“Lefkoşa’da Gezilebilecek Yerleri” tamamladığımızı düşündükten sonra rotamızı “Gazi Mağusa’da Gezilecek Yerlere” çevirdik. Gazi Mağusa’da da bu kadar gezilebilecek yer olduğunu tahmin etmemiştik. Açıkçası beklediğimizden daha fazla zaman burada kaldık ama elbetteki değdi.
1 -Kapalı Maraş
Sanki bir film setindesiniz ve terk edilmiş bir şehir sahnesini çekiyorsunuz hayal edin. İşte Kapalı Maraş öyle bir yer. 1974 Barış Harekatında el geçirdiğimiz bölgede ne Rumlar ne de biz yaşıyoruz. Bir zamanların en popüler turistik alanı artık yasaklı bölge. Giriş çıkışlar yasak ve sadece bir kaç bina dışında bakım yapılan alan yok. Her şey bırakıldığı gibi.
2- Lala Mustafa Paşa Cami (St. Nicholas Katedrali)
Cami aslında Lüzinyanlar döneminde 1286–1312 yılları arasında inşa edilen ve adını adandığı Aziz Nicholas’dan alan St. Nicholas Katedrali’dir. Osmanlılar Gazi Mağusa’yı ele geçirdikten sonra da bu katedral orijinal şekli bozulmadan sade bir minare eklenerek camiye dönüştürülmüş ve 1571’de Gazi Mağusa’yı alan Osmanlı komutan Lala Mustafa Paşa’nın adı verilmiştir. Cami, Namık Kemal Meydanı’nda yer alır.
3- Namık Kemal Müzesi
Venedik Sarayı’nın bahçesinde yer alan eski bir zindan olan müze, 1873’de ünlü Türk şair, gazeteci, oyun yazarı, bürokrat ve Genç Osmanlıların lideri Namık Kemal burada hapsedildiği için onun adıyla anılmıştır. Zindanın tek kapısı sarayın bahçesine açılır ve bugün müzede Namık Kemal’in oradaki günlerini betimleyen bir düzenleme ve eşyalar sergilenmektedir.
4- Othello Kulesi
14.yüzyılda Gazi Mağusa Limanı’nı korumak amacıyla Lüzinyanlar tarafından yapıltırılmıştır. Daha sonra Venedikli Nicola Foscari tarafından restore edilmiş ve güçlendirilmiştir. Kulenin girişinin üstünde Aziz Mark(St. Mark)’ın Aslanı, Nicola Foscari ve 1492 tarihini gösteren kabartmalar vardır. Kule ismini Shakespeare’in ünlü eseri Othello’dan almış ama aynı zamanda bu esere de ilham olmuş ve dünya çapında ün kazanmıştır.
5- Salamis Harabeleri
Gazi Mağusa şehrinin 8 km kuzeyinde yer alan antik Salamis şehri Bronz Çağı sonlarına doğru Anadolu ve Yunanistan’dan Kıbrıs Adası’na göç edenler tarafından kurulmuştur. Şehir, istilalar ve akınlarla harabeye dönmüş olsa da bu harabeler Salamis şehrinin geçmişte yaşadığı ihtişamı hala yansıtmaktadır. Salamis Harabelerinde Forum, Roma Jimnastik Salonu (Gymnasium), Roma Tiyatrosu, Agora (Pazaryeri), Zeus Tapınağı ve Salamis krallarının mezarı bulunmaktadır.
6- Sinan Paşa Camii (St. Peter ve Paul Kilisesi-İkiz Kiliseler)
Burası aslında 1358 yılında zengin bir tüccar tarafından St. Peter ve St. Paul’un anısına yaptırılan ikiz kiisedir. Osmanlıların Gazi Mağusa’yı almasından sonra 1571 yılında Camiye dönüştürülmüştür. Caminin avlusunda 1730 yılında Fransa büyükelçiliği yapmış ve 1730’da Gazi Mağusa’da vefat etmiş ünlü Osmanlı diplomatı Çelebi Mehmet Efendi’nin mezarı bulunmaktadır.
7- St. Barnabas (Aziz Barnabas) Manastırı
Kıbrıs Adası’nda Hıristiyanlığın yayılmasını sağlayan azizlerden biri olan Kıbrıslı St. Barnabas adına yapılan bu manastır, bugün içerisinde yer alan muhteşem ikonlarla müze olarak hizmet vermektedir. Manastırın burada yapılmasının sebebi, Aziz Barnabas’ın mezarının burada olmasıdır. Kendi hemşireleri tarafından öldürülen papazın mezarı bir piskoposun onu rüyasında görmesi ile gün yüzüne çıkar. Ardından Bizans İmparatoru Zenon mezarın bulunduğu yere kilise yapılması emrini verir. Böylece kilise 432 yılında mezarın bulunduğu bölgeye yapılır.