Mardin Kalesi | Tarihi, Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti

Mardin Kalesi şehrin en ihtişamlı ve hemen her noktadan görülebilecek yapılarından bir tanesidir. Eski Mardin olarak tanımlanan şehrin en hâkim tepesine kurulu olan kale sarı rengi ve görkemli yapısıyla gerçek bir kale olduğunu hissettirmektedir.

Mezopotamya Ovası’na selam duran bir yapı olarak da kabul edilebilecek olan Mardin Kalesi’ni görmeden Mardin’den dönerseniz geziniz eksik kalmış olur!

Kısa bilgi: Doğu bölgesinin taçsız kralı Mardin‘e kadar gelmişken, buradaki kısıtlı zamanınızı eşsiz kılacak; Mardin gezilecek yerler listemizi de mutlaka bir göz atın.

Mardin Kalesi Tarihi Bilgiler

Mardin Kalesi Tarihi
Mardin Kalesi Tarihi

Mezopotamya’da varlığını sürdürmüş hemen her uygarlığın bir askeri merkez olarak tercih ettiği Mardin Kalesi; Sümerler, Asurlar, Babiller, Romalılar, Bizans ve Artuklular gibi pek çok medeniyet tarafından kullanılmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde ‘Dara’nın Tahtı’ olarak ifade ettiği kalenin Hz. Yunus tarafından yaptırıldığına da inanılmaktadır.

Hz. Yunus’a dair rivayetin yanı sıra kalenin MS 330 yıllarında Şad Buhari tarafından kullanıldığına inanılmaktadır. Ateş ve güneşe tapan Şad Buhari, ölümcül bir hastalığa yakalanmış ve şifayı Mardin’in havasında bulmuştur. Mardin Kalesi’nde geçen 12 yılda burayı sarayı olarak kullanır.

Rivayetlerin yanı sıra tarihe bakıldığında Timur’un Anadolu’yu istilası sırasında 3 kez kuşatılan kalenin hâkim bir noktada olması nedeniyle alınamadığı bilinmektedir. Nitekim bu özelliği kaleye ‘Kartal Yuvası’ adı verildiği bilinmektedir.

Mimari Yapısı

Mardin’in dağlık ve kayalık bir alan üzerine kurulu olmasının da neticesinde kalenin çok yüksekte olduğunu ifade etmek gerekir. Ovadan yaklaşık 1200 metre yüksekte olan Mardin Kalesi sonradan eklenen mimari yapılar sayesinde bugünkü halini almıştır. İçerisinde cami, kuyular ve sığınakların bulunduğu Mardin Kalesi’nin 6 kapısı bulunmaktadır.

Mardin çevresinden çıkarılan sarı kesme taşların kullanılması ile inşa edilen Mardin Kalesi’nin içerisinde birbirinden özel zenginlikler vardır. Bu yönüyle mutlaka görülmesi gereken Mardin Kalesi, Suriye topraklarını dahi görebileceğiniz bir yerdir. Özellikle gece saatlerinde Suriye’nin sınıra yakın kasaba ve şehirlerinin ışıklarını görmek mümkündür.

Yapılabilecek Aktiviteler

Mardin Kalesi, çok görkemli ve özel bir yer olsa da turistik anlamda maalesef gezmek için özel izne ihtiyaç duyduğunuz bir yer. 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kazılarla içerisindeki zenginliklerin gün yüzüne çıkarıldığı bir yer olan Mardin Kalesi’nde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Hava Radar Kıta Komutanlığı bulunmaktadır.

1980 yılından bu yana Hava Radar Kıta Komutanlığı tarafından ziyarete kapatılmış olan Mardin Kalesi’nin yakın zamanda turizme kazandırılması için çalışmalar yürütülmektedir. Bölgenin zenginliklerini keşfetmek adına mutlaka gezilmesi gereken kaleye çıkan şanslı kişiler arasındaysanız burada esen sert rüzgarları hissedebileceksiniz.

Mardin’e hâkim bir noktadan bakmış olmanın verdiği unutulmaz hazzın yanı sıra tarihi şehri ayaklarınızın altında hissetmek de oldukça değerli olacaktır. Tarih, kültür ve medeniyete dair izler bulabileceğiniz Mardin Kalesi size unutulmaz anlar yaşamanın anahtarını sunacak!

Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Giriş ücreti: Benzer şekilde kaleye giriş çıkış izne bağlı olduğundan bir ücret uygulamasından da söz edilemez.

Ziyaret saatleri: Mardin Kalesi halkın ziyaretine açık olmadığı için ziyaret saatleri konusunda bir detay yoktur.

Mardin Kalesi Ulaşım Bilgileri

Adres: Şar, Çağatay Cd. No:25, Pk: 47100 – Merkez / Mardin

Nerede?: Mardin Kalesi’ne gitmek için daha önce de ifade edildiği üzere özel izin almanız gerektiğini bilmelisiniz. Eğer özel izni koparabilirseniz Eski Mardin’in Diyarbakırkapı tarafından Yenişehir’e doğru ilerleyerek Hava Radar Kıta Komutanlığı Nizamiyesi önünde ilgili izinlerinizi göstermelisiniz. Prosedür uygulaması sonrasında size eşlik edecek personel ile kaleye ulaşabilirsiniz.

Konum Bilgisi