Mardin Ulu Camii | Tarihi, Nerede ve Ziyaret Bilgileri

Mardin Ulu Camii
Mardin Ulu Camii

Anadolu’nun en eski camilerinden bir tanesi olan ve yüzyıllara meydan okuyan Mardin Ulu Camii, görkemli bir tarihe şahitlik etmiştir. Mardin’de bulunan pek çok mabet gibi hala kullanımda olan Ulu Camii ile alakalı detaylara daha yakından bir göz atalım!

Kısa bilgi: Doğu bölgesinin incisi Mardin‘e kadar gelmişken, buradaki kısıtlı zamanınızı eşsiz kılacak; Mardin gezilecek yerler listemizi de mutlaka bir göz geçirin derim.

Mardin Ulu Camii Tarihi Bilgiler

Mardin Ulu Camii Tarihi
Mardin Ulu Camii Tarihi

Mardin Ulu Camii, Anadolu topraklarında hüküm süren beyliklerden bir tanesi olan Artuklular döneminden kalma eserlerden bir tanesidir.

İnşaatıyla alakalı tarihler konusunda net bir tarih olmasa da minare üzerinde bulunan kitabeye göre caminin banisi Diyarbekir Meliki II. Kutbettin İlgazi’dir. Ancak avluda bulunan kitabeye göre caminin Hüsameddin Yavlak Arslan tarafından 1186’da inşa edildiği ifade edilmektedir.

Camiyi gezmeye başladığınızda merkez kapısından girdiğinizde ise levhada 1199 tarihi ile karşılaşırsınız. Bu üç tarihten anlaşıldığı üzere yapımına 1176’da II. Kutbettin İlgazi tarafından başlanan caminin Hüsameddin Yavlak Arslan tarafından tamamlandığı sonucuna ulaşmak muhtemeldir.

Mardin Ulu Camii Nerede
Mardin Ulu Camii Nerede

İnşa edildiği sırada 2 minaresi bulunan caminin batı tarafında kalan minaresi Timur istilası sırasında yıkılmıştır. Doğu tarafındaki minare ise dimdik ayaktadır.

İnşaatında Mardin’e özgü sarı kesme taşların kullanıldığı camide enine dikdörtgen bir yapı bulunmaktadır. İki kısımdan oluşan caminin yapısal olarak Mardin camilerine özgün bir yaklaşım kazandırdığını ifade etmek gerekir.

Üstelik aynı kubbe altında farklı mezheplere ait ibadetlerin de yapılabilmesi amacıyla geçmişte cami içerisinde 2 farklı mihrap bulunmaktaydı. Halen Şafii ve Hanefi mezheplerine mensup müminlerin 2 ayrı minberde duran imamların arkasında saf tuttuğunu ifade etmek gerekir.

Görülmesi Gereken Yerleri

Ulu Camii Ziyareti
Ulu Camii Ziyareti

Mardin Ulu Camii, bir ibadet merkezi olması nedeniyle uhrevi anlamda oldukça farklı bir mekandır. İbadet etmenin yanı sıra farklı alternatiflere de kapı aralayan camii de neler yapabileceğinize daha yakından bir göz atalım!

Sakal-ı Şerif Ziyareti: Ulu Camii içerisinde mihrabın hemen solunda yer alan Sakal-ı Şerif, camide daima ziyaret edebileceğiniz oldukça önemli bir detaydır.

İslam inancının en kutsal unsurlarından olan Sakal-ı Şerif asırlar boyunca muhafaza edilmiş ve insanların ziyaret etmeleri adına sergilenmiştir. Tarihi bir camide bu denli değerli bir varlığı gözlemlemenin verdiği mutluluk ve duygu ile Mardin gezinizi devam ettirebilirsiniz.

Fotoğraf Çekimi: Ulu Camii, dini anlamda oldukça değerli bir merkez olarak kabul edilirken insanların tarihi mekanlarda fotoğraf çekilebileceği harika bir merkezdir.

Bu çerçevede Mardin Ulu Camii avlusunda, minarenin hemen yanında ya da caminin dış duvarlarında harika fotoğraflar çekinebilirsiniz. Duvarda kullanılan Kufi harfleri ile taşın harika buluşması sizin için enfes bir fon olabilir. Bu yönüyle Mardin Ulu Camii, ilgi çekici olmanın da ötesinde bir yerdir.

Ziyaret Saatleri: Caminin ibadete açık olması nedeniyle 7/24 ziyaret edilmesi muhtemeldir. Bu çerçevede herhangi bir ziyaret saati olmaksızın ve ücret ödemeksizin camiye girebilirsiniz. Ancak gece saatlerinde caminin kapılarının kapatıldığını unutmamak gerekir.

Mardin Ulu Camii Ulaşım Bilgileri

Adres: Ulucami, Pk: 47100 – Artuklu / Mardin

Nerede?: Mardin çarşısında yer alan Ulu Cami’ye ulaşmak için Revaklı Çarşı tarafından batıya doğru ilerleyerek yaklaşık 200 metre yürümelisiniz. Karşınıza çıkan yol ayrımında sola doğru inen yolu takip ederek Ulu Cami’ye ulaşmanız mümkündür.

Nasıl gidilir?: Camiye cadde tarafından ulaşmak istediğinizde ise farklı yollar kullanabilirsiniz. En kestirme yol Kasaplar Çarşısı tarafından aşağı inen yol takip etmenizdir. Kasaplar Çarşısı’ndan geçtikten sonra sağınızda kalan yola ilerleyerek levhaları takip etmeniz yeterli olacaktır.

Arabayla ulaşamayacağınız cami için yürüyerek gezintiye çıkmak daha ideal bir seçenek olacaktır. Zira arabanızı bulduğunuz ilk park yerine bırakmanız önerilmektedir. Eski Mardin’de park sorunu ile karşı karşıya kalmamak adına bu öneriye dikkate almalısınız.

Konum Bilgisi