Konak Yalı Camii Tarihi ve Mimari Özellikleri / İzmir
Hemen hemen her kentimiz ile özdeşleşen bir cami bulunur ve bu camiler genel itibari ile Selatin camileridir. Ancak İzmir ile özdeşleşen veya İzmir’in sembolü olarak ifade edilebilecek Konak Yalı Camii, Selatin cami niteliklerinden uzak görünümü, minyatür yapısı ile ilgi çeken camiler arasında yer alıyor.
Hatta ülkemizin başka kentlerinde eşi benzerine rastlanacak bir cami değil, bu nedenle, sadece İzmir’e has ve kentin sembollerinden biri. Hem de, diğer kentlerle özdeşleşen cami modellerinden çok farklı olması ile İzmir’e bir orijinallik kazandırıyor.
Birçokları, İzmir’in sembolü olarak bilinen Konak Yalı Camisini, diğer kentlerdeki sembol camiler gibi devasa ve büyük sanır. Ancak Konak meydanındaki minyatür camiyi görünce ve bahsedilen Yalı Camii’nin Konak meydandaki küçük cami olduğu anlaşılınca büyük bir şok yaşanır… Hele ki, hem camiyi görmek hem de Cuma namazını eda etmek üzere Yalı Camii’ne gelenlerin çoğu dışarıda namaza durmak zorunda kalır. Tabi mevsim şartları uygun ise…
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Konak Yalı Camii Tarihi Bilgiler
Tarihi camiinin yapım yılı hakkında kesin bilgiler söz konusu olmasa bile ilgili caminin kitabesinde yazan tarihin asıl yapım yılı olduğu sanılır. Cami kitabesinde, 1755’de inşa edildiğine yer verilir; ancak bazı kaynaklarda caminin daha erken inşa edildiğine yönelik bilgiler de var. Camii yaptıran ise, Osmanlı devlet idaresine önemli katkıları, hizmetleri bulunan ve Adnan Menderes’in de bağlı olduğu sülale olan Katipzadeler yaptırmıştır. Cami mimari yapısı ile ön plana çıkar ve klasik cami anlayışından uzak bir yapısı vardır. Sekizgendir, Kütahya çinilerinin önemli örneklerine yer verilmiştir ve tek minareli, tek kubbelidir.
Kesme taşlar ve özel tuğlalar kullanılarak inşa edilen caminin dış cephesi ve iç cephesinde çini sanatının önemli örnekleri var. Bu camiye mavi cami de denir. Bunun nedeni, mavi renkli Kütahya çinilerinin yoğun olarak kullanılması. Ayrıca, cami girişi ve cami camlarının üzerine kitabe şeklinde yerleştirilen ve üzerlerinde hat sanatı ile işlenen ayet ve hadisler de camiye ayrı bir önem kazandırıyor. Bu hat çalışmalarının kim tarafından yapıldığının ise bilgisi söz konusu değil. İlk dünya savaşı sırasında depremden zarar gören caminin onarımı şehrin ileri gelenlerinden Rahmi Bey tarafından yapıldı. 1964’de de kapsamlı bir restorasyon çalışmasına giren caminin çinileri seramik sanatçısı Ümran Baradan tarafından elden geçirilmiş ve onarılmıştır.
Konak Yalı Camii Mimari Özellikleri
Caminin yer aldığı Konak meydanı adeta tarihi bir müze gibidir. Hükümet Konağı’nın hemen önünde, tarihi Yalı Cami’si yer alır. Osmanlı döneminden kalma konak, Katipzadeler tarafından yaptırılan şahsi bir konaktır, cami de konağın arsasına yaptırılan ve Katipzadeler’in camiye kolayca ulaşması için düşünülen bir camidir. Bu nedenle cami, minyatür ölçülere sahiptir. Daha sonra konak, Osmanlı’ya geçer ve kent idare merkezi olarak kullanılır ve şu anda da Hükümet konağı olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
Cami ve konak ile beraber tarihi saat kulesi de ilgili meydanda yer alır. Caminin hemen karşısında Saat Kulesi, onun karşısında da, Yunanlılara ilk kurşunun atıldığı yeri gösteren temsili Hasan Tahsin heykeli yer alır.
Konak Yalı Camii nerede ve nasıl gidilir?
Adres: Yalı, 180. Sk. No:6, Pk: 35310 – Güzelbahçe / İzmir
Nasıl gidilir?: Konak meydanda yer alan camiye ulaşmak için metro veya otobüs hatları kullanılabilir. Bornova kolay ve hızlı şekilde ulaşım için metronun tercih edilmesi lazım. Cami, Konak metroya gelindiğinde belediye çıkışında yer alır. Gaziemir, Buca ve Şirinyer gibi noktalardan İZBAN’a binilir, metroya aktarma yapılır ve Konak tarafına ulaşılabilir. Karşıyaka’dan ise, otobüsle ulaşım sağlamak yerine vapurun kullanılması çok daha ideal. Karşıyaka iskeleden Konak iskeleye gelindiği zaman Yalı Cami, yolun karşı tarafında kalır. Bostanlı tarafından da vapur ile Konak meydana ulaşılabilir. Konum bilgisi için tıklayın.