Tarihte çok önemli yeri olan Kastamonu ilimizin doğal güzelliklerinden bir önceki yazımızda bahsetmiştik. Şimdi ise; Kastamonu’da Tarihi ve Turistik En Meşhur 10 Yer listemiz ile karşınızdayız.
Kastamonu’da Tarihi ve Turistik Yerler
Bu yazımızda Kastamonu merkezde bulunan en meşhur tarihi ve turistik yerlerinden bahsedeceğiz. Kastamonu da tarihi ve turistik pek çok konak, han, türbe de mevcut bunlara da hızlıca bir göz atacağız.
1- Kastamonu Kalesi

Kastamonu Kalesi şehrin sembol iki anıtından birisi. 2. yüzyılda Bizans Döneminde Komnenoslar Sülalesi tarafından 112 metre yükseklikte ilk inşası yapılmıştır. Şuan görünen Kule ve Burçlar ise Candaroğuları ve Osmanlı Döneminde yapılmıştır.
Şehrin tam tepesinde, kayaların üzerinde yapılan kaleden şehri seyretmenin keyfi bambaşka.
2- Kastamonu Saat Kulesi

Abdurrahman Paşa, şehre saat alınması için Vilayet Meclisi ve Belediye Meclisi’nden karak alır. Bu karardan sonra üvreti Belediyeden karşılanmak üzere İstanbul’a saat siparişinde bulunulur ve Saat Kulesi’nin temeli 26 Ağustos 1885 tarihinde atılır. Saat 2002’de küçük bir tadilattan geçmiştir ve şuan görevine devam etmektedir.
Kalenin tam karşısında bulunan Saat Kulesi, şehri kucaklamanız için size güzel bir imkan sunuyor. Merdiveneleri biraz yorsa da dinlenmek için zirvede bir cafe bulunuyor.
3- Nasrullah Cami

Nasrullah Cami, Osmanlı İmparatorluğu’nun Kastamonu’da inşa ettiği ilk anıtsal eserdir. 1506 yılında köprü ve şadırval ile birlikte Nasrullah Kadı tarafından yaptırılmıştır. Tarihte pek çok önemli olaya şahitlik eden Cami Milli Şairimiz M.Akif ERSOY’un milli mücadeleyi destekleyen konuşmalarını yaptığı yer olarak da bilinmektedir. Kastamonu’nun en büyük camisi özelliğini taşıyan cami şehrin merkezinde bulunmaktadır.
Nasrullah meydanında meşhur “Kel Simit” yemeden dönmeyin.
4- Pompeipolis Antik Kenti

Pompeiopolis Antik Kenti, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde bulunur. Uzmanlar ve arkeologlar tarafından Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma’nın bir benzeri olarak nitelendirilen Pompeiopolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları halen devam etmektedir.Diğer bir adı Zımbılı Tepesi olan antik kentin gün yüzüne çıkması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen kazı çalışmalarını Kastamonu Arkeoloji Müzesi gerçekleştiriyor.
5- Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi

Hababam sınıfının meşhur yazarı Rıfat Ilgaz Cide sevdalısıdır. Bu yüzden Cide’de Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi bulunmaktadır. Rıfat Ilgaz’ın vefatından sonra onarılan ve müze olarakta kullanılan evde Rıfat Ilgaz Eserleri yanı sıra kullandığı kişisel eşyaları da sergilenmektedir. Her yıl çok sayı da yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği müzeye yolunuz düşerse muhakkak ziyarette bulunun.
6- Kastamonu Arkeoloji Müzesi

Kastamonu Arkeoloji Müzesi, 1914 – 1917 yılları arasında İttihat ve Terakki Cemiyeti Binası olarak inşa edilmiştir. Planı Mimar Kemallettin Bey tarafından çizilmiştir. Belirli dönemlerde İstiklal Mahkemesi, Türk Ocağı ve Parti binası olarak hizmet vermiştir. 1925 yılında M.Kemal ATATÜRK Şapka ve Kıyafet İnkılabı ile ilgili nutkunu burada söylemiştir.
7- Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi

31 Ekim 2008 tarihinde geçmişe bir başka açıdan ışık tutan kapsamlı bir kompleks olarak açıldı. İçerisinde Cumhuriyet Evi, Şapka ve Dantel Müzesi, Atatürk Sergi Salonu, Bebek Evi ve Resim Galerisi yer almaktadır.
8- Eflanili Konağı

Hepkebirler Mahallesi Eflanili Sokağı’nda yer almaktadır. 1910 yılında Eflanili ailesi tarafından inşa ettirilmiş olup halen Kastamonu’nun yöresel yemeklerinin sunulduğu restoran olarak hizmet vermektedir. Kastamonu’ya özgü Etli Ekmek favorimiz.
9- Kurşunlu Hanı ( İsmail Bey Hanı )

Kastamonu merkezinde Attarlar Çarşısı mevkiinde bulunmaktadır.Candaroğlu İsmail Bey tarafından 1460 tarihinden önce yapılmıştır. Kurşunlu Han asırlar boyunca ticaret merkezi olarak hizmet vemiştir. Handa giriş kısmından bazı bölgeler ahır olarak kullanılmış olup üst katta iste 29 tane oda bulunmaktadır.
10- Cem Sultan Bedesteni

Kastamonu Cem Sultan Bedesteni, Kurşunlu Han yanı Terziler Çarşısı olarak bilinen mevkiidir. Fatih Sultan Mehmet Han’ın M.1469 yılında Kastamonu Sancak Beyliği görevine gönderdiği oğlu Şehzade Cem Sultan tarafından yaptırılmıştır. 1800’lü yılların başlarında geçirdiği yangın nedeni ile halk arasında Karanlık Bedesten olarak adlandırılmıştır. 1970 yılında büyük bir yangın geçiren bedesten, 2005 yılında restore edilerek hizmete açılmıştır. Günümüzde restoran olarak hizmet verilmektedir.
Kastamonu’da Tarihi ve Turistik En Meşhur 10 Yer listemizin sonuna geldik Ama üzülmeyin Kastamonu’da gezilecek yerler için oluşturduğumuz efsane bir gezi yazımız var ki çok beğeneceğinize eminiz. Bu gezi yazımızı da okumadan geçmeyin.
1 Yorum
ÖDEVİM İÇİN BU NLARI KOPYALAYABİLİRMİYİM