Mor Gabriel Manastırı (Deyrulumur) | Tarihi, Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti
Mor Gabriel Manastırı, Mardin’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Mardin merkeze uzaklığından dolayı pek çok seyyahın göz ardı ettiği bu manastır aslında gezi listesinin başına yazılması gereken yerler arasındadır.
Kısa bilgi: Doğu bölgesinin taçsız kralı Mardin‘e kadar gelmişken, buradaki kısıtlı zamanınızı eşsiz kılacak; Mardin gezilecek yerler listemizi de mutlaka bir göz atın.
Manastırın Videosu
Daha fazla video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
Mor Gabriel Manastırı Hakkında Tarihi Bilgiler
Mo Gabriel Manastırı 397 yılında inanışa göre bir melek tarafından gösterilen yere Mor Şemun ve Mor Şmuel adındaki 2 din adamı tarafından inşa edilmiştir. Roma İmparatoru Honorius döneminde inşaatı için maddi yardımın yapıldığı bilinen manastırın o dönemdeki adı Mor Şmuel Manastırı’dır.
5. yüzyıl ile 12. yüzyıl arasında en görkemli günlerini yaşayan manastır bu yıllarda bölgenin en çok öğrenciye sahip dini merkezlerinden bir tanesidir. Bir eğitim yuvası haline gelen Deyrulumur, Turabdin bölgesinin merkezi haline gelir.
Manastıra adını veren Mor Gabriel de bu parlak dönemde manastırda Metropolit olarak görev yapar. 634 yılında göreve gelen ve 668 yılına kadar görevini sürdüren Mor Gabriel’in pek çok mucizesi olduğu söylenmektedir.
5. yüzyıldan sonra Mor Gabriel adını alan manastırın Selçuklular, Moğollar ve diğer bazı medeniyetlerce yağmalanmıştır. Tarihi eserlerin ve Mor Gabriel’in kemiklerinin dahi çalındığı yağmalar 1919 yılında manastırın Süryanilere devredilmesi ile son bulur.
Dini eğitimin devam ettiği en eski manastır olmayı başaran Mor Gabriel 1600 yıldan uzun süredir Süryaniler için kutsal bir mekandır. Bu özelliğinin yanı sıra asırlar öncesine ait el yazması eserlerin bulunduğu manastır kültürel anlamda da oldukça zengindir.
Dua Evi (Beth Slutho) – Büyük Kilise (Hayklo Rabo)
397’de Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından ilk inşa edilen yer bu yapıdır. Meleğin Mor Şemun’a gösterdiği yerde kurulan Dua Evi, Roma İmparatoru Anastasius dönemindeki yardımlarla tamamlanmıştır.
İmparator tarafından görevlendirilen Teodore ve Theodosius buranın mimarlığını üstlenmiştir. Nitekim bu mimarlar Dara Antik Kenti’nin de mimarları olarak bilinmektedir.
Büyük Kilise mimari anlamda oldukça görkemli ve duvarlarındaki mozaikleri sayesinde ilgi çekicidir. Ancak Orta Çağ ve sonrasında gerçekleşen yağmalar sırasında duvarda bulunan altın işleme ve mozaikler zarar görmüştür. 6. yüzyıldan kalma bu mozaiklerin bir kısmı hala ilk günkü gibi korunmaktadır.
Theodora Kubbesi – Kubtho D’Theodora: Theodora Kubbesi, Bizans İmparatoru I. Justinianus’un eşi Theodora’dır. Bu nedenle bu ismi alan kubbenin Bizans İmparatoru Arcadius’un aynı ismi taşıyan kızının Mor Şmuel’in duaları ile iyileşmesi nedeniyle buraya yardım edilmesidir. 6. yüzyılda inşa edilmiş olan Theodora Kubbesi’nin ilk olarak vaftizhane olarak planlandığı kabul edilmektedir.
Zaman içinde mutfağa eklenen bu yapının içerisindeki mermer tekne mutfak olarak kullanılması ile alakalı önemli izlerden bir tanesidir.
Şehitler Evi – Beth Sohde: Günümüzde Azizler Evi olarak da bilinen Şehitler Evi bu ismi içine gömülen şehitlerden dolay almıştır. Manastıra gerçekleşen saldırılarda şehit olan azizler burada yatar. Ayrıca bazı metropolit ve rahiplerin de Şehitler Evi’ne gömüldüğü bilinmektedir. Burada mezarı bulunan en önemli isimler manastırı kuran Mor Şmuel ve Mor Şemun ile manastıra adını veren Mor Gabriel’dir.
Şehitler Evi içerisindeki niş mezarda 12.000 azizin kemikleri olduğu söylenmektedir. Bu rakamın daha fazla olduğu düşünülse de 12.000 sayısının Hz. İsa’nın 12 havarisine gönderme olduğu düşünülmektedir.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti: 2022
Giriş ücreti: Girişlerin ücretli olduğu manastırda ücret 15 TL’dir. Manastırla ilgili bir anekdot da bazı kısımların yaşamın halen sürmesi nedeniyle ziyarete kapalı olmasıdır.
Ziyaret saatleri: Mor Gabriel Manastırı, rehber eşliğinde gezebileceğiniz bir yer. Bu nedenle de kafileler halinde içeri girerek rehberin anlattıklarını dinleyebilirsiniz. Saat 09:00 ile 11:30 ve 13:00 ile 16:30 saatleri arasında manastırı ziyaret edebilirsiniz.
Mor Gabriel Manastırı Ulaşım Bilgileri
Adres: Güngören, Güngören Köyü Yolu No:46, Pk: 47510 – Midyat / Mardin
Telefon: (0482) 213 75 13
Nerede?: Mardin’in Midyat ilçesi sınırları içerisinde yer alan Mor Gabriel Manastırı, Güngören Köyü yakınlarındadır.
Nasıl gidilir?: Midyat merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta olan bu yapıya ulaşmak adına toplu ulaşım kullanmanız söz konusu değildir. Bu nedenle de özel aracınızla yola koyulmanız gerekir.
Yolun manastıra ulaşmak isteyenler için yaptırıldığı ve oldukça iyi durumda olduğunu ifade etmek gerekir. Mardin’den yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta olsa da bu yapı görmeye değer.
Otopark: Manastır çevresinde bulunan alanlara aracınızı ücretsiz bir şekilde park ederek seyahatinizin en can alıcı aşamasına ulaşabilirsiniz.