Kocatepe Camii / Ankara
İlkbahar mevsimini yaşadığımız şu günlerde gezilebilecek en güzel yerlerden biri de hiç şüphesiz başkent Ankara’dır. Kış mevsiminde kayak merkezlerini, yazın ise sahil kentlerini tanıttıktan sonra başkent Ankara için de gezilmesi gereken yerleri sizler için hazırladık. Bu yerlerden biri de Kocatepe Camisi’dir. Kocatepe Camii nerede nasıl gidilir? Kocatepe Camii mimari özellikleri, iletişim bilgileri ile ilgili detaylar yazımızın devamında.
Genel Bilgiler
Başkent Ankara’daki en büyük camilerinden biri olan bu cami, tarihi bir yapı özelliği taşımasa da başkentteki önemli eserlerden birisidir. Yakın tarihte hizmete açılmış olan caminin işçiliği ve mimarisi göz önüne alındığında sanki yüzyıllar öncesinden inşa edilmiş bir havaya sahip.
Türk Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan Kocatepe Camii, başkentte yapılmasına karar verildikten sonra Diyanet Vakfı tarafından proje yarışması düzenlenmesine karar verilmiştir. En güzel projeyi hazırlayan Mimar Vedat Dalokay’ın projesi birinci olmuş ve caminin temelleri atılmıştır. Ancak cami bu projeye göre yapılmamış ve beklenilen mimari tarzının dışında kalmıştır. Sonrasında halkın tepkisini alan bu kararın ardından bu projeyle inşasına devam edilmemiştir.
Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen yarışmada birinci olan Vedat Dalokay’ın projesinin benzeri günümüzde Pakistan’da Faysal Camii’de kullanılmıştır. Faysal Camii dünya genelindeki en modern islam eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Kocatepe Camii için daha geleneksel bir yapı uygun görülmüş ve caminin tasarımı Hüsrev Tayla ve Ftih Uluengin tarafından yapılmıştır. Bu proje de halk tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Yaratıcılıktan uzak olduğu ve Mimar Sinan’ın eserlerinin taklidi olduğu dile getirilmiştir. Eleştirilere ve tepkilere rağmen bu projeyle hazırlanan Kocatepe Camii, Sedefkar Mehmet Ağa tarafından yapılan Sultan Ahmet Camii ilham alınarak yapılmıştır.
Mimari Özellikleri
Ankara’daki en güzel camilerden olan Kocatepe Camii, 4500 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir. İnşası 20 yıl süren Cami, 1987 yılında halkın ibadet hizmetine açılmıştır. Camide 4 adet minare bulunmaktadır ve bu minareler 88 metre uzunluğa sahiptir. Minarelere asansör ile çıkmak mümkündür.
Caminin alt bölümünde kütüphane, ticarethane, konferans salonu, idari bilimler ve otopark bulunmaktadır. Camini içine girdiğinizde ise tarihi Osmanlı mimarisi ile modern mimarinin muhteşem karışımını görebilirsiniz. Ahizelerden kapılara, mermerlerden çinilere hepsinde el emeğini fazlasıyla hissedeceksiniz. Caminin içinde bulunan yazılar Hamit Aytaç ve Mahmut Öncü tarafından, konferans salonundaki yazılar ise Emin Barın tarafından yazılmıştır.
Kocatepe Camii Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Kültür,06420 Çankaya /Ankara
Nasıl gidilir?: Daha önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz gibi Ankara’da gezilecek yerlerin ulaşımı için Ankara Kızılay Meydanı’nı başlangıç noktası olarak seçiyoruz. Havaalanından ya da otobüs terminalinden gelecek olanlar Kızılay Meydanı’na dolmuşlarla ya da metro ile rahatça ulaşabilirler. Kızılay Meydanı’na ortalama 3 km uzaklıktadır. Yani dilerseniz camiye yürüyerek de gidebilirsiniz.
Kocatepe Camii Fotoğrafları