Kültürpark, İzmir ile özdeşleşen ve bu kenti marka şehirler arasına sokan en önemli atılım ve girişimlerden birisidir. 1936’da temelleri atılan ve günümüze denk gelişerek gelen Kültürpark, İzmir Fuar Alanı olarak da bilinir. Dönemin belediye başkanı olan Behçet Uz tarafından atılan adımların sonucu ortaya çıkan Kültürpark ile hedeflenilen İzmir ekonomisini ve hareketliliğini canlandıracak bir alandı. Bugüne gelindiği zaman birçok aktivitenin, eğlencenin, fuar ve çeşitli organizasyonların yapıladığı yer olarak ön plana çıkan Kültürpark’ın hedefine ulaştığını söylemek yanlış olmaz. Daha çok İzmir fuarı, kitap fuarı ve otomotiv fuarı ile ünlenen fuar alanı, birçok etkinlik alanı ile hem İzmirlilere hem de kenti ziyaret edenlere çok farklı bir deneyim sunuyor.
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Kültürpark İzmir Fuar Alanı Hakkında Genel Bilgiler
Atatürk tarafından ülke ekonomisini diğer ekonomilerle rekabet edilebilir kılmak, aradaki alışveriş hacmini arttırmak gayesine mutabık kalınarak desteklenen fuar alanının kurulu olduğu alanın büyüklüğü 420 bin metrekare kadardır.
Bu alanın önemli bir kısmı yeşillik, yürüme parkuru, mesire alanları ile doludur. 13 adet sergi salonu bulunur, 4 adet ise, konferans salonu yer alır. Evlendirme dairesi, tiyatro salonları, fuar merkezi ve İsmet İnönü sanat merkezi de, alandaki bazı mekanları ifade eder. Gençleri spora özendirmek için tam donanımlı spor merkezi de yer alır. Minyatür bir hayvanat bahçesi de vardır; ancak burası Çiğli hayvanat bahçesi açıldıktan sonra pek de tercih edilmemeye başlandı. Resim heykel müzesi de görülmesi gereken yerlerinden biridir. Buradaki fuar merkezinin önemli kılan ise, ilk fuar alanı olması. Üstelik, ulusal çapta değil, global ölçüde ilk fuar alanı olarak hizmet veren yerdir.

Kültürpark’ın en meşhur fuarlarından biri, kitap fuarıdır. Her sene Nisan’da başlayan ve iki hafta gibi bir süre devam eden TÜYAP Kitap Fuar etkinlikleri, İzmir Fuar merkezinde yapılır. Ayrıca, birçok yazar tarafından verilen konferanslar, ünlü yazarların imza günleri, çeşitli etkinlikler de fuarda gerçekleşen bazı programlar arasında.
Kültürpark İzmir’in en yoğun olduğu ve farklı kentlerden de misafirler ağırladığı zaman, İzmir Enternasyonal Fuar’ının başladığı Ağustos aynının son haftasıdır. Bu fuar organizasyonu birçok ülkeden, birçok katılımcı gelir. Ayrıca, sadece fuar değil, değişik etkinlikler de söz konusudur. 10 gün süren fuar süresince birçok İzmirli, civar kentlerden gelenler, farklı ülkelerden gelen turistler, iş adamları, akademisyenler ve girişimciler fuar alanını dolduran kesimleri oluşturur. Fuarda en ilgi çeken ise, yöresel ürünler pazarıdır. Hem ülkemizin yöresel lezzetlerini denemek ve haklarında fikir sahibi olmak için tadım yapılabilir, hem de yabancı ülkelerin kendi yöresel ürünlerinin ilginç tatları denenebilir.

Kültürpark İzmir’in sembollerinden biri ise, paraşüt kulesi. 1939’da inşa edilen kule üzerinden tüm fuar ve etkinlik alanlarını görebilmek mümkündür. Burada gerçekleşen ilk fuarın başarısına binaen inşa edilen kule, İzmir ile sembolleşen bir yapıt haline geldi. Son dönemlerde ise, fuarda gerçekleştirilen sektörel etkinlik ve fuarlar, Gaziemir’de inşa edilen alana kaydırıldı. Kültürpark fuar alanında ise, sadece yöresel ve kültürel fuar organizasyonlarının yapıldığı, daha minyatür kapsamlı etkinliklere ayrıldı.

Kültürpark İzmir Giriş Ücretleri
Kültürpark alanına girişler ücretsizdir. Ancak düzenlenen konser gibi bazı etkinlikler ücretli olabilir. Bu durumda, kapıdaki görevliler tarafından yapılan bilet kontrolleri ile alana girmek mümkün oluyor. Ücretsiz etkinlikler için ise girişler İzmir kentkart ile yapılıyor. Etkinlik dışı zamanlarda turnike girişleri iptal ediliyor. Dört farklı giriş kapısı bulunuyor. Basmane garı tarafındaki giriş kapısı, 9 Eylül kapısıdır.

Kültürpark İzmir Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Mimar Sinan, Şair Eşref Bulvarı. No.50, Pk: 35220 – Konak / İzmir
Telefon: (0232) 293 94 97
Nasıl gidilir?: İzmir’in en işlek konumunda yer alan fuar alanına ulaşmak için en ideal yol metro ile Basmane istasyonuna gelmek, daha sonra tarihi tren garı çıkışından meydana yönelmektir. Gardan çıktıktan sonra fuar merkezinin ana kapısı karşı tarafta kalır ve yolun karşısına geçmek suretiyle fuar alına giriş yapılabilir. Bornova, Bölge, Halkapınar taraflarından metro ile birkaç dakikaya Basmane’ye ulaşmak mümkündür. Konum bilgisi için tıklayın.