Kıyıköy Gezi Rehberi: Sahil, Kamp & Orman | Kırklareli
Kıyıköy, İstanbul’a 3 saat uzaklıkta Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı şirin mi şirin bir balıkçı kasabası. Kazandere ve Pabuçdere’nin denize döküldüğü yerde, kayalıkların üzerine kurulu bu kasaba Yemyeşil ormanları ve turkuaz renkli denizi ile insanı büyüleyen bir güzelliğe sahip.
Trakya son dönemde İstanbul’dan uzaklaşmak isteyenlerin popüler rotalarından. Hem Marmara’ya hem de Karadeniz’e kıyısı olan bölgede birbirinden güzel köy ve kasaba bulunuyor. Bunlardan birisi de bu yazımızda sizlere bahsedeceğimiz Kıyıköy.
Kıyıköy, İstanbul’a 3 saat uzaklıkta Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı şirin mi şirin bir balıkçı kasabası. Yemyeşil ormanları ve turkuaz renkli denizi ile insanı büyüleyen bir güzelliğe sahip olan Kıyıköy, Kazandere ve Pabuçdere’nin denize döküldüğü yerde, kayalıkların üzerine kurulu bir kasaba. Küçük balıkçı barınakları ve tekneleriyle yukarıdan bakıldığında Şile’ye benziyor.
Kıyıköy Gezilecek Yerler
Deniz, orman ve beldeyi çevreleyen akarsuların oluşturduğu doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi varlıkları ile gezilmesi gereken pek çok yeri bulunan Kıyıköy, balıkçılık, kamp, doğa sporları, fotoğrafçılık gibi pek çok aktivite için de oldukça uygundur. Şimdi sıra Kıyıköy’de bulunan gezilecek yerleri görmeye.
Aya Nikola Manastırı
Bölgenin en önemli tarihi zenginliği olan Aya Nikola Manastırı Kıyıköy merkeze 800 metre uzaklıkta olup Papuç Dere kıyısında bulunmaktadır. Manastırın İmparator 6. Jüstinyen dönemine (527-565) tarihlerinde yapıldığı düşünülmektedir. Kayalara oyularak yapılan manastırın zemin katı ayazma ve şapelden oluşurken, üst bölümünde keşiş odaları bulunmaktadır.
Kıyıköy Kalesi
Kazan Dere ve Papuç Dere arasında bulunan Kıyıköy merkezini çevreleyen bu surlar da İpmarator 6. Jüstinyen döneminde yapılmıştır. Kesme taş, tuğla ve moloz malzemenin ortak kullanıldığı kale surlarının yüksekliği yer yer 5 metreyi bulurken, kalınlığının ise 2,5 metre olarak ölçülebilir. Günümüzde Kıyıköy merkezine girişi sağlayan iki ana giriş kapısı ve batı duvarları ayakta dururken doğu duvarları ise yıkılmıştır.
Kıyıköy Mağarası
Kıyıköy merkeze 2 kilometre uzaklıkta bulunan ve Büyük Kurudere olarak bilinen akarsu yatağının yamacında tabanının 25 metre yükseğinde yer almaktadır. Kırmızı ve kahverengi mağara kelebekleri ile yarasalar mağaranın sakinleri arasında yer almaktadır.
Liman Hamamı
Güney surları altında yer alan Hamamın yapım tarihi bilinmemekle birlikte geç Osmanlı dönemi eseri olduğu düşünülmektedir. Günümüzde kaderine terk edilmiş vaziyettedir.
Kazan ve Papuç Dereleri
Bölgeyi her iki yönden çevreleyen Kazan ve Papuç Dereleri hayvanlar için doğal yaşam ortamı sunuyorlar. Aynı zamanda bölge turizmi için de önemli olan bu dereler 1. Derece doğal sit alanıdırlar. Kazan Deresi Kıyıköy limanının kıyısından, Papuç Deresi ise Belediye Plajı’nın ucundan denize dökülmektedir. Bu iki akarsuyun gerisinde, Kıyıköy’e 2-3 kilometre uzaklıkta İstanbul’un su ihtiyacı için önemli olan 2 tane baraj yer alıyor.
