Karagöl Gezisi / İzmir
Tüm İzmir’ i tepeden görebileceğiniz, havası tertemiz, şehirden uzak bir göl : Karagöl. Çoğu İzmirlinin bile sadece adını bildiğini bu göl Yamanlar Dağı’nın zirvesinin hemen altında kalan düzlükte yer almakta. Karagöl, hafta sonu gezileriniz için adete biçilmiş kaftan. Şehirden kaçıp doğa yürüyüşü ve piknik yapmak isteyenler için eşsiz bir yer olan Karagöl her mevsim güzel ama ilkbaharda ayrı bir güzel. Gelip görün, bu manzara içerisinde ciğerlerinizi temiz hava ile doldurun.
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Mini bir krater gölü olan Karagöl’de kartpostal niteliğinde o kadar güzel manzaralar var ki ruhunuz huzur buluyor. Gölün çevresinde piknik yapmak için birçok masa da mevcut. Ayrıca Karagöl’ün çok güzel bir suyu var. Yanınızda birkaç şişe getirip doldurmanızı tavsiye ederim. Yalnız Karagöl’de yüzen ördeklere dikkat edin, onları korkutmayın. :)
Karagöl kendine mitolojide yer edinmiş bir göldür. Milattan önce 600 yıllarında yaşadığı söylenen Tantalos, Zeus ile bir insan Plutonun çocuğuydu. İfade edilenlere göre İzmirli Kral Tantalos Manisa’ya uzanan Spilios dağında Frigya halkı ile birlikte yaşayıp devleti yöetirdi. Tantalosun daha sonra Yunanistan’ a gider ve Paleppones Yarımadasına ismini verir. Ve Tantalos, tanrıların sofrasına oturabilen tek kişiydi.
Ancak ne yazık ki Olimpos tanrılarının hışmına uğradı ve kendisine ağır ceza verildi. Tantalos’a verilen ceza, dünyanın her yerinde Tantalos işkencesi olarak bilindi. Zeus, Tantalos’u yer altı ülkesinde sonsuza dek açlık ve susuzluğa mahkum etti.Tantalos daha sonra, Spilos Dağı’ndan atılarak Hades’ e gönderildi. Atıldığı yarık daha sonra Tantolos Gölü’nü oluşturdu. Bu göl “Karagöl” ’dür.
Mitolojideki efsaneden başka olarak bir de Anadolu rivayetleri vardır. Bu gölde yaşayan bir çoban, zengin bir ağanın kızına aşık olur. Bunu öğrenen ağa, öncesinde bu duruma çok kızsa da daha sonradan kızının durumuna dayanamaz ve kalbi yumuşar. Ancak çobanı sınamaya karar verir. Çobana içi açılabilen bir baston verir ve içini altın ile dolduruşa kızıyla evlenebileceğini söyler. Çoban bastonu alır ve koyunlarını Karagöl civarında gütmeye devam eder.
Git gide koyunları çoğaltıp satar ve buralardan gelen altınlarla da bastonu biriktirmeye başlar. Koyunlardan bir tanesi, bir gün gölüm kenarından boğulma tehlikesi geçirir. Çoban ne yaptıysa koyun Karagöl’ün kenarından ayrılmamış. Daha sonra elindeki bastonu koyuna fırlatmış ve baston göle düşüp derinliklere giderek kaybolmuş. Bu olay üzerine ağa kızını çobana vermez ve çoban Karagöl’ ü terk eder. Aradan geçen 30 yıl sonra Menemen civarında yaşlı birinin dükkanına uğrayan çoban, dükkandaki adamın baston biriktirdiğini görür. Bastonlar arasında kendi bastonunu hemen tanıyan çoban, emin olmak için bastonunu satın alır. İçini açtığında altınları görür ve üzüntüsünden Karagöl’e gidip bastonu da altınları da oraya atar.
Hem mitolojide hem de Anadolu efsaneleri arasında kendine yer bulacak kadar özel bir yer olan Karagöl’e gelmek sizin elinizde. :) Gelirken fotoğraf makinanızı getirmeyi unutmayın. Böylelikle bilgisayarınızda ve cep telefonunuzda kullanacağınız duvar kağıdı resimlerini kendiniz çekebilirsiniz.
Karagöl’de Ne Yenir ?
Burada bir Karagöl Restoran mevcut. Lezzeti de gayet yerli yerinde. Ancak fiyatlar orta derece. Köy kahvaltısı yapabilir, barbekü keyfinizin tadını çıkartabilir ya da sulu yemekler yiyebilirsiniz.
Sağlığınız açısından tavsiye edilmese de sevenleriniz olabilir. Bu restoranda nargile çeşitleri de bulunmaktadır. Çeşit çeşit aromalarda içebileceğiniz nargileler mevcut.
Karagöl’de Nerede Konaklarım ?
Karagöl yakınlarında konaklayabileceğiniz bir yer yok. Size tavsiyem bu harika yere kadar gelmişken burada çadır kurmanız. Çadır için günlük 10 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Ancak bu para bu muhteşem doğa için devede kulak misali bir değer.
Karagöl Giriş Ücretleri ?
Ücretlerin Güncelleme Tarihi: 01.01.2024
Araçla Giriş : 70 TL
Yayalar İçin Giriş : 30 TL
Karagöl’e Nasıl Gidilir ?
Adres : Karagöl Kır Mh. , Pk: 35670 – Menemen / İzmir
Karşıyaka Tarafından Gidiş : İlk önce Yamanlar Koleji’ne gelmeniz gerekiyor. Yeni Girne Bulvarı’nın bitişinde buraya geliyorsunuz. Kolej ise yolun en sonunda kalıyor. Hiçbir yöne sapmadan düz gidin, çiftlik hayvanlarının olduğu bir yerden geçeceksiniz. Daha sonra da dağdan yukarı doğru viraj şeklindeki yola devam ediyorsunuz. Yaklaşık 15 dakika sonra karşınıza büyük bir piknik alanı çıkıyor. Buradan da 45 dakika boyunca yol aldıktan sonra nihayet Karagöl gözüküyor. Yeşilliklerin arasından geçerek Karagöl’ e ulaşabilirsiniz.
Çanakkale Yolu Üzerinden Gidiş : Çanakkale yolundan ilerlerken Örnek Köy tabelasını görüp saptıktan sonra 25 kilometre gidip Karagöl’e varabilirler. Konum bilgisi için tıklayın.