Merkez Efendi Camii Genel Bilgileri | Nerede, Nasıl Gidilir?
1514’de İstanbul‘da yaptırılan Merkez Efendi Camii’nin yanında Kanuni Sultan Süleyman Han’ın talimatı ile yaptırılan bir tekke de bulunur. İkinci Mahmut döneminde yenilenen cami ve tekkenin halen ilk orijinal halini koruduğu ve bu nedenle de İstanbul’un en önemli tarihi eserleri arasında yer aldığı söylenir. Caminin avlusunda Merkez Efendi’nin türbesi yer alır. Merkez Efendi, Osmanlı dönemi alim ve bilginlerinden biri olup, meşhur mesir macununun mucidi olarak tarih kitaplarında yer alır. Osmanlı döneminde şifa sunan bitkiler üzerine risaleler yazan Merkez Efendi, tababet ilmine vakıf bir hekimdi.
Zeytinburnu Gezi Videomuz
Tarihi camii’ye geçmeden önce, sizlere mutlaka izlemek isteyeceğiniz keyifli bir video hazırladık. Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler. :)
Merkez Efendi kimdir?
Merkez Efendi camisinin yanında yer alan türbesinin birçok kez Sultan Süleyman tarafından ziyaret edildiği ve sevenlerinin Merkez Efendi’nin izinden giderek yürüttükleri sohbet halkaları halen devam ede gelir. Türbenin yanında yer alan çilehane ise, Merkez Efendi’nin itikafa girdiği ve dünyadan el ayak çekmek için kullandığı bölümdür.
Merkez Efendi olarak anılan zatın asıl ismi ise, Mustafa bin Kılıç’tır. İstanbul ve Edirne’de İslami ilimleri öğrenen Merkez Efendi, Veliyüddin Medresesi’nde döneminde önde gelen hekimleri Hızırbeyzade gibi isimlerden de tıp ilimlerini tahsil ederek, kendisini bu alana vakfetmiştir.
Merkez Efendi Camii
Mevlevi tarikatına bağlı bulunan Merkez Efendi, şeyhi Sümbül Sinan’ın vefatından sonra şeyhlik postunu giyerek, tarikatın ilerleyişinde önemli vazifeler üstlenir. Kendisi ile ilgili en çok anlatılan kıssalar arasında ise şu yer alır: Bir gün Topkapı taraflarında gezinirken, yer altından gelen su sesine kulak verir ve toprağın kazınması talimatını verir. Havuz dolu bir suyla karşılaşan Merkez Efendi, suyun bulunduğu noktaya cami ve hamam yapılması için servetini harcar. Bu cami ve hamam için Lütfi Paşa’nın eşi vakıflar kurdurur ve cami ile hamamın ihtiyaçlarının vakıf aracılığı ile karşılanmasını sağlar. Caminin yanında bulunan kuyu halen korunur ve bazı ziyaretçiler dilek tutarak kuyuya para atar. Ancak bunun herhangi bir faydası söz konusu değildir.
Merkez Efendi Camii hakkında bilgiler
Merkez Efendi cami girişindeki kitabe üzerinde iki inşa tarihi yazar. Bunlardan birincisi, 1514 diğeri ise, 1580’dir. Ancak kitabedeki tarihler hicri takvime göredir. İkinci inşa tarihi, Sultan Mahmud döneminde yapılan yenileme çalışmasıdır. Caminin orijinal yapısı korunmak sureti ile temeli ve çevre duvarları tahkim edilmiştir. Klasik Osmanlı mimarisini yansıtan cami, kare formuna sahip bir yapıdır. Tek Şerifeli bir minareye sahiptir. Oldukça mütevazi görünen camide ahşap detaylara da bolca rastlanır. Zemin ahşap oymadır. Aynı şekilde tavanda ahşaptan yapılmıştır. Caminin etrafında çilehane, türbe, Abdülbaki Paşa’ya ait olduğu bilinen Darulkurra yer alır.
Merkez Efendi’nin türbesi camiye girince solda duran küçük türbenin karşısındaki türbedir. Küçük olan türbede iki torunu yatar. İki türbenin de tavanları kubbe modelindedir. Pazartesi haricinde her gün açık olan türbelerin ziyaret saati, sabah 9, akşam 4 arasındadır.
Merkez Efendi Camii nerede, nasıl gidilir?
Adres: Merkezefendi Cad. No:4, 34015 – Zeytinburnu / İstanbul
Nasıl gidilir?: Merkez Efendi Camii, Zeytinburnu sınırları içerisinde yer alır. Topkapı mevkisine yakın camiye gidebilmek için toplu taşıma araçlarından yararlanılabilir. Avcılar üzerinden 34AS numaralı otobüs ile Merkez Efendi camisine ulaşmak mümkündür. Üsküdar’dan Marmaray ile Şehit Şuayip durağında inilmesi ve daha sonrasında da, Mevlanakapı tarafına giden minibüslerle camiye ulaşılması oldukça kolaydır. Konum bilgisi için tıklayın.
Ayrıca İstanbul’daki Tarihi Camiler yada İstanbul’daki Tarihi Türbeler nelerdir? merak ediyorsanız bu gezi yazılarımızı da mutlaka okumanızı öneririm.