Ülkemizin görülmeye değer doğal güzelliklerinden biri olan Kurşunlu Şelalesi Antalya’nın merkezinde yer almaktadır. Akarsu’nun oluşturduğu ana şelale ile birlikte daha küçük hacimli şelalecikler ve bunların döküldüğü gölcükler hem yöre insanına hem de dışarıdan gelen ziyaretçilere muazzam bir göz zevki sunmaktadır.
Kısa Bilgi: Ayrıca Türkiye’de görülmesi gereken yerler ve Türkiye’deki Şelaleler için oluşturduğumuz gezi listelerimize de göz atabilirsiniz.
Rota: Antalya’yı biraz daha gezme fırsatınız varsa; Sizler için oluşturduğumuz Antalya gezilecek yerler listemize de bir bakın derim. :)
Şelalesinin kısa bir videosu
Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
Kurşunlu Şelalesi Hakkında Bilgiler
Oluşumunu tamamladığı devirlerden 1986 yılına kadar kendi doğal yapısı içerisinde keşfedilmeyi bekleyen kurşunlu şelalesi bu tarihten sonra Antalya turizmine katkıda bulundurulması amacıyla tabiat parkı haline getirilmiştir. Bu proje kapsamında şelale ve gölet alanını çevreleyen alanlarda piknik yerleri, manzara izleme platformları, oyun parkları, gezinti kolaylığı sağlayan yürüyüş yolları yapılmıştır. Bununla birlikte özel ulaşımı kolaylaştırma amaçlı hizmet veren otoparklar da alana dahil edilmiştir.
Bahsedilen ana şelale 18 metrelik yükseklikten dökülmektedir. Nispeten daha küçük şelaleciklerle birlikte meydana gelmiş 7 adet gölet, kurşunlu şelalesinin bütünlüğünü oluşturmaktadır. Gölcükler yaklaşık 6 metre derinliğinde olup 1600 metrekarelik alanı kaplamaktadır.
Kurşunlu şelalesi zengin bitki örtüsü ve maki oluşumunun çeşitliliği doğal güzelliğini arttıran ayrı bir unsurdur. Kızılçamın ağırlıkta olduğu bölgede bir çok farklı ağaç türü ve irili ufaklı bitki topluluğu mevcuttur. Kurşunlu şelale alanı yaban domuzu, tilki, tavşan, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan gibi familyalara ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanında su altı canlılığı geniş spektruma yayılan ilgi çekici formasyonların gelişimini sağlamıştır.
Kurşunlu Şelalesi Gezilmesi Gereken Yerler
Kurşunlu şelalesi doğal momentumu ve dinginlik aşılayan tabiatı zaten başlı başına insanı kendine çeken özelliklerinden. Bunun yanında alanda görülmesi gereken spesifik noktalar da bulunmakta.
Lübnan Sediri (Toros Sediri – Katran Ağacı )
Çınar, meşe, ardıç gibi Türkiye’nin en uzun yaşayan ağaç türleri arasında sayılan bu ağaçların ömrü 1000 yılı aşabilmektedir. 40-50 metreye kadar boy atabilmekte ve genişliği 2 metreyi bulabilmektedir. Daha çok tropik iklimde yetişen bu ağaçlar oldukça görkemli bir görünüme sahiptir. Zamanında Lübnanda bolca yetişen ve şimdilerde az miktarda kalan bu sedir ağaçları Lübnan bayrağına simge olmuştur.
Tarihi Su Değirmeni:
Günümüzden yaklaşık 200 sene önce bölgede yaşayan köylüler tarafından tahıl öğütme amaçlı kullanılan bu tarihi değirmen halen faal haldedir. Şelale çevresinde daha önce 10 adet değirmen olduğu bilinmektedir. Günümüze sadece bir örneği kalmış olan bu araç tarihi eser niteliğindedir.
Konaklama İmkanları
Doğal yapının korunması amacıyla Kurşunlu Şelalesi sınırları içerisinde yerli ve yabancı turistin konaklama ihtiyaçlarını giderecek herhangi bir tesis konuşlandırılmamıştır. Bu amaçla kullanılacak işletmeler en yakın Belek ve Antalya merkezinde bulunmaktadır.
Turizm alanındaki faaliyeti çok eski senelere dayanmasa da Belek son yıllarda gözde tatil merkezlerinden biri olmuştur. İlçede yoğun olarak bulunan çam ormanları ve fıstık ağaçlarının varlığı beton yapılaşmaya karşı özenle korunmuştur. Tarihsel geçmişte deniz kumlarının ilerlemesini önleme amaçlı rol oynayan ağaçlar şimdiki modern insanın titizlikle koruduğu doğal değerler haline gelmiştir. Kurşunlu milli parkına 20 km mesafede olan Belek, sahil şeridi ve orman alanlarıyla birlikte sahip olduğu golf sahalarıyla alternatif turizmin cazibe merkezlerinden biri olmayı amaçlamaktadır.
Ne yenir, Ne içilir?
En ideali ilkbahar ve yaz mevsimi olmakla birlikte sonbaharda da ayrı bir doğal bütünleşme keyfi yaşatan Kurşunlu Şelalesi’nde ziyaretçilerin yeme içme ihtiyaçlarına yönelik olarak oldukça kaliteli hizmet sunan restoranlar mevcuttur. Bir çok farklı et yemeğinin menüye dahil olduğu bu mekanlarda konsepte uygun olarak hemen her çeşit balık türü de servis edilmekte. Doğal yapıyla uyumlu bir görüntü arzetmesi açısından özel tasarlanmış ağaç masalarda yeşillikler içerisinde yenilen bir yemek, hem gözlere hem de damaklara ziyafet sunmakta.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti 2024
Giriş ücreti: Yetişkin: 45 TL. – Öğrenci: 25 TL. ücreti vardır. İçerisinde Ücretsiz Otopark alanı da mevcut.
Ziyaret saatleri: Haftanın her günü saat: 09:00 – 18:00 arası giriş yapabilirsiniz.
Kurşunlu Şelalesi Ulaşım Bilgileri
Adres: Kurşunlu, Pk: 07119- Aksu / Antalya
Nasıl gidilir?: Kurşunlu şelalesine ulaşmak için Antalya merkezden sırasıyla Aspendos bulvarı ve Serik caddesi takip edilerek Antalya-Isparta yoluna girilir. Bu yolda 5 Km kadar ilerledikten sonra Kurşunlu şelalesi tabelası görülür. Hafif sağa kıvrılarak, kurşunlu belediyesi yolu takip edilerek piknik alanına ulaşılır.
Alana girişte belli bir ücret ödenmekte. Fakat bu ücrete otopark hizmetinden yararlanmak ve gezintiye açık bütün alanlarda bulunabilmek dahil. Başka bir ödeme talep edilmiyor.
Kurşunlu şelalesinden geçen otobüs ve minibüs hatları: Kurşunlu şelalesi için toplu taşıma hizmetleri de bulunmaktadır. Antalya’nın merkezinden her saat başı bölgeye otobüs ve minibüs seferleri düzenlenmektedir. 524, 524 A, 519 numaralı belediye otobüsleri ile 230 ve 231 numaralı minibüs hatları kullanılarak kurşunlu şelalesi girişine ulaşılabilmektedir.