Kariye Müzesi Gezisi – Fatih / İstanbul
Kariye Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken İstanbul’daki en önemli müzelerden biridir. Kariye müzesi nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti nedir bir göz atalım. İlk önce belirtmeliyim ki buraya devamlı bir ziyaretçi sirkülasyonu vardır. Kariye Müzesi’ ne ziyaretçilerin bu kadar rağbet etmesinin sebeplerinden biri de, tabi ki tarihçesidir. Kariye Müzesi Bizans döneminde kilise, Sultan Fatih’in İstanbul’u fethinden sonra cami olarak kullanılmıştır.
Kariye müzesi m.s. 6 yy. kadar giden bir geçmişe sahiptir. İlk kilise olarak dizayn edilerek yapıldığında etrafında manastır kompleksi oluşturan birçok yapılar yapılmıştı. Bu yapılar zamanla yıkılarak günümüze ulaşamamıştır.
Kariye Müzesi Tarihi
Manastır olarak 534 yılında Justinianus döneminde Aziz Teodius tarafından inşa edilmiştir. Onbirinci yüzyıla gelindiğinde ise I.Aleksios’un kayınvalidesi Maria Dukaine tarafından yeniden inşa edilmiştir. 1204-1261 yılları arasındaki Latin istilasında zarar gören manastır, Teodor Metokhites tarafından 14. Yüzyılda onarılmıştır. Dış Narteks ve Parekklesion manastıra eklenmiştir. Parekklesion’ u kendisi için eklemiştir. Şuanda da mezarı müzenin girişinde mermer bir taşla belirlenmiş olan yerdedir. Kariye, Naos, kuzey taraftaki iki katlı ek yapı, İç Narteks, Dış Narteks ve güney taraftaki Mezar Şapeli (Parekklesion ) ile beş ana mimarı birimden oluşmuştur. Mevcut kilisenin ana yapısı, kubbe ile örtülü kısaltılmış planlı bir yapıdır. Kubbe, kiborion şeklinde dört adet paye ile taşınır. Yüksek kasnaklıdır. 16 uzun pencereyle iç mekana bol güneş ışığının girmesi sağlanır. Kuzeyde bitişiğindeki ek yapının alt katının hazine binası, üst katının ise Metokhites’ in kütüphanesi olma ihtimali yüksektir. Dış Narteksin güney batısında daha önce çan kulesinin olduğu bölümde bugün minare yeralmaktadır. Kilisenin ana mekanı (Naos) 10.5#15 mt. ölçülerindedir. Ana mekan zemin ve duvarları mermer kaplıdır. Beyaz renkli ve gri damarlı olan mermerler kariyenin süslenmesinde oldukça yoğun olarak kullanılmıştır. Bundan başka Kuzey Afrika, Eğriboz adası, Afyon gibi değişik yerlerden getirilen Porfir, antik yeşil, oniks, kırmızı, sarı ve pembe renkli damarlı mermerlerle zengin bir görünüm elde edilmiştir. Kariyedeki mermer işçiliği, Ayasofya’ daki mermer işçiliği kadar kaliteli olsa da zengin mozaik ve fresko tekniğiyle yapılan resimlerin arasında göze batmamaktadır.
Manastırın önemi, Bizans İmparatorluğu’nun sarayı ve devlet idare merkezini Haliç kıyısında, surlara yakın olan Blackhernai Sarayı’ na taşımasıyla artmıştır.( Edirnekapıda ki surların dibinde olan Tekfur sarayı).
1296′ daki büyük depremden sağlam olarak çıkmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden 58 yıl sonra 1511 yılında Sultan II. Beyazıd sadrazamlarından Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürülmüştür. Bu dönüştürmede duvarlar üzerindeki mozaik ve freskler sıva ile kapatılmıştır. Cami olarak yapıya yalnızca köşesindeki minare ve içeride güneydoğusunda ki mihrap eklenmiştir. Yapının orjinallığı korunmuştur.
20. yüzyılda bu cami kapatılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’ ndeki enstitüler tarafından depremlerden zarar görmüş, mozaik ve freskleri sıva altlarında kalmış bu yapının restorasyonu için sponsorluk verilmiştir. 1948’den 1958’e kadar süren bu çalışmalardan sonra mozaik ve freskler ortaya çıkarılarak restore edilmiştir. 1958 yılında Kariye Müzesi adı altında açılarak günümüze kadar gelmiştir.
Etrafındaki evler de genelde eski İstanbul cumbalı evleri tarzında restore edilmiştir. Hemen yan tarafında yatılı kalmak için gelen yerli ve yabancı turistler için Kariye Oteli hizmet vermektedir. Bu otelde yemek yemek isteyenler içinde hizmet bulunmaktadır. Müzenin etrafındaki dükkanlardan hediyelik eşyalar ya da kartpostallar satın alabilirsiniz. Müze gezisinde yorulanlar, soluklanmak için müzenin karşısındaki çay bahçesinde Türk kahvesi içerek keyif yapıp yorgunluk atabilirler.
Kariye Müzesi Çalışma Saatleri Ve 2024 Giriş Ücreti?
Kariye müzesi çarşamba günleri hariç her gün 09.00- 16.30 saatleri ziyarete açıktır.
Giriş ücreti: Geçici olarak kapatılmıştır.
Adres: Ayvansaray mah. Kariye Cami sok. No:26 – Fatih / İstanbul
Telefon: 0212 6319241
Kariye Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Kariye müzesi İstanbul’un merkezi sayılan Edirnekapı’ da bulunduğundan, ulaşım her taraftan çok rahat bir şekilde sağlanır. İstanbul’daki diğer müze ve yerlere de yakın olduğundan gezi programlarına çok rahat bir şekilde katılmaktadır.
Kariye müzesine gidebilmek için önce Edirnekapı’ya gelmelisiniz. Avcılar – Beylükdüzü metrobüs hattından faydalanarak Edirnekapı’ya gelebilirsiniz.
Taksim tarafından gelirken Taksim – Edirnekapı otobüs hattını kullanabilirsiniz. Arnavutköy-Beşyüzevler tarafından gelirken Selamıcedid- Topkapı tranvay hattını kullanabilirsiniz.
Asya yakasından gelirken şehitlikten geçen ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz. İstanbul’ un her yerinden Edinekapı’ya ulaşım rahatlıkla sağlanır. Edirnekapı’daki caddeden tabelalarla Kariye Müzesi’ ne ulaşabilirsiniz. Caddeden 100 mt. içeride , surlardan ise 50-60 mt. alt taraftadır.
Not: Bulunduğu alan araç trafiğine kapalıdır. Araçla gelenler için müzeye gelmeden otopark alanları bulunmaktadır. Konum bilgisi için tıklayın.
Hazır Fatih’e kadar gelmişken, Fatih gezilecek yerler için oluşturduğumuz gezi listemize göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım. :)