Kıbrıs, İskele – Karpaz’da Gezilecek 5 Yer
Kıbrıs gezimizin son ayağı İskele – Karpaz. Diğer şehirlere göre daha küçük kalan “İskele – Karpaz’da Gezilecek Yerler” oldukça sınırlı. Yine de sizler için elimizden geldiğince derlemeye çalıştık.
1- Agios Philon Kilisesi
Kilise, aslında Helenistik ve Roma dönemlerinden kalan yıkıntıların üzerine inşa edilmiştir. Eski yapı üç yarım daire şeklinde ve sütunlarla çevrili bir bahçeden oluşmaktaymış. Arap korsanlarınca yıkılan yapının üzerine 12.yüzyılda kubbeli bir Bizans kilisesi inşa edilmiştir. Bu yapının tabanında renkli taşlardan mozaikler bulunmakta ve bir sarnıç ve vaftiz odası da yer almaktadır.
2- Aphendrika
Kuruluşu MÖ 2.yüzyıl başlarına giden bir şehir olan Aphendrika, Antik Kıbrıs’ın altı önemli kentinden biridir. Aphendrika kentinin yakınlarında Haghios Georgios, Panaghia Chrysiotissa ve Panaghia Asomatos kiliseleri bulunmaktadır.
3- Apostolos Andreas (Havari Andreas) Manastırı
Kıbrıs Adası’nın en doğusunda kurulan manastır, yüzlerce yıl Ortodoksların haç yolu üzerindeki önemli bir durak noktası olarak hizmet vermiştir. Manastırın ilk halinden bugüne kalan tek şey 15.yüzyıl şapeli(küçük kilise)’dir. Manastır günümüzde kullanılan bir ibadet yeridir ve gerek Hıristiyanlar ve gerekse de Müslümanlar tarafından kutsal sayılmaktadır.
4- Kantara Kalesi
Kale, Beşparmak Dağlar bölgesinde yer alan üç ortaçağ kalesinden biri olup denizden yaklaşık 600 metre yükseklikte bulunan yalçın bir kayalık üzerine önce bir gözetleme kulesi olarak 10.yüzyılda Bizanslılar döneminde inşa edilmiştir. Gazi Mağusa kentine 40 kilometre uzaklıkta yer alan Kantara Kalesi, Haçlılar zamanında ‘Aslan Yürekli Richard’ tarafından kuşatılmış ve ancak 40 gün bu kuşatmaya dayanabilmiştir. Kaleden görüş nefes kesicidir ve tepesinden açık havada yapılacak gözlem ile Gazi Mağusa’yı, batıda yer alan kıyı şeridi ve dağları ve bazen Türkiye kıyılarını da görmek mümkündür.
5- Panaya Kanakaria (Panaghia Kanakaria) Kilisesi
Tam yapılış tarihi hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır. Ancak Meryem Ana’nın kucağında oturan Hz. İsa’yı ve onların etrafındaki beş melek ve havarileri gösteren “Madonna col Bambino et Ognissanti” olarak adlandırılan mozaikleri, iç duvarları süsleyen eski Bizans sanatına ait örnekleriyle bu kilise, erken Bizans Dönemi’ne tarihlenmektedir. Panaya Kanakaria Kilisesi’nin bugünkü yapısı, erken Bizans döneminden 14.yüzyıla kadar yıkılıp yeniden çok kubbeli olarak inşa edilen son halidir.