düşündürtmeye yönelik bir amaç güder. Bazen sadece bir kaya parçası ve kumlardan, bazen de bilinen taş ögeler ve envai çeşit bitkilerden oluşanları görülür. İstanbul’da bir örneği baltalimanın da vardır.
Japon Bahçesi Nerede, Nasıl Gidilir ?
Adres: Japon Bahçesi, Sazova Mh. / Eskişehir
Nasıl Gidilir?: Semt/Mah. olarak Sazova Mh. ve Tepebaşı ilçesine bağlıdır. Karlıtepe Caddesi üzerinde inildiğinde bahçe görülecektir. Giriş için her hangi bir ücret ödenmemektedir. Kamuya açık, ücretsiz ve harika özelliklere sahip olan bu parkı görmeden Eskişehir turunuzu sonlandırmayın.
Japon Bahçesi Resimleri