Mor Behnam Kırklar Kilisesi | Tarihi, Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti
Mardin’in ilgi çekici mekanlarından bir tanesi olan Mor Behnam Kırklar Kilisesi, Süryaniler tarafından aktif bir şekilde kullanılan mabetler arasındadır.
İbadetin hala devam etmesinin yanı sıra turistik anlamda da ilgi çekici olan Kırklar Kilisesi, turistlerin ilgi gösterdiği bir alandır. Siz de Mardin geziniz sırasında Kırklar Kilisesi’nde zaman geçirmek istiyorsanız bu mistik mekânı yakından incelemelisiniz.
Kısa bilgi: Doğu bölgesinin taçsız kralı Mardin‘e kadar gelmişken, buradaki kısıtlı zamanınızı eşsiz kılacak; Mardin gezilecek yerler listemizi de mutlaka bir göz atın.
Mor Behnam Kırklar Kilisesi Tarihi
569 yılında bölgedeki Süryani bir Aziz olan Mor Behnam ve kız kardeşi Saro tarafından inşa edilmiş bir ibadethanedir. İnşa edildikten sonra Mor Behnam adı ile anılan kilisenin Anadolu’da İslamiyet’in yayılması öncesinde Süryaniler tarafından etkin bir şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Ancak 12. yüzyılda başlayan Türk – İslam etkisi kilisenin camiye çevrilmesine neden olmuştur.
Mor Behnam Kilisesi’nin Kırklar Kilisesi olarak anılmasına baktığımızda ise trajik bir hikaye karşılar bizi. 3. yüzyıl dolaylarında Kapadokya bölgesinde yaşayan Hristiyanlar, Roma İmparatoru Dokios tarafından uygulanan baskıya karşı isyan edince isyana karışan kırk asker İmparator tarafından Sivas’a sürgüne gönderilir.
Sivas’ın dondurucu soğuğunda bir buz göletine atılan 40 asker donarak şehit olurken gece yarısı yaşanan mucize ile kendilerinin ödüllendirildikleri kabul edilir. Süryaniler için şehit sayılan bu 40 askere saygı olarak Mor Behnam Kilisesi’nin adı Kırklar Kilisesi olarak da kullanılmaktadır.
Kilisenin Mimari Özellikleri
Mardin’de Süryaniler için oldukça değerli bir eser olan Mor Behnam Kırklar Kilisesi halen kullanımda ve dimdik ayaktadır. Bu özelliğini mimari anlamda kaliteli bir şekilde inşa edilmesine borçlu olan Kırklar Kilisesi’nin özellikleri şu şekildedir.
Toplamda üç kapısı olan kilisenin doğu – batı yönünde ve 12 sütun üzerine oturtulduğu bilinmektedir. Sarı kesme taştan inşa edilmiş olması bölgenin yaygın mimari özelliklerini sergilemesi açısından değerlidir.
400 yıllık mihrap kapıları ile farklı dönemlere ait eserlerin var olduğu bir mekan olduğunu kanıtlar. Kilisenin perdeleri ise kök boyası ile renklendirilmiş ve 1500 yıllık tarihe sahiptir.
1799 ile 1928 yılları arasında kilisede dini eğitim verilse de günümüzde sadece ibadet amacıyla kullanılmaktadır. Taş oyma sanatının harika izlerini bulabileceğiniz bu kiliseyi siz de mutlaka ziyaret etmeli ve kusursuz bir deneyim yaşamaya başlamalısınız.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Giriş ücreti: Kilisenin bir ibadet yeri olması nedeniyle ücretsiz bir şekilde içeri girebilirsiniz.
Ziyaret saatleri: Bu turistiktik Kilisesi’yi her gün 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebileceğini unutmayın. İbadet saatlerinde kiliseye ziyaretçi kabul edilmese de diğer saatlerde kiliseyi gezmeniz mümkündür.
Mor Behnam Kırklar Kilisesi Ulaşım Bilgileri
Adres: Şar, 1. Cadde No:416, Pk: 47100 – Merkez / Mardin
Nerede?: Mardin’deki diğer pek çok eser gibi çok merkezi bir noktada bulunan Kırklar Kilisesi’ne ulaşmak için özel araç ya da toplu ulaşım seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.
Nasıl gidilir?: Özel aracınızla Kırklar Kilisesi’ne ulaşmak istiyorsanız Eski Mardin’de bulunan Cumhuriyet Meydanı’na doğru ilerlemeli ve buradaki kapalı otoparka aracınızı bırakmalısınız.
Kalabalık dönemlerde burada yer bulmak oldukça zordur. Bu nedenle park yeri bulamama ihtimalini de düşünerek yola çıkmalısınız.
Cumhuriyet Meydanı’nda aracınızı park ettikten sonra batı yönüne doğru yaklaşık 500 metre yürümelisiniz. Altıntaş İş Merkezi’nin çaprazında bulunan ara sokaktan içeri doğru girdikten sonra Kırklar Kilisesi’ne ulaşabilirsiniz.
Kiliseye ulaşmak için tercihiniz toplu ulaşım olacaksa Eski Mardin’e giden herhangi bir hattı kullanarak Cumhuriyet Meydanı durağında inmelisiniz. Yine geriye doğru yürüyerek Mor Behnam Kırklar Kilisesi’ne ulaşabilirsiniz.