Kadifekale | Nerede, Nasıl Gidilir? Ziyaret ve Giriş Ücreti
İzmir’in simgelerinden biri olan kadifekale’yi kaleme aldık bu yazımızda. kadifekale nerede, giriş ücreti var mı? ve buranın tarihini tek tek inceleyeceğiz sizlerle beraber. Birçok imparatorluklardan izler bulunduran Kadifekale İzmir’e yolunuz düşerse tarih kokan havası ve bakmaya doyamayacağınız manzarası ile mutlaka görmeniz gereken yerlerden bir tanesi.
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Kadifekale Hakkında Tarihi Bilgiler
M.Ö. 541 yılında Persler ve Lidyaylılar arasındaki savaşta Perslerin galip gelmesiyle m.ö.334’e kadar ege bölgesine İyon yerleşimi devam etmiştir. İskender’in Anadolu’ya çıkışı ve pers egemenliğinin bitmesi üzerine bölgede Helenistik dönem başlar ve m.ö. 134 de biter. Helenler beraberlerinde kendi şehirleşme projelerini uygular.
Böylece Helenlerin istediği, Dönemin büyük şehirleri olan Efes, Bergama, Rodos, İskenderiye gibi büyük ticaret ve liman şehridir. Büyük şehir için büyük alana ihtiyaç vardı. Bu şehrin eski İzmir’de kurulması hem konum ile hem de alanın küçüklüğünden dolayı imkansızdı. Bundan dolayı İskender yeni yer olarak, bugün Kadifekale olarak bilinen Pagos tepesi ve çevresine yeni şehri kurmayı düşünür.
Bir rivayete göre İskender Pagos’da(Kadifedağı) gördüğü rüya üzerine yeni şehri buraya kurmaya karar vermiştir. İskender’in ölümünden sonra generaller arasında ki ikilik nedeniyle proje bir süre askıda kalır. Generaller arasındaki savaşı Lysimachos kazanması sonucu yeni İzmir’in kuruluşunu tamamlanır.
Şehri Pagos tepesinde kurmaya başlar. Kadifekale, imparatorluklar arasında sık sık el değiştirdiğinden terkedilmiş ve zamanla harabeye dönmüştür. 18.yy da Kadifekale tekrar yerleşime açılır ve günümüze kadar gelir.
Günümüz ve Sonrası Kadifekale
Tepekule’deki bulunan eski İzmir dışında, kentin Pagos’da yeniden kurulduğu alandır. Şehrin güneyinde 186 metre yükseklikteki bir tepe üzerindedir. İzmir’i ve Körfezi kuş bakışı izleyebilirsiniz. Bizans dönemine ait sarnıçların, İskender tarafından yaptırılan surların, General Lysimachos tarafından yaptırılan kale ve Kadifekale içindeki mescidin restorasyon çalışmaları yapılmaktadır.
Çevresinde kentsel dönüşüm yapılmaktadır. Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yıkım alanında ağaçlandırma yapılıyor. Yapılan kazılarda 16.000 kişilik Antik Roma Tiyatrosu ve Agora semti ile Kadifekale arasında tünel bulunmuştur.
Ayrıca ünlü gezgin Evliya çelebi eserinde Kadifekale Mescidinden bahsediyor. Evliya Çelebi mescitle ilgili tarihi miladi 1308 yılı olarak veriyor. Ve yaptıranın da İzmir Kadısı Ahmed oğlu İlyas’ın yaptırdığından bahsediyor. Araştırmalar Evliya Çelebi’yi doğrulamaktadır
Yakınlarda Gezilecek Yerler
Buraya kadar gelmişken Kemeraaltı Çarşısına uğrayıp alışveriş yapmanızı, zamanınız varsa Çukur Hamamı ve Buca Protestan Baptist Kilisesini ziyaret etmenizi ayrıca öneriyoruz.
Biz ilk günümüzde biraz daha sahil kısmını gezdiğimiz için buraları 2. günde uzun uzun gezme fırsatı bulduk. Eğer günübirlik gelmeyi düşünüyorsanız “İzmir’de Gezilecek En Güzel 10 Yer” yazımıza göz atabilir ve kendinize özel bir rota oluşturabilirsiniz.
Kadifekale’ye Ulaşım ve Giriş
Giriş ücretsizdir.
Konak’tan gelecek ziyaretçiler; Konak Bahribaba Hareket Merkezinden 33 numaralı otobüse binerek ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Bornova’dan yola çıkacak olan ziyaretçiler ise İzmir metro Konak istasyonuna gelip 33 numaralı otobüse binerek ulaşımlarını gerçekleştirebilirler.
Fahrettin Altay üzerinden ulaşım yapacak olan kişiler önce 10, 169, 554 numaralı otobüslerle Konak’a daha sonra 33 numaralı otobüse binmelidir.
Gaziemir’den ulaşım için 152 numaralı otobüse binip Konak’a gelmeli ve Bahribaba hareket merkezinden 33 numaralı otobüse binmelisiniz.
Bunun dışında kendi özel hususi aracınızla da ulaşımınızı yapabilirsiniz.