Kasımiye Medresesi, nerede olduğu en çok merak edilen yerlerden bir tanesi olmasının yanı sıra Mardin geziniz esnasında sizi en çok etkileyecek olan mekanların başında gelir.
Mezopotamya ovasına karşı inşa edilmiş oldukça özel bir yapı olan bu medrese kendi döneminin en önemli ilim yuvalarından bir tanesiydi.
Günümüzde turistik bir alan olarak tercih edilen Kasımiye Medresesi zaman zaman dizi ve filmlerde plato olarak ta kullanılmaktadır.
Kısa bilgi: Doğu bölgesinin taçsız kralı Mardin‘e kadar gelmişken, buradaki kısıtlı zamanınızı eşsiz kılacak; Mardin gezilecek yerler listemizi de mutlaka bir göz atın.
Medresesinin Videosu
Daha fazla video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
Kasımiye Medresesi Hakkında Tarihi Bilgiler

Kasımiye Medresesi, inşaatına Artuklular döneminde başlanan ve Akkoyunlu sultanlarından Cihangiroğlu Kasım döneminde tamamlanan bir bilim yuvasıdır.
Yapımı 1457 başlayan medresenin 1502 yılında tamamlandığı bilinmektedir. Mimari olarak bölgenin adeta vazgeçilmezi haline gelen kesme taşlarla tasarlandığı görülmektedir. İki katlı ve açık avlulu olan Kasımiye Medresesi eyvanların da yer aldığı bir forma sahiptir.
Kasımiye Medresesi’nde mescit ve ders işlenen küçük odacıklar bulunmaktadır. Medreseye girdiğinizde sol tarafta kalan mescidin tam zıttı noktada asıl yapılar sizi bekler. Sağ kısımda büyük bir avluya açılan kapıda sizi bekleyen büyükçe bir havuz vardır. Bir medresede havuzun neden kullanıldığını düşündüğünüzde ise mistik ve bir o kadar da etkileyici bir hikâye karşılar sizi.
Kasımiye Medresesi Havuzu
Kasımiye Medresesi’nde bulunan havuz aslında insanın ana rahmine düşüşünden mahşer günündeki anına kadarki hikâyeyi ele alır.
Suyun ilk döküldüğü yer çocuğun ana rahmine düşüşünü simgeler. Bir sonraki safhadaki küçük alan çocukluğa işaret eder. Eyvan içerisinde yer alan uzun alan ise insanın uzun hayat hikayesini konu alır. Suyun akıp gittiği küçücük delik ise ölümdür.
Büyük havuz ile bağlantıyı sağlayan uzun ve dar yol insanoğlunun en zorlu yolculuğu olan Sırat Köprüsü’nü simgelemektedir. Medresenin tam ortasındaki büyük havuzsa mahşer yerine işaret eder.
Duyan herkesi kendine hayran bırakan bu hikâye aslında Kasımiye Medresesi’nin tek ilgi çekici yanı değildir. Çünkü derslerin işlendiği odalar ve duvardaki kan lekesi dahi insanı kendine hayran bırakır.
Derslikler
Kasımiye Medresesi, dönemin en önemli ilim yuvalarından bir tanesidir. Nitekim El Cezeri’nin Fil Saati ve diğer pek çok bilimsel çalışmaya dair bilgiyi medresede bulmanız mümkündür. Ancak medreseyi farklı kılan bir noktası da devasa giriş kapısına rağmen küçücük derslik kapılarıdır.
Derslik kapılarının böylesine küçük olması geçmişte insanların cüce olduğu düşüncesini akla getirir. Ancak durum bundan çok farklıdır. Fen bilimlerinin yanı sıra dini anlamda da eğitimin verildiği medrese dersliklerde Kur’an ve saygın hocaların yer aldığı bir yerdi.
Kapıların küçük tasarlanması öğrencilerin her girişte saygıdan eğilmelerini sağlamaktı. Hem kitaba hem de hocaya saygı her seferinde ortaya konmuş olurdu.
Asırlık Kan İzleri
Sultan Kasım tarafından inşa edilen bu medrese banisinin adını ve kanını taşır. Kasım’ın öldürülmesi sonrasında kardeşi tarafından tutulan yas ve kanlı gömleğinin duvara çalınması sonrasında kan izinin duvara işlediği ve asırlar boyunca burada kaldığı görülür.
Kimilerince bir efsane olsa da duvarda yer alan kan lekeleri her üzerine su döküldüğünde sanki ilk günkü gibi kıpkırmızı renk alır.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti: 2023
Giriş ücreti: Kasımiye Medresesi, giriş kişi başı 10 TL’ dir. Çok uzun yıllar medreseyi korumak ve güzelleştirmekle sorumlu bir ailenin katkısıyla bugünlere taşınan Kasımiye Medresesi günün her saati gezebileceğiniz bir yerdir.
Ziyaret saatleri: 08:00 ile 17:00 arasında olsa da yaz aylarındaki yoğunluk nedeniyle hava karardığında dahi medreseyi gezmek mümkündür.
Kasımiye Medresesi Ulaşım Bilgileri
Adres: Cumhuriyet, 1711. Sk., Pk: 47100 – Artuklu / Mardin
Nerede?: Kasımiye Medresesi, Mardin’in merkezi bir noktasında yer alsa da özel araçla ulaşabileceğiniz bir noktadadır.
Nasıl gidilir?: Yürüyerek ya da toplu ulaşımla gidemeyeceğiniz medreseye Diyarbakır istikametinden Eski Mardin istikametine doğru ilerleyerek ulaşmanız mümkün.
Yeniyol olarak adlandırılan yolu kullanarak 21 Kasım Şehir Stadyumu’nu geride bıraktıktan sonra İtfaiye Merkezi’nin karşısında bulunan yola sapmalısınız. Sağınızda kalan yokuş aşağı yolu takip ettiğinizde Medreseye ulaşmanız mümkündür.
Otopark: Medrese çevresinde aracınızı parke ederek bu mistik ve tarihi yapıyı keşfe çıkabilirsiniz. Otopark bulunmasa da burada aracınız için uygun alanlar olduğunu bilmelisiniz.