Kasatura Tabiat Koruma Bölgesi
1988 yılında Tabiat Koruma Alanı ilan edilen bölge 329 hektar büyüklüğe sahip. Bölge Kıyıköy orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde yer almaktadır. 200 metre bir rakıma sahip bölge doğal hayatın devamlılığı açısından önem arz etmektedir.
Aşıklar Tepesi
En meşhur yeri Aşıklar Tepesi. Tepeye çıkıp çayınızı alın ve güneş batana kadar manzaranın tadını çıkarın.
Selvez Koyu
Selvez Koyu, Kıyıköy’e en yakın olanı. Poliçe Koyu ve Panayır İskelesi Koyu ile birlikte kamp tutkunlarının en çok tercih ettiği koylar arasında yer alıyor.
Kıyıköy Plaj ve Kumsalları
Suyu berrak ve temiz olan Kıyıköy’de deniz sezonu Temmuz-Ağustos aylarında toplasanız 30-35 gün kadar. Havaların soğumasıyla birlikte Karadeniz kendini hemen göstermeye başlıyor.
Kıyıköy’ün kıyı şeridi boyunca pek çok koy kumsal bulunuyor. Kazan Dere’sinin denize döküldüğü kesimden itibaren başlayan kumsal şeridi ve belediye tarafından işletilen Papuç Dere’nin denize döküldüğü noktada yer alan kumsallar en çok ilgi gören kumsallar olarak ön plana çıkıyorlar.
İğneada yönünde irili ufaklı çok sayıda koy bulunuyor. Bu koylar arasında Selvez Koyu Kıyıköy’e en yakın olanı. Selvez Koyundan sonra en çok tercih edilen koylar ise daha çok kamp yapılabilen Poliçe Koyu ve Panayır İskelesi Koylarıdır. Bu koylar da denize girmek için oldukça elverişli ve nispeten el değmemiş bakir koylar.
Kıyıköy Konaklama Yerleri
Konaklama imkanları daha çok pansiyon şeklinde. Otel sayısı bir elin parmağını geçmeyecek sayıda. Yaz aylarının yoğun geçmesi ile birlikte bölge halkı da evlerini kiralamaya başlamışlar.
Koç Pansiyon
Adres: Belediyesi/Vize/Kırklareli
Telefon: 0537 324 72 52
Atakale Butik Otel
Adres: Cumhuriyet Cd., Kale Mah No:1, Vize/Kırklareli
Telefon: (0288) 388 68 21
Kıyıköy Resort Otel
Adres:Devlet, No:12 , Vize Kıyıköy Yolu, /Vize/Kırklareli
Telefon:(0288) 388 63 64
Kıyıköy Marina Konaklama
Adres: Vize Kıyıköy Yolu, i/Vize/Kırklareli
Telefon:0541 768 39 39
Kıyıköy’de Ne Yenir?
Balıkçı kasabasına gelmişken balık yemeden dönmeyi unutun. Yiyebileceğiniz en lezzetli kalkan balığının tadına bakın. Yanında ne içeceğinizi de ben söylemeyeyin yani.
Bölgede manda yetiştiriciliği yoğun olarak yapıldığı için Manda Yoğurdu da oldukça lezzetli. Bu yoğurdu tadınca bir daha başka yoğurt yemek istemeyebilirsiniz.
Kıyıköy’e Nasıl Gidilir?
Ulaşım: Özel araç ile gelecekseniz; İstanbul yönünden gelecek olanlar, önce Tekirdağ’ın Çerkezköy ardından Saray ilçelerine varmanız gerekir. Saray’dan Kıyıköy istikametinde devam edeceğiniz yol ortalama 30 kilometre civarındadır.
Edirne veya Kırklareli yönünden gelecek olanlar; öncelikle Kırklareli’nin Vize ilçesine gelip, buradan yaklaşık 40 kilometre süren orman yolu yürüyüşünün keyfini çıkarabilirsiniz.
Otobüs ile ulaşmak isteyenler; Esenler Otogarından Kıyıköy’e doğrudan ulaşım sağlayan firmaları tercih etmelidirler.
Hazır buralara gelmeyi düşünüyorken Kırklareli’nde gezilecek yerlere de bir göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım. :)